home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Teleház a törökbecsei családokért
Zséli Ágnes
2020.01.20.
LXXV. évf. 3. szám
Teleház a törökbecsei családokért

Kapcsolatépítés, mások személyiségvonásainak megismerése, az együttműködés erősítése, kommunikációfejlesztés. A többi közt erről szólt az újév után megrendezett törökbecsei csapatépítő műhelymunka, mely a jövőben a felsősöknek adhat útmutatást.

A foglalkozást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., valamint a 2001-ben alapított törökbecsei Teleház Polgárok Egyesülete jóvoltából tartották meg. Az aktivitások tartalma igazán tetszett mind a tiniknek, mind az előadónak, hiszen a Teleház a törökbecsei családokért nevű program több interaktív műhelymunkát is felölel. Első lépésként a felsős diákokkal foglalkoztak. Ők két óra alatt a társalgás, szórakozás mellett több mindent meg is tanultak. Alaposabban megismerhették barátaik személyiségvonásait, sőt, a jövőben mások érzelmi világára, a kommunikációteremtésre is jobban odafigyelnek majd. Az ötödikes Recsó Tibor, a hetedikes Horváth Dea, valamint Keller Karola is fontosnak tartja az ilyen jellegű csapatépítő aktivitásokat. Tibor azt mondta, ő semmiképp sem marad ki a legközelebbi foglalkozásból, míg Dea és Karola arról mesélt, hogy az aktivitás keretében több olyan játékot is játszottak, amely az összetartást, a csapatot erősíti. — Fontos, hogy az életben odafigyeljünk másokra — fűzte hozzá Karola.

— Törökbecsén több alkalommal tartottam műhelymunkát, a mostani azonban különösen jól sikerült, hiszen új csapattal dolgozhattam, mindemellett pedig örömmel vállaltam, hogy részese legyek a programsorozatnak, melyre a huszonkét résztvevőből négyen éppen az én településemről érkeztek — jegyezte meg az óbecsei Börcsök Margarita pszichológus, a foglalkozás vezetője. A szakember azt is kiemelte, hogy a távolság semmiképp sem befolyásolja a közösséghez való tartozás erősítését. — A foglalkozás célja nem más volt, mint hogy a felsősök jobban megismerjék egymást, hiszen az ember sokszor azt gondolja, hogy jól ismer másokat, időközönként azonban, bizonyos életszituációban rádöbben, hogy ez talán nem is így van. Mindemellett fontos a csoportkohézió megteremtése, illetve az, hogy az egyénben csoport-hovatartozási érzés alakuljon ki. Az aktivitás kitűnő lehetőséget nyújt az önmegismerésre, valamint az egyének hasonlóságainak, különbségeinek a felfedésére, ami azt eredményezi, hogy a jövőben nem csoportként, hanem egy jól összekovácsolódott csapatként tudnak majd együttműködni. Mindezt a foglalkozások sorozata által érhetjük el, melyek a jövőben minden alkalommal más témakört ölelnek fel, például az előítéletet, a toleranciát, a sztereotípiát, a diszkrimináció kiküszöbölését, az identitást, a kultúrát, a hovatartozást. A csapattal a jövőben is rendszeresen dolgozunk majd annak érdekében, hogy sikeresen elérjük a kitűzött céljainkat. Ami pedig a legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, és minden alkalommal szélesebb körű világlátással, emellett pedig mosollyal is távozzanak a foglalkozásokról.

— A Teleház a törökbecsei családokért elnevezésű projektum a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. tavaly meghirdetett családtámogatási programjának keretében valósul meg — jegyezte meg Báló Tibor, a Teleház vezetője. — Az aktivitásokkal több hónapon át különféle korosztályokat vonunk be, hiszen a megmozdulás célja, hogy a civil szervezetek családcentrikus foglalkozásokat tartsanak. Ennek keretében bábelőadást is hirdettünk, melyet az óvodásoknak mutattunk be. Meséskönyvet vásároltunk az elsős, valamint a másodikos gyerekeknek, márciusban pedig tanszerekről gondoskodtunk a nagycsaládosoknak. Az elkövetkező három-négy hónapban a Teleház a családokkal foglalkozik. Ezt korábban is megtettük, most azonban először van alkalmunk arra, hogy a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. családtámogatási programjának keretében a törökbecsei és a beodrai családokat helyezzük előtérbe, amit örömmel tettünk és teszünk is.

A programot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 500 000 forinttal támogatja.


A szerző felvételei

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..