home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Temerin nem a pofonokról, hanem a művészetekről szól
Cs. B.
2011.10.12.
LXVI. évf. 41. szám

Szombaton este a temerini képtárban megnyílt a TAKT 32. nyári táborának az anyagából összeállított kiállítás. A július 24-e és augusztus 3-a között tartott tartalmas Egreske-parti műhelymunkában több mint félszáz, zömmel vajdasági magyar fiatal képzőművész vett részt, de többen érkeztek Budapestről,...

Szombaton este a temerini képtárban megnyílt a TAKT 32. nyári táborának az anyagából összeállított kiállítás. A július 24-e és augusztus 3-a között tartott tartalmas Egreske-parti műhelymunkában több mint félszáz, zömmel vajdasági magyar fiatal képzőművész vett részt, de többen érkeztek Budapestről, Szegedről, Pécsről, Siklósról, Csongrádról és Jánoshalmáról is, sőt, egyikük a távoli Ausztráliából látogatott haza a rendezvény idejére. Az idei nyári találkozó -- Utcai Dávid szakirányításával -- a fiatalos játékosság jegyében telt el, a ''sárkány” jegyében. A sokat ígérő mitológiai, népmesei, mélylélektani, társadalomkritikai vonatkozásokat is előhívó témát technikailag változatosan, szemléletileg sokoldalúan közelítették meg az alkotók, a kiállított szobrok, kerámiák, festmények, fotók és grafikák alapján úgy tűnik, mintha egyfajta, az iróniát a gondtalan derűvel vegyítő attitűd volna az uralkodó vonása az idei tárlatnak.
Megnyitóbeszédében Mirnics Gyula író hiányolta a legnagyobb fővárosi médiák jelenlétét, melyek képviselői pedig az elmúlt hetekben túlontúl is sokat jártak Temerinbe. Pedig -- folytatta Mirnics -- Temerin nem a pofonokról, hanem a művészetekről szól. Pár szóval felvázolta a TAKT több mint harmincéves történetét, majd egyéniségéhez méltó fanyar humorral bejelentette az ősi, ezoterikus jóslatok által 2012-re vizionált planetáris kataklizmát, ám, némi esélyt adva illegalitásba szorult derűlátásunknak, annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a tullabarai tábor a Hevér-tanya zöld gyepén a világvége után is fennmarad, majd a közönség ámulatára és örömére hanyag eleganciával megáldotta a tárlat közönségét és művészeit.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..