home 2024. május 07., Gizella napja
Online előfizetés
Télűzés és töpörtőfesztivál
Kónya-Kovács Otília
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Télűzés és töpörtőfesztivál

Igazi karneváli hangulatban telt a Muzslyai Farsang, melyet február 6-án tartottak meg, amikor még egy érdekes eseményre, a II. Töpörtőfesztiválra is sor került.

A helybeli Fókusz Klaszter — Családi Gazdálkodók Egyesületének, valamint az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének szervezésében a Lehel Sportközpontnál már a reggeli órákban elkezdték sütni a töpörtőt. Egy-egy adag szinte pillanatok alatt elkelt. Habár erre az alkalomra ötszáz kilogramm szalonnával készültek, a délutáni órákban már szinte mutatóba sem akadt ebből a finomságból. Természetesen a zsír is kelendő volt, mert közben az asszonyok lángost és fánkot sütöttek, melyet szintén meg lehetett venni.

A környék igazi kirakodóvásárrá alakult, a Nők Klubjának tagjai mintegy 25 fajta süteményt árusítottak, volt kürtőskalács is, és a „disznóságok” sem hiányozhattak a kínálatból. A leglátványosabbnak a mangalicából készült szalonna bizonyult, mely egészben felfüstölve mintegy 60 kilogrammot nyomott, és targoncával hozták a helyszínre.

Természetesen akadtak csapatok, melyeknek a tagjai sütöttek-főztek, társalogtak, vigadtak, kínálták a portékájukat, vagy csak a barátoknak kedveskedtek az ízletes falatokkal. A Szent Márton Borkedvelők Egyesülete forralt pálinkát és bort árusított, a jókedvhez pedig a hagyományápolók zenekara is hozzájárult.

A farsangi meneten, mely a hagyományápolók székháza elől indult, részt vettek az óvodások, az iskolások, a civil szervezetek képviselői meg a nyugdíjasok is. A kis — alig néhány hónapos — medvebocs mellett jól megfért a tigris, a bohóc, a pilóta, a robot, a kacsa és a boszorkány. A legfiatalabbaktól kezdve a legidősebbekig mindenki jól érezte magát, az emberek csörögtek, kerepeltek, hiszen mindenkit egy cél vezérelt: elűzni a telet.

A legfiatalabb részvevőt, a pici mackót, vagyis Hallai Alent különdíjban részesítették, a legkreatívabb jelmezek tulajdonosai pedig ajándékokat kaptak. Közöttük volt Süveg Emma, Süveg Zita, Bodó Zalán és Kurunczi Kira.

Végül bőgőtemetést is rendeztek, hiszen a farsang végéhez közeledve a mulatságoktól is búcsút kell venni — kezdődik ugyanis a böjti időszak.    

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..