home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Téli látogatónk: a felfázás
Bíró Tímea
2023.02.21.
LXXVIII. évf. 7. szám
Téli látogatónk: a felfázás

Ha nem figyelünk oda magunkra eléggé, a hűvösebb évszakokban gyakrabban vagyunk betegek. Az egyik leggyakoribb egészségügyi panasz ebben az időszakban a húgyhólyaggyulladás, melynek kialakulásáról és kezeléséről mr. sci. dr. Selymesi Nándor urológus szakorvossal beszélgettem.


Mr. sci. dr. Selymesi Nándor

* Mit is jelent a köznyelvben használt felfázás kifejezés?

— Felfázáson valójában húgyúti fertőzést értünk, melyet nevezhetünk húgyhólyaggyulladásnak, -hurutnak is. A legtöbb esetben a felfázás az alsó húgyutakat (húgycső, húgyhólyag) érinti. A betegség különféle tünetcsoportjait a köznyelvben egyformán felfázásnak hívjuk. Alapjában női betegség, a gyengébb nemnél ugyanis a húgycső sokkal rövidebb, mint a férfiaknál, ezért a kórokozók könnyebben feljuthatnak a húgyhólyagig. A heveny hólyaggyulladás a tizenöt és ötven év közötti, szexuálisan aktív, premenopauzában levő nők között a leggyakoribb. Átlagosan minden nő életében bekövetkezik legalább egyszer, sokaknál viszont évente előjön, ha pedig idültté (krónikussá) válik, akár évente többször is megjelenhet. Hajlamosító tényező lehet továbbá a hormonháztartás megváltozása is, például menopauza idején, illetve várandósság alatt. Férfiaknál viszonylag ritkább esemény a felfázás, leginkább a hosszabb húgycsőnek köszönhetően. Ritkán alakul ki izoláltan. Gyakran prosztata- vagy húgycsőgyulladás kíséri. Kialakulásának oka lehet a pangó vizelet, melyben a baktériumok gyorsan szaporodnak.

* Hogyan alakul ki? Valóban fel lehet fázni lábról?

— Az alhasi tájék lehűlése az erek összeszűkülését okozza, emiatt romlik a hólyag vérkeringése, ezáltal a kórokozók elleni védekezésben fontos szerepet betöltő sejtekből erre a területre kevesebb jut. Vagyis gyengül a húgyhólyag természetes védekezőrendszere, így a húgyhólyagba kerülő baktériumok gyorsabban tudnak szaporodni. A hólyaghurut kialakulásához viszont elsősorban baktériumokra van szükség, melyek a nőknél a közeli környezetben vannak. A végbélben normálisan is előfordul a betegség 80%-áért felelős Escherichia coli baktérium. A felfázás kialakulásának mechanizmusa alapjában felszálló (aszcendens). A kórokozók (legtöbbször baktériumok, ritkán gombák és szinte sohasem vírusok) a húgycsövön át jutnak fel a húgyhólyagig, ott elszaporodnak, és gyulladást okoznak. Fiatal nőknél leggyakrabban szexuális aktus után jelentkezik ez a gond, a baktériumok ugyanis belökődnek a húgycsőbe, és felszálló gyulladást okoznak. A másik gyakori előfordulás a fürdőzés után jelentkező felfázás, mivel a medencében baktériumok lehetnek jelen, a szervezet ellenállása pedig gyengülhet a hidegtől. Ami a lábakat illeti, különbözőek vagyunk, egyeseknek elég, ha hideg víz éri a lábukat, máris megjelennek náluk a felfázás tünetei, mások viszont télen is zokni nélkül járnak, és semmi bajuk.

* Milyen tünetek figyelhetőek meg a nőknél és a férfiaknál?

— A felfázás, vagyis az alsó húgyúti fertőzés tünetei nőknél és férfiaknál hasonlóak. Egyszerű felfázás esetén tünetként jelentkezik a visszatérő vizelési inger és a gyakori, kis mennyiségű vizelés, illetve a vizelés során fellépő égő érzés vagy erős, szúró fájdalom. Hőemelkedés vagy láz viszont nem jellemző. A súlyosabb felfázás tünetei közé tartoznak a korábban felsorolt tünetek mellé társuló alhasi fájdalom, a vizelet zavarossá, véressé, illetve bűzössé válása. A véres vizelet (haematuria) általában erős gyulladásra utal, minden esetben ki kell zárni az esetleges húgyhólyagtumor fennállását. A felfázás tünetei férfiaknál azonosak a nőknél megfigyeltekkel, azzal a különbséggel, hogy a hosszabb húgyvezetéknek köszönhetően kisebb a felfázás esélye. A felfázás azonban gyakran okoz prosztata- vagy mellékhere-gyulladást, valamint vesemedence-gyulladáshoz, illetve szepszishez is vezethet, éppen ezért a férfiak esetében is ugyanolyan fontos a felfázás tüneteire való odafigyelés! Gyerekek és idősek esetében a felfázás tünetei gyakran nem egyértelműek, összekeverhetőek más betegségek jeleivel.

