home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Temerini tökfesztivál
(tv.)
2011.10.12.
LXVI. évf. 41. szám
Temerini tökfesztivál

A tökből különféle ötletes kompozíciók készültekOktóber 5-e és 6-a között XIII. alkalommal szervezték meg Temerinben a Dél-bácskai Tökfesztivált, mely egyben az országos nagykikindai tökverseny egyik előselejtezőjének minősült. Az idén összesen 9 óriástök és 17 kolbásztök méretett meg. A re...

A tökből különféle ötletes kompozíciók készültek

Október 5-e és 6-a között XIII. alkalommal szervezték meg Temerinben a Dél-bácskai Tökfesztivált, mely egyben az országos nagykikindai tökverseny egyik előselejtezőjének minősült. Az idén összesen 9 óriástök és 17 kolbásztök méretett meg. A rendezvény egyik elmaradhatatlan hozzávalója a görhe - amiből a háziszonyok ezúttal 3000 darabot sütöttek, és olyan kelendő volt, hogy gyorsan szét is kapkodták a vendégek -, azonkívül a tökös rétes, melyből több száz készült. Snejder Sándor főszervező, a temerini Kertbarátkör tagja a nyitóünnepségen elmondta, hogy civilszervezetük jövőre ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, Ternovácz Tibor, a Kertbarátkör elnöke pedig köszöntőjében arról beszélt, hogy a rendezvényen kiállított tökök az országos megmérettetésen rendre jól szerepelnek, több esetben első díjban részesülnek. A vendégeket Szungyi László esperes is köszöntötte, és a természet csodájára hívta fel a figyelmet, arra a kicsi magra, amiből később a termés kifejlődik.

192,50 kg a legsúlyosabb tök

- A tök a magból lett, a mag pedig a tökből, valahol a kezdet kezdetén a teremtő adta az embernek mindazt, ami a világban megvalósul. Ezen a napon hálát mondunk a teremtőnek és mindazoknak, akik kihozták a természet adottságaiból a termést, amit ma csodálni tudunk - mondta Szungyi atya, majd megáldotta a rendezvényt. A fesztivált Gusztony András polgármester nyitotta meg. Köszöntőjében azt mondta, hogy még az égiek is azokkal vannak, akik termeléssel foglalkoznak, valamint hogy a Kertbarátkör mint a község egyik legaktívabb szervezete most is bizonyította: képes újat hozni, nagyot alkotni.
A helyszínen felállított sátorban már reggel 8 órától birkapaprikással és jóféle italokkal várták a vendégeket. A tökök mérését 11 órakor kezdték el, 12 órakor pedig eredményt hirdetettek. Az idén a legméretesebb és legsúlyosabb tök Desnica Milané volt, termése 192,50 kilogrammot nyomott. A második díj Jánosi Mártoné lett, a harmadik pedig a futaki mezőgazdasági középiskoláé. Ezek a díjazottak vehetnek majd részt a nagykikindai országos tökversenyen. A kolbásztökök versenyében Varga József temerini termelő termése bizonyult a leghosszabbnak (220 cm-re nőtt), a második helyezett Varga Tibor, a harmadik pedig Varga István lett. Az idén újabb ,,versenyszám”-ot indítottak a szervezők, mégpedig a sütőtök kategóriát. Francia Dániel 28,80 kilogrammos tökkel nyert. A legszebb kompozícióért járó elismerést Petes Csilla érdemelte ki. Snejder Sándor lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a fesztivál valamiféleképpen serkenti a termelőket arra, hogy évről évre mindig egy kicsit jobb eredményt érjenek el munkájukban. Kézműves-kiállításokat is szerveznek, ahol az érdeklődők meg is vásárolhatják a tökből készült különféle dísztárgyakat, ezenkívül a gasztronómiai élvezetek sem maradnak el, így a vendégek számára is biztosítva van a hasznos időtöltés és a szórakozás.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..