home 2023. március 30., Zalán napja
Teljes kapacitással működik a hajléktalanszálló
Szakáll Laura
2023.01.26.
LXXVIII. évf. 4. szám
Teljes kapacitással működik a hajléktalanszálló

Új helyen üzemel a hajléktalanok ideiglenes szálláshelye Szabadkán. Korábban az Újfalu Helyi Közösségben alakították ki a téli melegedőt, most a Bajnát Helyi Közösségben, a Radić fivérek utcában várják a segítségre szorulókat.

A Vöröskereszt és Szabadka Város közösen gondoskodik azokról, akiknek nincs hova hazamenniük, de olyan személyek is igénybe vehetik a szolgáltatásokat, akiknek van ugyan ingatlanjuk, de a körülményeik nem megfelelőek a normális élethez, vagy nem tudják fizetni a fűtést.

Ebben az idényben december 13-ától egy teljesen felújított épületben szállásolják el a rászorulókat, ahol konyhát, étkezőt és két fürdőszobát is kialakítottak. Erre a célra Szabadka több mint 6 millió dinárt különített el. A felszerelésről, valamint a napi 24 órás felügyeletről a Vöröskereszt gondoskodik. A felhasználók orvosi ellátásban, napi három étkezésben részesülnek. A központ kilenc férőhelyes, ez jelenleg elegendő Szabadkán — mondja Miodrag Varo, a Vöröskereszt munkatársa, aki hozzátette, ha szükséges, pótágyakkal bővíthető a kapacitás. Senkit sem hagynak megfagyni. — Több mint tíz éve működik az ideiglenes melegedő Szabadkán, de most más, mint korábban. Pillanatnyilag elegendő ez a kilenc ágy ahhoz, hogy ellássuk a hajléktalanokat és azokat, akiknek ilyen jellegű megoldásra van szükségük. Itt sokkal otthonosabbak a körülmények. Pillanatnyilag női igénybe vevőnk nincs, december 13-a óta nem is volt, de ha volna, külön szobát tudnánk neki kínálni. Jelenleg mindegyik ágy foglalt. A Vöröskereszt szervezi a logisztikát, adja az ágyneműt, tisztálkodószereket, eszközöket, napi háromszor ételt, meleg italokat, mindent, amivel fel tudjuk erősíteni az embereket, hogy felépüljenek, és humánus körülmények között vészeljék át a téli időszakot.


* Olyan jelentkezők is vannak, akiknek van otthonuk, de nem tudják megoldani például a fűtést?

— Az igénybe vevők 80 százalékának van valamije, kisebb háza, esetleg hétvégi háza, de ezek nem lakhatóak. Nincs fűtés, sem víz, sem villany. Ilyen körülmények között nem tudják átvészelni a telet. A városi Szociális és Munkavédelmi Központ dönt arról, ki fog bekerülni.

* Akiknek nincs lakhelyük, azok hol alszanak, hogyan élnek az év azon részében, amikor nem működik az ideiglenes befogadóhely?

— Három-négy olyan ember van, akit már régóta ismerünk. Ők év közben is jönnek, igénylik a támogatási lehetőségeket. A Vöröskereszt segít, amennyit csak tud. Buszállomáson, vonatállomáson vagy parkokban húzzák meg magukat, a téli időszakban viszont ez az egyetlen megoldás számukra.


Sanjin Mehić felvételei

* Szabadkán hány olyan ember van, akinek egyáltalán nincs otthona?

— A szociális központban dolgozó kollégáinktól úgy tudjuk, hat-hét olyan ember van, aki hontalan. Erővel nem tudunk segíteni, vannak, akik nem szeretnék betartani az itteni házirendet, nem akarnak a kollektív melegedőben lenni.

* Milyen emberi sorsokkal találkozik itt a szálláshelyen? Hogyan jut el valaki arra a pontra, hogy nem tudja megoldani a lakhatását?

— A kerék egyszer fenn, egyszer lenn. Vannak olyan történetek is, hogy az embereknek sok pénzük volt, jó munkahelyük, egyszerűen a sorsuk másként alakult. Mi nemcsak logisztikai, hanem pszichoszociális támogatást is nyújtunk. Ezeket az embereket meg kell ismerni, hogy megfelelően tudjunk nekik segíteni.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..