home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Téli hétköznapok Szerbiában
(—)
2014.12.10.
LXIX. évf. 50. szám

Téli megpróbáltatások — Szerbia nem kérheti vissza a NIS-t — Kérdéses a félév befejezése — Vulin korrupciója

Téli megpróbáltatások

Az első téli megpróbáltatások nagy kihívás elé állították az országot. Ez erős szelek és esőzések elsőként Borban okoztak gondot, ott mintegy tíz személy sérült meg. A helyzet egyébként Majdanpekben volt a legsúlyosabb, ahol a nagy hideg miatt több helyen is megsérült a város áramellátásáról gondoskodó fő vezeték, és emiatt a település és környéke napokra teljes sötétségbe borult. Mindez igen nagy gondot okozott a fűtésben, és a legnagyobb megpróbáltatások a tömbházakban élőket érték. Noha a hét második felében egy rövid időre sikerült helyreállítani az áramellátást, nem sokkal később egy igen nehezen megközelíthető helyen újabb meghibásodás következett be. A sajtó ezzel kapcsolatban hevesen támadta Velimir Ilićet, a rendkívüli helyzetek megoldásával megbízott minisztert, aki minderről több napig tudomást sem vett. (Tanjug, Blic)

Szerbia nem kérheti vissza a NIS-t

A dolgok mostani állása szerint egészen biztosan nem épül meg a Déli Áramlat gázvezeték, Szerbiának nincs joga visszakövetelni az egykori állami olajvállalatot, a NIS-t. A helyzetet az ország szempontjából még az is nehezíti, hogy a Déli Áramlat körüli nagyhatalmi vetélkedésben az ország egy ütközőzónába került. „Egyértelmű, hogy a mi hazánk nagy vesztese lesz annak, hogy a Déli Áramlat nem épül meg” — nyilatkozta Savić, a Közgazdasági Kar professzora. Az előző szerb kormányzat az adásvételkor nem foglalt bele a szerződésbe olyan biztosítékokat, amelyek a gázvezeték megépülésének elmaradása esetén garantálták volna a NIS esetleges visszaadást. (Danas)

Kérdéses a félév befejezése

A szerbiai általános és középiskolákban továbbra is rövidített órákat tartanak, így tiltakoznak a fizetéscsökkentés ellen, és követelik az új kollektív szerződés megkötését. A minisztériummal folytatott tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. A Danas értesülése szerint a négy releváns szakszervezethez tartozó pedagógusok arra készülnek, hogy úgy nyomatékosítják követeléseiket, hogy nem zárják le a diákok félévi jegyeit. Ha ez bekövetkezik, lehetséges, hogy nem sikerül befejezni az iskolákban a félévet. (Danas)

Vulin korrupciója

A Blic napilap szerint Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter úgy írt ki egy 1,8 millió eurós pályázatot, hogy a pályázati feltételek közül tudatosan kivette azt a kitételt, amely az érdekellentétet volt hivatott kizárni. A belgrádi napilap azt állítja, a tavalyi pályázatban ez még benne volt, az idén azonban már nem. A Blic leleplező cikke után a miniszter végül olyan közleményt adott ki, hogy a pályázatot megsemmisíti, a pénzt pedig máshova irányítják át. Az ügy újabb fejleményeiről lapzártánkig nem értesültünk. (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..