home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Télűző, tavaszváró ünnepség Óbecsén
Koncz Erzsébet
2013.02.20.
LXVIII. évf. 8. szám
Télűző, tavaszváró ünnepség Óbecsén

A téli vigasság időszaka a vízkereszttől hamvazószerdáig tartó farsang. Ilyenkor vége-hossza nincs a mulatozásnak.

Február második vasárnapján a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben Cseszák Balázs és Cseszák Korcsik Anikó irányításával farsangi jelmezbálon vehettek részt a Samu Mihály, a Petőfi Sándor, a Sever Đurkić, a Zdravko Gložanski iskola tanulói és az ovisok.
A főszervező elmondta: minden télen megszervezik Maskarádé elnevezésű álarcos felvonulást, melyen farsangi játékokkal, tánccal szórakoztatják a gyerekeket.
— Ilyenkor elmaradhatatlan a mindenki számára szórakoztató, vidám vetélkedő, a tánc, farsangi játék, énektanulás. A zenét a kultúrkör népzenészei szolgáltatják, a fánkról pedig mi, szervezők gondoskodunk — tudtuk meg Cseszák Balázstól.
Nagy volt a nyüzsgés a kultúrkör nagytermében, legalább száz — bohóc-, tündér-, színésznő-, hercegnő-, boszorkány-, szakács-, rocker-, Szörnyella de Frász- stb. — jelmezbe öltözött gyermek volt jelen. A mulatságon megtanulták kiváló oktatóiktól a délalföldi ugróst, a csíki és moldvai táncokat, játszottak, vetélkedtek — egyszóval jó volt a hangulat.
Új dalt is tanultak:
Elmúlott a rövid farsang,
táncba hív a muzsikahang,
jól mulatnak fiúk, lányok,
a farsangi jelmezbálon.

S miközben ezt énekelték, meghozták a finom teát, a farsangi fánkot is.
A mulatság utcai felvonulással ért véget: a jelmezesek elöl vitték a szalmabábut, s fülsiketítő lármát csapva igyekeztek elűzni a telet.
A buli fénypontja a telet jelképező szalmabábu elégetése volt, jelezve, hogy az összesereglettek véget kívánnak vetni a télnek.
— Jövőre ugyanitt találkozunk, csak más jelmezben — búcsúzott el a gyerekseregtől Balázs.
A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap támogatta.
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..