* Kezelhető-e házi módszerrel, illetve mikor érdemes szakemberhez fordulni? Hogyan gyógyítható?

— A gyenge felfázás (egy-két napig tartó, sűrű vizelési inger) magától is elmúlhat, teák (pl. medveszőlő, tőzegáfonya), természetes gyógyszerek alkalmazásával, folyadékbevitel megnövelésével, de ha két-három napon belül nem javul az állapot, indokolt az empirikus antibiotikumkezelés bevezetése (antibiogram ismerete nélkül). Előtte mindenképp adjunk vizeletet tenyésztésre. Sok folyadék fogyasztása ajánlott, mivel egyrészt a vizeletet hígítja, ezzel csökkenti az irritációt, másrészt segíthet „kimosni” a húgyhólyagból az ott felszaporodott kórokozókat. Fontos, hogy ha a beteg ingert érez, ne tartogassa a vizeletet, azonnal menjen el vécére, mert a húgyhólyagban pangó langymeleg vizelet ideális közeg a baktériumok szaporodásához. A víz bőséges fogyasztása mellett érdemes vizelethajtó és gyulladáscsökkentő gyógyteákat is inni. A vizelethajtó teák (csalán, rozmaring, aranyvessző, hibiszkusz) alaposan át tudják mosni a hólyagot, amivel megtisztítják a baktériumoktól. A gyulladáscsökkentő teák pedig értelemszerűen segítik mérsékelni a húgyhólyagban jelen lévő gyulladást. Az antibakteriális hatású medveszőlőlevél, tőzegáfonya (a baktériumok hólyagfalon való letapadását csökkenti), a cickafarkfű és a kamilla hatásosan enyhítheti a korai panaszokat. Ha olyan tüneteket tapasztaltunk magunkon, mint az alhasi fájdalom, a véres vizelet, esetleg láz, haladéktalanul forduljunk urológushoz, mert néhány esetben az ártalmatlannak tűnő felfázás is járhat súlyos szövődménnyel. Leginkább a fosfomycin egyszeri dózisa, illetve a cephalosporinok háromnapos alkalmazása indokolt. Férfiaknál a trimethoprim és a sulfamethoxazol ajánlott (mely a prosztata szöveteibe is behatol). A fluorokinolonok alkalmazása a mellékhatások miatt nem ajánlott antibiogram ismerete nélkül. Ha gyakran előfordul, ismétlődik a felfázás, indokolt a szervezet ellenállását növelni a gyulladást okozó baktériumok ellen. Ilyen szer például az Uro-Vaxom kapszula.

* Milyen szövődménye lehet ennek a betegségnek?

Ha nem kezelik, illetve ha a szervezet immunellenállása gyengébb, akkor a felfázás és a húgyhólyaggyulladás továbbhaladhat. Nőknél lokálisan a nőgyógyászati szervekbe (hüvely, méh, petefészkek), férfiaknál a prosztata, mellékhere és here irányába terjedhet. Még veszélyesebb a felfelé haladó (aszcendens) gyulladás, mert heveny vesegyulladást okozhat. Az akut pyelonephritis egy életveszélyes állapot, könnyen fordulhat szepszisbe, mely intenzív kórházi kezelést igényel.

* Az alacsonyabb hőmérséklet miatt bizonyára sokan kevesebb vizet fogyasztanak. Ennek milyen negatív következményei lehetnek?

— Tudjuk, hogy a kevés folyadék ivása amellett, hogy fokozza a húgyúti kövek kialakulását, ugyanúgy hajlamosít a vizeleti gyulladások létrejöttére is. Mi, urológusok szeretjük hangsúlyozni a vízivás jelentőségét. Egy egészséges ember esetében naponta legalább 2-3 liter folyadék elfogyasztása ajánlott. Ebbe beleszámítjuk a levest, a gyümölcsöt is, de a legjobb paraméter, hogy a 24 órás vizeletmennyiség 2 liter felett legyen. Mivel a hideg levegő lecsökkenti a szövetek ellenállását, így a baktériumok könnyebben elszaporodhatnak, ezért ilyenkor még fontosabb az elegendő vízfogyasztás.

* Hogyan előzhető meg a felfázás?

A húgyhólyaghurut megelőzésére a következőkre kell odafigyelnünk: réteges öltözködés (hűvös időben ne járjunk mezítláb, ne üljünk sokáig hideg felületen); a felfázásra hajlamosító tényezők elkerülése; sok folyadék fogyasztása a hólyag átmosása végett; uszoda használata után mielőbb átöltözni száraz ruhába; ha vizelni kell, azt mielőbb el kell végezni a pangás elkerülése érdekében; oda kell figyelni a tisztálkodásra, a WC használatára (kézmosás, törlés elölről hátrafelé); a szexuális együttlét utáni vizeletürítés szintén csökkenti a baktériumok feljutásának lehetőségét a hólyagba; szűk ruhák kerülése a tünetek fennállása esetén; már az első tünetek megjelenésénél cselekedni kell (folyadékivás, teák, gyakori vizeletürítés stb.).

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..