home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Teljes zárlat
Talpai Lóránt
2023.10.12.
LXXVIII. évf. 41. szám
Teljes zárlat

A Gázai övezet totális blokádja — Ideiglenes ellenőrzés a szlovák — magyar határon — Ukrajna 2030-ra az EU tagja lehet

A Gázai övezet totális blokádja

Az Izraelben kialakult háborús helyzet miatt Joáv Galant izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy a közel-keleti ország mostantól sem villanyáramot, sem élelmiszert, sem üzemanyagot nem enged be a Gázai övezetbe. Nem sokkal később Jiszráel Kac infrastrukturális ügyekért felelős miniszter azt adta hírül, hogy Izrael az övezet vízellátását is leállítja. „Ami a múltban volt, az a jövőben nem lesz” — tudatta Kac a közösségi médiában. Izrael és Egyiptom eltérő szintű korlátozásokat vezetett be a Hamász 2007. évi, erőszakos hatalomátvétele után, amikor a terrorszervezet a rivális Fatah helyi vezetői közül számos embert megölt vagy megsebesített, és fegyverrel elűzte a Fatah képviselőit a Gázai övezetből. Az elmúlt napokban a gázai terrorszervezetek további jelentős rakétazáport zúdítottak Izrael déli és középső részére, Tel-Avivban is ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák. A tel-avivi Ben Gurion repülőtér igazgatósága közölte, a légikikötő rövid szünet után tovább üzemel, a fel- és leszálló gépek is közlekednek. Mindeközben Irán szerint palesztin „önvédelem” az Izrael elleni támadás.

Ideiglenes ellenőrzés a szlovák—magyar határon

Több tucat illegális bevándorlót fogtak el a cseh határőrök a szlovák határon alig néhány órával azután, hogy Prága október 4-étől tíz napra visszaállította a határellenőrzéseket — közölte a cseh idegenrendészet az X közösségi platformon. Az illegális migráció megfékezése érdekében Szlovákia október 5-étől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzéseket a magyar határon is. „Röviddel az intézkedés bevezetése után az észak-morvaországi Sance határátkelőn egy kisbuszban 19 migránst találtunk, 16 férfit és 3 gyermeket. Dél-Morvaországban röviddel éjfél előtt a D2-es autópályán a rendőrség ellenőrzött egy külföldi kisbuszt, melyben 20 szíriai állampolgár utazott. Az autó vezetőjét őrizetbe vették, a szíreket pedig visszaküldik Szlovákiába” — közölte a rendőrség.

Ukrajna 2030-ra az EU tagja lehet

Ukrajna 2030-ra az Európai Unió tagja lehet — jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke egy interjúban. Az EU-s tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó testület vezetője a Der Spiegel című német hetilap hírportáljának elmondta, hogy Ukrajna 2030-ra elnyerheti a tagságot, ha „mindkét fél elvégzi a házi feladatait”. Ukrajnának, mint az összes többi tagjelöltnek, végre kell hajtania reformokat, küzdenie kell a korrupció ellen, és teljesítenie kell a tagság jogi követelményeit. Az EU oldalán világosan meg kell határozni, hogy a tagok mit akarnak közösen elérni, mit tartanak igazán fontosnak, mire akarnak költeni, és fel kell gyorsítani a döntéshozatalt. „Nem mondom, hogy könnyű lesz, de nem vesztegethetjük tovább az időt” — mondta Charles Michel az Európai Tanács ülésén.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..