home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Televízió(in)k
Orosz Ibolya
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám

Az évi szabadság - szabadság. Igyekszem is kinn, a szabadban, pihenéssel tölteni minden napját. Egy jó könyv társaságában a nyugágyon, hűsítő lubickolással fűszerezve, este pedig társalgással - jó zene mellett. Ilyenkor nagy ívben elkerülöm a konyhát (előnyben a tűz fölé akasztott bogrács és a kerti...

Az évi szabadság - szabadság. Igyekszem is kinn, a szabadban, pihenéssel tölteni minden napját. Egy jó könyv társaságában a nyugágyon, hűsítő lubickolással fűszerezve, este pedig társalgással - jó zene mellett. Ilyenkor nagy ívben elkerülöm a konyhát (előnyben a tűz fölé akasztott bogrács és a kerti grill), kiiktatom a televíziót, s bizony még az újságokat is. Az idei augusztus eleji ősz, a gyakran eleredő eső azonban gyakran beparancsolt az erdő alatti házikónkba. Ott, a tévékészülék ide-oda kapcsolgatása közben (nem nálam volt a távirányító) arra lettem figyelmes, hogy a tévéhíradó azt a hölgyet mutatja éppen, akiről az évi szabadságom előtti utolsó sorokat írtam. Dina Kurbatvinsky-Vraneševiæ volt a képernyőn - a Vajdaságri Rádió és Televízió új igazgatója. Jól megnéztem magamnak, mert a neve nem mondott nekem semmit, de azt tudtam, honnan kapaszkodott föl ebbe a vezető pozícióba. Több mint húsz évvel ezelőtt került az Újvidéki RTV-be, s a televízió legsötétebb korszakában Milorad Vuèeliæ igazgató hű munkatársa volt. A miloševiæi érában ez a ház élen járt a háborús uszításban és gyűlöletszításban: propagandagyárnak számított, ezért a NATO-bombázások idején rommá lőtték az épületét. A hírt, hogy a tartományi közszolgálati tévé igazgatói székébe egy olyan személy kerül, aki a belgrádi hadúr szolgálatában állt, a visszarendeződés bizonyítékaként éltem meg. Keserűséggel, s némi értetlenséggel. Bár első pillantásra is nyilvánvaló: politikai alkuról van szó.
Nos, a képernyőről egy magabiztos nő mosolygott a kamerába, mondván: az Újvidéki RTV élén öröm lesz dolgozni, hiszen ,,erről a házról köztudomású, hogy remek kádereket nevelt ki'. Elöntött az epe. A remek káderek említésére rögtön a hírhedt, két lábon járó időzített bomba, a fröcsögő Milijana Baletiæ jutott eszembe. Meg a foltos katonai egyenruhában feszítő, magukat újságírónak nevező társai. Aztán eszembe jutottak azok a valóban profik, akik nem voltak hajlandóak Miloševiæ zsoldosai lenni. Ők valóban megállták a helyüket mindenütt: a Vreme hetilapnál, a Duna tévében, a Szabad Európa Rádiónál, a BBC-ben... Rá kellett jönnöm: ez a nő igazat beszél, csak éppen azt felejtette el elmondani, hogy a valóban remek újságírókat kicsapták, elűzték, elkergették.
A Belgrádtól függő újvidéki televízióból Vajdasági RTV lett, ám a káderpolitikát - úgy látszik - még mindig Belgrád diktálja. A vajdasági független újságíró-szervezet meg is mondta, hogy miért. A pénzről van szó. Vajdaságban a lakosság 60%-a rendszeresen fizeti a tévé-előfizetést, a havi 300 dinárt. Prokuplje és Vranje térségében a megfizettetés 5%-os, Loznicán 10%, Valjevo környékén 25%, Belgrádban 40%. Tehát a Vajdaság területén szedik be a legtöbb pénzt, mely aztán a belgrádi közös kasszába megy, s onnan kellene a vajdasági közszolgálati tévének a területéről befolyó pénzből átutalni 70%-ot. Nos, a jelek szerint a pénz java továbbra is Belgrádban marad: májusban például Vajdaság területéről 240 millió dinár értékben szedték be az előfizetést, amiből a Vajdasági RTV mindössze 80 millió dinárt kapott - ez bizony csak a 70%-nak a fele! Dina Kurbatvinsky-Vraneševiæ úgy látszik, alkalmas személy arra, hogy ezeket az ,,apró' matematikai tévedéseket elnézze. Az ellen, hogy a 17 jelölt közül éppen ő került az igazgatói székbe, csak az igazgatóbizottság egyik tagja, Dimitrije Boarov (az ő szavazatával együtt hárman ellenezték a megválasztását) és az újságíró-szervezet tiltakozott. A kisebbségi közösségek választott politikai képviselői hallgatnak. Pedig Boarov nyilvánosan elmondta: a hölgy beterjesztett programjában egy szó nem sok, annyi sincs arról, hogy ez egy többnemzetiségű média. Ebből arra lehet következtetni, hogy a tévé kisebbségi szerkesztőségeinek a lezüllesztése, ellehetetlenítése tovább folytatódik, s a magyar szerkesztőség megszűnése is benne van a pakliban. Józsa László, az MNT elnöke a Pannon Tv első adásában úgy nyilatkozott: nem túl szerencsés igazgatóválasztás történt, ám adott helyzetben nincs más lehetőség, mint megelőlegezni a bizalmat, s majd tettei alapján véleményezni az új igazgató munkáját. Korhecz Tamás, a Pannónia Alap kuratóriumának elnöke azt nyilatkozta napilapunknak: ,,Tehetetlenül szemléltük azt, ahogyan az elmúlt öt évben folytatódott a magyar közszolgálati elektronikus média leépítése minden vonatkozásban. Most pedig különböző cselszövéseken és praktikákon keresztül Miloševiæ egykori bizalmi embereinek kezébe kerül vissza a tartományi közszolgálati RTV, és félek, hogy az önállósulása sem hozza meg a magyar nyelvű elektronikus média számára az áttörést. Beláttuk, hogy itt lépni kell'. Mondta ezt annak kapcsán, hogy múlt hétfőn, augusztus 14-én, megkezdte félórás adásainak sugárzását a szabadkai székhelyű magyar televízió, a Pannon Tv. A civil kezdeményezésre és a Szőlőföld Alap támogatásával létrejött televízió immár a második magyar stúdió. Újvidéken két évvel ezelőtt kezdete meg sugározni adásait a Mozaik Tv, amely a szórványhoz szól. A szabadkai Pannónia Tv pedig - lévén, hogy a Supet Tv-vel osztozik a frekvencián - egész Vajdaságban, szerb feliratozással ellátva nézhető, fogható.
Gratulálunk a Pannónia Tv-nek, és sok sikert kívánunk. Választott politikai vezetőinktől azonban elvárjuk, hogy a vajdasági közszolgálati tévében igenis a körmére nézzenek az igazgatónőnek. Nekünk, polgároknak az a kötelezettségünk, hogy minden hónapban befizessük a 300 dinárt. Politikusaink dolga, hogy figyeljék, hová megy a pénzünk, s ne engedjék meg, hogy a közszolgálati tévében azt a maradék magyar szerkesztőséget teljesen ellehetetlenítsék, szétzavarják.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..