Tehetséggondozás az érdeklődésnek és az igényeknek megfelelően
Tóth Lívia
2019.12.03.
LXXIV. évf. 48. szám

Szerbiában ettől az iskolaévtől kezdve, kísérleti jelleggel, több mint 200 általános iskolában indították be azt a programot, amely az egyváltásos, egész napos oktatás bevezetésének első lépése lehet. Közöttük van az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola is, melyet nemrégiben még a felszámolás veszélye fenyegetett.

Tehetséggondozás az érdeklődésnek és az igényeknek megfelelően


Vidám hangulatban a délutáni foglalkozáson

Mint ismeretes, a több mint 60 éve működő, nyolcvan százalékában magyar diákokat befogadó intézményt az év elején az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott bizottság bezárásra javasolta. A lakosság széles körű összefogásának és a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának köszönhetően ez a terv meghiúsult.

Az Alsóváros szívében levő épületben folyó munka szeptembertől új tartalommal, tehetséggondozó napközis, vagyis délutáni ott-tartózkodással bővült, amit a szülők is nagyszerű ötletnek tartanak. A projektumban az elsőtől a nyolcadik osztályig az intézmény 208 tanulója közül 80 tehetséges diák vesz részt. Ők a kötelező délelőtti oktatás után ebédet kapnak a felújított iskolai ebédlőben, délután pedig különórákon és más foglalkozásokon vesznek részt. Ez a fordulat arra késztette az óbecseieket, hogy ismét bizonyítsák a közösség erejét. Mivel az önkormányzat idei költségvetésébe még nem tervezhették be ezt a programot, az első félévben az ingyenes ebédről a helyi cégek és vállalkozók segítségével gondoskodtak.


Az új ebédlőben

Az új tanítási módszerről Daniela Ćuk angol szakos tanárral, a program koordinátorával beszélgettem. Elmondta, a szerbiai oktatási minisztérium azoknak az iskoláknak kínálta fel ezt a lehetőséget, amelyek korábban egy váltásban dolgoztak. Kaptak egy listát több mint negyven ajánlott aktivitással, melyek a tanítást követő délutáni programban valósíthatóak meg. 

— Mi kitaláltuk, hogy tehetséggondozással szeretnénk foglalkozni, de ennek az elképzelésnek a megvalósításához szükségünk volt a szülők véleményére és beleegyezésére is. Szülői értekezleteket szerveztünk, és megbeszéltük, mi az, amire szerintük igény van, illetve mivel tarthatnánk bent a gyerekeket reggel fél 8-tól délután fél 5-ig az iskolában. Nagyon jó ötletek hangzottak el a tananyag alaposabb és részletesebb begyakorlásától kezdve az angolnyelv-vizsgára vagy a matematikaversenyre való felkészítésen át a programozásig és a szerb konverzációs órákig a magyar diákok számára. Jelentkezett dr. Bene Annamária, aki egykor petőfis diák volt, jelenleg a szabadkai tanítóképző kar tanára, és felajánlotta, bérmentesen oktatna magyar nyelvet, nyelvhelyességet, szövegértelmezést. A szülők meglátása volt, hogy a tehetséggondozó programban a hétfő, szerda és péntek legyen az úgynevezett ütős nap, vagyis ekkor tartsuk a felsorolt foglalkozásokat. Úgy gondoltuk, azok a gyerekek sem maradhatnak ki, akik a sportban vagy a művészetekben kiemelkedőek, így a kedd és a csütörtök lett a rajz és a kreatív szakkör, valamint a sport napja. Focicsapatot alakítottunk kicsiknek és nagyoknak, működik a közlekedési, a versmondó, az újságírói csoportunk, emellett mindazok a szakkörök, amelyek korábban is megvoltak az iskolában, szintén bekerültek a programba. Az alsósoknak 5 órájuk van naponta, 12.20-kor fejeződik be számukra a tanítás. Elmennek ebédelni, a könyvtárban tanári felügyelettel házi feladatot írnak, majd a délutáni aktivitások kezdődnek. Az elsősök és a másodikosok 15 óráig maradnak, a 3—4. osztály 15.45-ig, vagyis a kilencedik óra végéig tartózkodik az iskolában, az 5—8. osztályosok fél 5-ig vannak bent mindennap, pontosabban azokon a napokon, amelyekre választottak aktivitást. A felsősök azt is megtehetik, hogy csak bizonyos tantárgyakat jelölnek be, a tanítás után hazamennek, és a 9—10. órára visszajönnek. Az iskola szinte minden tanulója részt vesz legalább egy aktivitásban. Mintegy 80-an vannak azok a diákok, akik rendszeresen járnak a tehetséggondozásra. Ők mindennap bent ebédelnek, és a legtöbb foglalkozásra feliratkoztak. Kialakítottunk egy új étkezőt, az étel nem az iskolában készül, ami viszont fontos, hogy a családoknak nem kell fizetniük érte.


Kreatív szakkör

A tanárnőtől megtudtam, a projektum szeptember 16-án indult, hathetes próbaidőszakkal. Október végén a szülőkkel elemezték az előrehaladást, illetve az addigi programot, és ahol szükségesnek bizonyult, változtattak rajta.

— A tervezetünk szerencsére nagyon dinamikus, a gyerekek érdeklődését és az igényeket követi. Egy-egy tantárgy esetében az óraszám növekedhet vagy csökkenhet menet közben. Az egész program a diákok köré épül, úgy alakítjuk, hogy a javukat szolgálja. Már az első eredmények is megszülettek, két ötödikesünk második lett a Lego-robotika országos versenyen. Nagy kihívás, de egyúttal lehetőség is ez mindenkinek, hiszen sokkal többet tudunk nyújtani, mint más általános iskolák. A szülők is elégedettek, a projektum minden mozzanatába bevonjuk őket, elmondhatják a véleményüket, javaslatokat tehetnek. A második negyedévet december 15-e után értékeljük, és közösen hozzuk meg a döntéseket a harmadik negyedévre. A tavaszra, amikor véget érnek az iskolai, községi és körzeti versenyek, újabb aktivitásokkal gazdagítjuk majd a programot. Addig is a minisztérium által elismert megmérettetéseken szeretnénk növelni a gyerekek teljesítményét. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy még több aktivitást kínáljunk fel, újabb embereket kapcsoljunk be, és hogy a hatékonyság érdekében kisebb csoportokban folyjék a munka. Mindezzel az a célunk, hogy a következő iskolaévre nagyobb anyagi támogatásról gondoskodjunk. Minden kolléga hatalmas lelkesedéssel végzi a vállalt feladatát, és rengeteget tesz azért, hogy a programot megfelelő szinten tarthassuk. Köszönöm a kívülről jövő támogatást is, hiszen egyedül erre nem lettünk volna képesek. Sok ember állt mellénk, és segíti az elképzelésünket. Nekik is tartozunk azzal, hogy a program sikeres legyen — mesélte Daniela Ćuk.

A tanév megkezdése után még egy jó hírt kapott az oktatási intézmény. A tartományi költségvetés átütemezésével ugyanis újabb 50 millió dinárt fordítanak az iskolaépületek karbantartására, felújítására. Pályázat útján 17 oktatási intézménynek — 12 általános és 5 középiskolának — ítélték meg a munkálatokhoz szükséges eszközöket, közöttük 2,9 millió dinárt az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolának.


Az alsós közlekedési szakcsoport (fotók forrása: az iskola Facebook-oldala)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Oktatás rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..