home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tél végi események Tordán
D. J.
2006.03.07.
LXI. évf. 10. szám

A Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében a földműveseknek szerveztek előadást, melyen a mezőgazdaság időszerű kérdéseiről, a köztársasági és a tartományi mezőgazdasági minisztérium, illetve titkárság intézkedéseiről Danijel Petroviæ tartományi titkár és Vladimir Sindžic segédtitkár...

A Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében a földműveseknek szerveztek előadást, melyen a mezőgazdaság időszerű kérdéseiről, a köztársasági és a tartományi mezőgazdasági minisztérium, illetve titkárság intézkedéseiről Danijel Petroviæ tartományi titkár és Vladimir Sindžic segédtitkár tartott előadást.
Elhangzott, hogy a tartomány az idén mintegy 140 millió dinárral támogatja a falvak fejlesztését, de jelentős eszközöket fordít a vízellátás és a csatornázás problémáinak a megoldására is. A mezőgazdasági termelőknek társulásokat kell létrehozniuk, és közösen fellépniük a feldolgozóipar felé, ugyanakkor a pályázatokon is sikeresebben szerepelnének, ha közösen pályáznának. A jelenlegi támogatási rendszer is változtatásra szorul, hiszen a megművelt földterületet kellene támogatni, hektáronként legalább 4000 dinárral - mondták többek között a vendégek. A vitában szó esett az alacsony terményárakról, a jószágfelvásárlás problémáiról, a mezőgazdasági háztartások bejegyzéséről, de sokan érdeklődtek a hiteligénylés és a támogatások konkrét lehetőségeiről is.
Szintén a művelődési napok keretében a hagyományaikat felelevenítő, egész estét betöltő programmal mutatkoztak be a Banatsko Karaðorðevó-i Nikola Tesla, a csőszteleki Petar Koèiæ és a tordai Ady Endre Általános Iskola tanulói. Az ötlet a tordai iskolában született meg, hiszen a lakosság az elmúlt években gyakran volt tanúja a tudatlanságból és a tolerancia hiányából eredő incidenseknek. A mintegy két órán át tartó előadásban több mint 180 diák vett részt. A jelenlévők megállapodtak abban, hogy évente egyszer szükség lenne legalább egy ilyen összejövetelre.
Szabadkán, a Katalin bálteremben tartották meg a hagyományos, immár VIII. tordaiak bálját. A fergeteges hangulatú rendezvényen több mint 240 vendég jelent meg, de legalább negyven érdeklődőnek nem jutott hely. A mulatozók Tordáról, Csantavérről, Kanizsáról, Nagykikindáról, Péterváradról, Szegedről, Miskolcról, Palicsról és természetesen a legtöbben Szabadkáról érkeztek. Az estet a tagságon kívül hangulatosabbá és ünnepélyesebbé tették a Tordaiak Klubjának barátai és tisztelői.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..