home 2024. május 06., Ivett napja
Online előfizetés
Téltemetés - tavaszváras
Koncz Erzsébet
2011.03.16.
LXVI. évf. 11. szám
Téltemetés - tavaszváras

Már az ókori Rómában is rendeztek jelmezes felvonulást a téltemetés és tavaszvárás jegyében. A díszes szekeret carrus navalisnak nevezték, és vidám, álarcos menet tolta végig Róma utcáin - innen ered a karnevál elnevezés. Csokonai Vitéz Mihály ismertette meg velünk ezt a kifejezést, ugyanis...

Már az ókori Rómában is rendeztek jelmezes felvonulást a téltemetés és tavaszvárás jegyében. A díszes szekeret carrus navalisnak nevezték, és vidám, álarcos menet tolta végig Róma utcáin - innen ered a karnevál elnevezés. Csokonai Vitéz Mihály ismertette meg velünk ezt a kifejezést, ugyanis komikus eposzának, a Dorottyának az egyik hősét Carnevalnak nevezte el.
Az óbecsei Samu Mihály iskolában minden évben jelmezbe öltöznek az alsós tanulók, továbbá elkészítik a telet szimbolizáló szalmabábut. Végigviszik a település utcáin, majd az iskola udvarába visszatérnek, és elégetik. Ezzel jelképesen véget vetnek a télnek.
Az idén is február 25-én százféle jelmezbe öltözve vonultak fel a gyerekek - volt köztük boszorka, télapó, cigánylány, szakács, érettségiző lány, bohóc, állatorvos -, és sípjaikkal fülsiketítő lármát csapva riogatták a telet.
A hideg idő és a hóesés ellenére is nagyon sokan összegyűltek Újfalu központjában, hogy végignézzék a fölvonulókat és gyönyörködjenek a jelmezekben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..