home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tele-e a Teleház?
BUZA Emese (Zenta)
2006.08.23.
LXI. évf. 34. szám

08-03-1.jpg Dienes Zoltán rendszergazda - Berák Brigitta fotójaEgy beszélgetés erejéig ellátogattam a csókai Teleházba, hogy Dienes Zoltántól, az intézmény rendszergazdájától kérjek felvilágosítást a munkájukról, a lehetőségeikről és a jelenlegi helyzetükről.* Milyen intézmény a csókai Teleház?- A T...

08-03-1.jpg Dienes Zoltán rendszergazda - Berák Brigitta fotója
Egy beszélgetés erejéig ellátogattam a csókai Teleházba, hogy Dienes Zoltántól, az intézmény rendszergazdájától kérjek felvilágosítást a munkájukról, a lehetőségeikről és a jelenlegi helyzetükről.
* Milyen intézmény a csókai Teleház?
- A Teleház öt éve működik a Művelődési és Oktatási Központ részeként. Eleinte a helyi általános iskola egyik szárnyában dolgoztunk, a jelenlegi épületbe 3-4 éve költöztünk. A Teleház tulajdonképpen informatikai szolgáltató intézmény. Létezésének lényege a számítógép-hozzáférés megteremtése mindenki számára. A felhasználók szövegszerkesztéssel foglalkozhatnak, internetezhetnek, vagy akár számítógépes játékokat játszhatnak kikapcsolódásul. Munkatermünk kellemes légkörű, légkondicionált helyiség, amely jelenleg 8-9 géppel van felszerelve. Tevékenységünk az oktatásra is kiterjed. Számítógép-tanfolyamokat szervezünk gyerekeknek és felnőtteknek, sőt, igény szerint cégeknek is. Mindemellett olyan szolgáltatásokkal is foglalkozunk, mint a fax használata, fénymásolás és egyéb irodai munkák.
* Önnek mi a feladata?
- Karbantartom a rendszert, biztosítom az iroda zavartalan működését, oktatóként a tanfolyamokon foglalkozom a tanulókkal.
* Van-e igény a munkájukra?
- Régebben, amikor még nem volt mindenkinek számítógépe, lényegesen többen vették igénybe a Teleház szolgáltatásait. Az elmúlt években a háztartásokban jóval több a személyi számítógép, így az intézményünk egyre inkább veszít a népszerűségéből. Ez a fejlődés hátránya.
* Van-e lehetőség a fogyasztók megtartására vagy visszaszerzésére?
- Az új szolgáltatások, az újdonságok vonzzák az embereket, ám ezek biztosítása a mostani gyors fejlődésben meglehetősen nehéz. Sok fejtörést és kemény kutatómunkát igényel valami újdonságot kitalálni, és legtöbbször a jobb ötletek már foglaltak.
* Sok településen van Teleház. Együttműködnek a többiekkel?
- Igen. Létezik az úgynevezett Teleházak Szövetsége, mely legutóbb Topolyán tartotta gyűlését. Új elnököt neveztek ki, aki a terveiben az újraszervezést, a hatékonyság növelését szorgalmazza. Felméréseket készítenek, amelyekből kiderül, hogy mely Teleházak működnek eredményesen, és melyek azok, amelyek nem tudják tartani a tempót, és a helyüket át kell adniuk az új próbálkozásoknak. A különböző településeken más-más ütemben és módon fejlődnek ezek az intézmények. Valahol a szervezésben van fennakadás, máshol a támogatásban. Ez utóbbin pályázatokkal lehetséges segíteni.
* Mely pályázatokra érdemes jelentkezni?
- Mondjuk a Magyar Nemzeti Tanács pályázatára, mellyel szélessávú internet-használatot, valamint felszerelést lehet nyerni. A csókai Teleház két éve megszerezte ezt a támogatást. Ennek a pályázatnak most indult egy második fordulója, amely az internet-hálózat kibővítését szorgalmazza eMagyar pontok létesítésével. Ez a program Magyarországról indult azzal a céllal, hogy összefüggő internet-lefedettséget biztosítson az apróbb településeken is. A magyar államban is léteznek Teleházak, amelyek nyugati alapítványok támogatásával működnek. Náluk az állami támogatású eMagyar pontok létesítésének hátránya, hogy háttérbe szorítják a Teleházak munkáját, habár mindkettő szinte ugyanazt nyújtja. Célravezetőbb lenne, ha a két szolgáltató egyesülne. Talán a mi intézményünk is háttérbe szorul majd, de az eMagyar pont valószínűleg kedvezően hat majd a környékünk világhálós fejlődésére. Érdemes kipróbálni más magyarországi pályázatokat is, amelyek többek közt multimédiás és ECDL-képzést biztosíthatnak.
* Elégedett-e a csókai Teleház eredményeivel?
- Igen, elégedett vagyok vele, hasznos munkával telt el az elmúlt öt év. Tapasztalataim szerint sikerült az emberekhez közelebb vinni a számítógépet, és megismertetni őket annak előnyeivel. A kezdeti félelmeink már elmúltak, és bátrabban használjuk ki az informatika adta lehetőségeket. A terület főleg a fiatalokat érdekli, de az öregebbek sem rettennek már meg tőle annyira. Meglátásom szerint az intézményünkre mindig lesz igény, akárcsak a könyvtárra. Nem várhatjuk el mindenkitől, hogy ide járjon, de akinek szüksége van rá, az a jövőben is megtalálja a Teleházat.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..