home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Teli szívvel, teli hátizsákkal
BÖDŐ Sándor
2013.05.08.
LXVIII. évf. 19. szám
Teli szívvel, teli hátizsákkal

„A belépő a mosolyod, ami ott ragyog az arcodon!” Ezt hirdette egy felirat a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tornatermének bejáratán április utolsó hétvégéjén. Persze, ezzel a fura „belépővel” nem tanításra invitálták a gyerekeket az iskola pedagógusai, hanem a hatodik gyermekfesztiválra, az egykori leánynevelő intézet, valamikori kedves iskolám ódon épületének legjelesebb rendezvényére.

Az iskola diákparlamentjének két volt vezetője, Bicskei Kata és Kriska Olivér ötlete nyomán az elsőt 2008-ban tartották meg, s azonnal csatlakozott hozzá a község két másik általános iskolája, a horgosi Október 10. és az oromhegyesi-oromi Kis Ferenc iskola is. Tehát már a rajton bekapcsolódtak a gyerekfesztiválba Magyarkanizsa község minden településének kisdiákjai, majd évről évre bővült a lista. Olyannyira, hogy Magyarkanizsa testvérvárosainak, a szervező iskola ottani testvériskoláinak csatlakozásával rövidesen nemzetközivé vált a rendezvény, és annyi rá a jelentkező, hogy előválogatást kell tartani.

— Az idén két magyarországi: a kiskunhalasi Központi Református Általános Iskola és a ferencvárosi Weöres Sándor Általános Iskola, valamint az erdélyi, sepsiszentgyörgyi Nicolae Colan Iskola diákjai voltak a vendégeink, de nem hiányoztak a svilajnaci Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói sem, akik minden eddigi fesztiválunkon bemutatkoztak. Volt év, amikor felvidéki testvérvárosunk, Királyhelmec kisdiákjai is eljöttek a rendezvényünkre. Gyermekfesztiválunk már a kezdet kezdetén kinőtte iskolánk falait, és a község egyik kiemelkedő kulturális színfoltjává vált. Nagyon sokan támogatják tehetségkutató rendezvényünket, és nagyon sokan segítenek megszervezésében is, amiért mindenkinek, de különösen a diákok szüleinek, őszinte köszönettel tartozunk — hallottuk Juhász Mártától, a vendéglátó iskola igazgatónőjétől.

— Erre a két napra iskolánk átalakul. Külsőleg, belsőleg, szívben és lélekben egyaránt. Ilyenkor két napig mindenki csak és kizárólag a gyermekfesztiválnak él — folytatta az igazgatónő gondolatait Telek Krisztina, a rendezvény főszervezője, egyben az iskola pszichológusa. — Harmincnyolc pedagógus vett részt a szervezésben, nagyon sok diák és az iskola kisegítő személyzete ugyancsak besegített, a két ötletgazda, Kata és Olivér is — mint mindig — eljött, és csinálta velünk a szervezőmunkát. Kettő híján 100 támogató állt mögénk, nekik köszönhetően értékes és érdekes, hasznos díjakat kaptak a legjobbak. Az 58 külföldi, illetve svilajnaci diákot tanulóink családjainál helyeztük el, amivel hozzájárulunk a diákok ismerkedéséhez, a szorosabb, tartós barátságok kialakulásához, a tolerancia fejlesztéséhez, egymás kultúrájának és szokásainak megismeréséhez. Két nap alatt, tizennégy kategóriában mintegy négyszáz gyerek lépett színpadra és tárta fel olykor még minket is meglepő tehetségét. Nagyon reméljük, hogy vendégeink teli szívvel, maradandó emlékekkel teli hátizsákkal búcsúztak pajtásaiktól, iskolánktól, Magyarkanizsától.

A gyermekfesztiválon az alsósok és a felsősök természetesen külön-külön versengtek a díjakért. A versenykategóriák között volt vers-, próza- és mesemondás, hangszerszóló, táncdal és népdal, modern- és néptánc, színjátszás és ügyességi játék, ahol lehetett, egyéni és csoportos bemutatkozásra is sor került, a rajz- és fotópályázat munkáit pedig már előre elkészítették és beküldték a gyerekek. Ezekből az iskola folyosóján kiállítás nyílt. A pedagógusok alkotta, minden esetben szakmai zsűrinek néha bizony nagy fejtörést okozott, hogy eldöntse az igazságos sorrendet, mert felkészítő tanáraik segítségével a gyerekek szinte minden kategóriában nagyot produkáltak, olykor elámították, máskor hatalmas tapsra késztették a tornatermet zsúfolásig megtöltő közönséget. Az idén a színjátszók már a városi színházteremben léptek fel, ami külön élmény volt a fellépő diákok számára.

Az eredmények ismertetésétől ezúttal eltekintünk. Túl hosszú a lista ahhoz, hogy közölni tudjuk, de aki ott volt a fesztiválon, bizonyára osztozik a véleményemben, hogy egy nagyszerű rendezvényt, kiváló fellépőket, színvonalas bemutatkozásokat láttunk, olyan kis tehetségeket fedeztünk fel, akikkel vélhetően az elkövetkező években is találkozunk majd, néhány év múlva talán már a rangosabb művelődési eseményeken, versenyeken is. Jó példa erre Szűcs Orsolya, kiváló népdalénekesünk, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium jelenlegi diákja, aki annak idején a Gyermekfesztiválon mutatta be csodálatos tehetségét, ma meg már ott tart, hogy május 21-én, a Magyarok Világtalálkozóján az ünnepi gálaműsor vendégeként lép közönség elé Budapesten. Orsi is ott volt a gyerekfesztiválon, persze már nem versenyzőként, hanem hatodikos kishúga, Anna Zsófia felkészítőjeként. Nos, az alma nem esik messze a fájától: a legifjabb Szűcs-palánta széki népdalaival megnyerte a versenyt! Hát ezért érdemes csinálni!

A házigazda színötösre vizsgázott szervezésből. A gyerekek egy pillanatig sem unatkoztak. Az udvaron bizsuárusok, lacikonyha, fagyi és üdítők álltak rendelkezésükre, arcfestést lehetett csináltatni, a Vöröskereszt rögtönzött elsősegély-bemutatókat tartott. A szombat esti eredményhirdetés után egy adai rockcsapat szórakoztatta a búcsúzkodásra váró vendégeket, majd egy fergeteges gálaműsor zárta a VI. Gyermekfesztivált: ismét színre léptek a kategóriák legjobbjai. Nagy élmény volt. Köszönjük nektek, gyerekek!
 

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..