home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Téli találkozók Magyarittabén
2007.02.07.
LXII. évf. 6. szám

Az idei, sorrendben 26. magyarittabéi Téli találkozók művelődési és szórakoztató rendezvénysorozat január 27-én kezdődött és március 17-éig tart. Az első ilyen eseményre 1976-ban került sor, majd tizenhat évig nem is volt megszakítás. 1991 után, a háborús viszonyok miatt, egészen 1998-ig szüneteltek...

Az idei, sorrendben 26. magyarittabéi Téli találkozók művelődési és szórakoztató rendezvénysorozat január 27-én kezdődött és március 17-éig tart. Az első ilyen eseményre 1976-ban került sor, majd tizenhat évig nem is volt megszakítás. 1991 után, a háborús viszonyok miatt, egészen 1998-ig szüneteltek a művelődési rendezvények, de attól kezdve ismét folyamatosan megtartják őket.
A megnyitóünnepség keretében a művelődési ház előcsarnokában Lódi József helybeli amatőr festő kiállítását, valamint fotókiállítást láthattak az érdeklődők, de bemutatták a hagyományos ittabéi süteményeket is. A zsúfolásig megtelt színházteremben Szakál Ferenc tanácselnök magyar, szerb, szlovák és román nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, a rendezvényt pedig a falu szülötte, Lódi Gábor, a tartományi kormány alelnöke nyitotta meg. A több mint kétórás műsorban fellépett a horvátországi Csúza Csárdás nevű ifjúsági tánccsoportja, a toráki Vikentie Petrović-Bokaluc, a szerbittabéi Zora, a tordai Petőfi Sándor ME, az erzsébetlaki szlovák népi tánccsoport, valamint a helybeli Búzavirág Hagyományápoló Egyesület.
A közkedvelt és hagyományos álarcos felvonulást és -bált február 3-án szervezték meg. Február 10-én Békés bemutatkozik címmel magyarországi műkedvelők tartanak egész estet betöltő műsort. Egy héttel később, február 17-én a művelődési otthon tánctermében diszkót terveznek, február 18-án, vasárnap, 19 órai kezdettel a topolyai Mara amatőrszínház a Kakuk Marci című vígjátékkal vendégszerepel. Március 3-án a törökbecsei Jókai Mór MME szórakoztató estje szerepel a programban, a hagyományos Nőnapi mulatság ezúttal március 9-én lesz a helybeli fiatalok szervezésében. Március 10-én a bácsfeketehegyi Feketics ME az Ébredj fel, Katám! című vígjátékkal lép közönség elé. Március 15-én gyászünnepet tartanak a helybeli református templomban és a Kossuth-szobornál. A 26. Téli találkozók záróműsorát március 17-ére iktatták be, melyen fellépnek a helybeli Búzavirág népi szokásokat és hagyományokat ápoló egyesület műkedvelői.
Tavaly különben hármas jubileumot ünnepeltek Magyarittabén: elődeik 220 évvel ezelőtt települtek ide Békésből, 140 éves volt a református templomuk és 25 éves volt a művelődési rendezvénysorozat. Megszavazták a helyi járulék meghosszabbítását, közben kisebb-nagyobb összegeket nyertek a pályázatokon. Ennek és a helybéliek önkéntes munkájának köszönhetően tavaly kiépült a falu piaca, rendezték a temetőt, jobbították a közvilágítást, tatarozták a művelődési otthont, felújították a sportközpontot, az óvodát, a Kossuth-szobor környékét. A falu mellett egy vízgyűjtő tavat létesítettek, amelyet a sporthorgászok is használhatnak. A következő két évben várhatóan megoldódik a falu egyik legnagyobb kommunális gondja: az ivóvízellátás is, amelyet tartományi eszközökből szeretnének rendezni, s remélhetőleg az elkövetkező két évben elkészül a vezeték (mintegy 600 ezer eurós beruházással), amely közös lesz a szomszédos Szerbittabéval.
(-)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..