home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Téli vigasság hagyományos ízekkel
Kónya-Kovács Otília
2023.02.16.
LXXVIII. évf. 7. szám
Téli vigasság hagyományos ízekkel

A tavalyi, jubileumi rendezvényhez viszonyítva az idén sokkal többen látogattak el Muzslyán a XI. Töpörtőfesztiválra, melynek a helyszíne ezúttal is a Lehel Sportközpont volt. A hétvégén megtartott eseményre huszonöt csapat nevezett be, melynek tagjai megpróbálták úgy kisütni a házigazdáktól kapott nyersanyagot, hogy a végeredmény a hamisítatlan, roppanós, mégis puha, omlós muzslyai töpörtő legyen.

A muzslyai Fókusz Klaszter Családi Gazdálkodók Egyesülete a helyi tanáccsal együttműködve és a muzslyai civil szervezetekkel karöltve valósította meg ezt a rendezvényt. A közreműködők közül ki kell emelni a Rémusz Hagyományápolók Egyesületét, melynek tagjai fáradságot nem ismerve szinte egy hétig szorgoskodtak, hogy minél jobban sikerüljön a fesztivál. Mivel eddig szinte minden évben olyan kritika érte a házigazdákat, hogy sosincs elegendő töpörtő, ezúttal 1600 kilogrammnyi szalonnát sütöttek ki, így volt bőven a közkedvelt disznótoros csemegéből, és a finom házi zsír sem számított hiánycikknek.

Palatinus Ervin, a helyi közösség tanácsának elnöke elégedetten nyugtázta, hogy a vendégek sikeresnek minősítették az összejövetelt, hiszen a standokon a bortól a pálinkáig, a húskészítményektől a különféle tejtermékekig mindenből lehetett válogatni.

— Legalább egy hétig készülődtünk erre a napra, mert azt tudni kell, hogy a zsiradékot nagyon nehéz beszerezni, hiszen mindenki inkább a kolbászba vegyíti, mivel arra nagyobb a kereslet, mint ha töpörtőt sütnének belőle. A hagyományápolók voltak a rendezvény motorjai, akik nemcsak töpörtőt készítettek, hanem a hagyományos muzslyai házi kolbászt és az ínycsiklandó, nagy lángosokat is sütötték, az asszonyok pedig süteményekkel is készültek, eladásra kínáltak töpörtős pogácsát és hájaskiflit — dicsérte a muzslyaiakat a tanácselnök.

A fesztivált hivatalosan Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki mindig szívesen vesz részt a muzslyaiak eseményein.

— Az idő is kedvező, nagyon sok a látogató, becslésem szerint szinte egyharmaddal nőtt a számuk a tavalyi, tizedik, jubiláris rendezvényhez viszonyítva. Ez azt is bizonyítja, hogy kiváló a szervezés, mert ezt a rendezvényt a klaszter mellett a helyi tanács és a településen működő különféle civil szervezetek is a magukénak tartják. Egyes versenyzők azt mondták, hogy ma reggel még hideg volt, de az óvoda és az iskola a Töpörtőfesztivállal párhuzamosan évek óta farsangi felvonulást is szervez, melynek az a lényege, hogy megpróbálják elzavarni a telet. Az idén ez aránylag sikerült is, hiszen most plusz 4-5 fok körül van a hőmérséklet, süt a nap, az emberek élvezik a kellemes légkört, jó most kint lenni a szabadban — hangsúlyozta Kovács Elvira. Az elhangzottakhoz hozzáfűzte, a falu vezetőségének nem titkolt terve, hogy a muzslyai töpörtő, melynek specifikus íze van, egyfajta védjegye legyen a falusi turizmusnak. Ezért is kezdték el szervezni a Töpörtőfesztivált, hogy a hagyományos ízvilág, de különösen a töpörtő, muzslyai híresség legyen, mely idecsalogatja az érdeklődőket.

A töpörtő készítésének idei bajnoka a muzslyai Partiak csapata lett, a második helyen Szarvák János végzett a társaival, míg a harmadik legízletesebb töpörtőt a Nagybecskerek mezőőreiből álló csapat sütötte ki.

Természetesen, mint minden évben, az idén is voltak kísérőrendezvények. Az egyik, a kisüstik versenye, már korábban lefolyt, a Töpörtőfesztiválon csak a díjakat, illetve az okleveleket vehették át a pálinkafőzők. Ezt a versenyt másodszor hirdették meg, ám a mostanit már teljes egészében az év elején megalakult Őrangyal nevű egyesület bonyolította le, melynek célja, hogy az emberek minőségi gyümölcspálinkákat készítsenek, melyeket érdemes a szakemberek elé tenni. A megmérettetésre összesen 152 mintát neveztek be. A zsűrizés után a bírák döntése szerint 75 termék sorolható az arany kategóriába, 70 mintát ezüst minősítéssel, 6-ot pedig bronzzal illettek. Ispánovics Karcsi, az egyesület elnöke nagyon elégedett volt a felhozatallal és a minőséggel is. A helyszínen is lehetett kóstolgatni a zsűrizett pálinkákat, a bevételt pedig jótékonysági célra, Páger Anita megsegítésére szánták. Egyébként több helyszínen is lehetett támogatni a helybeli lányt, aki egy műtétre gyűjt, hogy újra tudjon járni. (Anita a Budi Human Alapítvány egyik kedvezményezettje, és történetével a Hét Napban is találkozhattak az olvasóink.)

A Töpörtőfesztivál másik kísérőrendezvénye a már említett farsangi felvonulás volt. Az óvodások és az iskolás gyerekek maszkba bújva, ötletesebbnél ötletesebb jelmezeket bemutatva próbálták meg elűzni a telet. Elkísérték őket a szüleik és a nagyszüleik is, valamint a hagyományápolók egyesületének zenekara és a Road Flyers Motoros Klub egy tagja háromkerekű járgányával segítette szándékukat. A felvonuló színes csapat kerepelőkkel, csörgőkkel hangoskodott. A legfrappánsabb maskarát viselő gyermekek ajándékot is kaptak.

Összegzésként elmondhatjuk, a Töpörtőfesztivál egy hangulatos, gazdag kínálatú, a házi ízeket népszerűsítő téli vigasság volt, melyet érdemes folytatni, mert van rá igény. Az emberek élvezik, szívesen vesznek részt rajta, és nem utolsósorban közösségerősítő hatása is van. Lehet társalogni, barátkozni, a más településről érkező versenyzőkkel tapasztalatot cserélni, tanulni — vagy egyszerűen csak örülni a találkozásnak.

A szerző felvételei   

     

 

 

 

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..