home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Telt ház a VM4K udvarában
Kartali Róbert
2018.09.18.
LXXIII. évf. 37. szám
Telt ház a VM4K udvarában

Dankó Pista legendás alakja még ma is tömegeket vonz Szabadkán is.

Elképesztően nagy érdeklődés kísérte a Dankó Pista Rózsája címmel megtartott kávéházi hangulatidéző estet, melyen neves cigány zenészek és énekesek léptek fel. Ezzel a programmal nyitotta meg a VM4K az őszi rendezvényeinek sorozatát.


A szerző felvételei

A VM4Köz. Klub zsúfolásig megtelt udvarában a Szóljon hát a nóta! zenekar tagjai muzsikáltak. Id. Kurina Verebes Gusztáv, a zenekar vezetője a koncert közben elmondta, hogy az igazi, autentikus cigány zene különbözik attól, amit mi a köznyelvben cigány zenének hívunk, de az a versek megzenésítése óta fejlődik, fénykorát pedig a XIX. században élte, az arisztokrácia idejében. Hozzátette: ez a zene szerves része a magyar kultúrának. Ha ezt kivennék belőle, és vele együtt az egykori nagy művészek, zenészek emlékét, munkáit, akkor a magyar kultúra vérszegénnyé válna. Dankó Pista életútjából kiemelte, szegény muzsikusként származása miatt nem vehette feleségül szíve választottját, Juliskát, ezért megszöktette őt. Gondtalan életük nem tartott sokáig, a zenész ugyanis fiatalon, negyvennégy évesen elhunyt. A nótabeli hegedűjét megreparálta, de a tüdejét már sajnos nem tudta. Halálhíre futótűzként terjedt. Annyira szerették őt, hogy a fővárosi cigány zenekarok elárasztották az egész útvonalat a Keleti pályaudvarig, és kétezer cigány zenész játszotta a művész nótáit, a többi közt az Eltörött a hegedűm címűt. Vonaton szállították Szegedre, és másnap mintegy húszezres tömeg kíséretében helyezték örök nyugalomra.

— A magyar nótákat és az igazi, jó cigány zenét még ma is nagyon kedvelik itt, Vajdaságban, ezt bizonyítja a nagy érdeklődés is, mi pedig köszönjük a VM4K szervezőinek, hogy teret adtak a fellépésnek — mondta a zenekar nevében Juhász Gábor. Hozzátette: a cigány zene az előző évtizedekben szinte teljesen kihalt Vajdaságban, és ritkán adódik arra alkalom, hogy ilyen kiváló muzsikusokat régi pompájukban lehessen meghallgatni. Ez az este egy kezdet, és a jövőben remélhetőleg szép folytatása lesz — emelte ki.

A műsorban ismert magyar nótákat, csárdásokat, operettslágereket, pesti kávéházi dallamokat és ami persze elmaradhatatlan: népszerű cigány nótákat hallhatott a közönség. Dankó Pista legendás muzsikus szerzeményein kívül Lányi Ernő dalai is felcsendültek. Lányi a Szabadkai Zeneiskola egykori igazgatója, a Szent Teréz-székesegyház karnagya, valamint a szabadkai városi zenekar és a Szabadkai Filharmónia alapítója volt. A közönség először hallhatta A szomorú dajka panasza című dalt, id. Kurina Verebes Gusztáv saját szerzeményét. A Szóljon hát a nóta! nevű zenekar tagjai: id. Kurina Verebes Gusztáv, Szabó Dékány Zsófia, Juhász Gábor, Lakatos Miklós, ifj. Kurina Verebes Gusztáv, Jónás Gyula és Kurina Ferenc. Az esten Pintér Péter, a zenekar vezetőjének legfiatalabb tanítványa hegedűn játszott.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..