home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tehetséggondozás az érdeklődésnek és az igényeknek megfelelően
Tóth Lívia
2019.12.03.
LXXIV. évf. 48. szám
Tehetséggondozás az érdeklődésnek és az igényeknek megfelelően

Szerbiában ettől az iskolaévtől kezdve, kísérleti jelleggel, több mint 200 általános iskolában indították be azt a programot, amely az egyváltásos, egész napos oktatás bevezetésének első lépése lehet. Közöttük van az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola is, melyet nemrégiben még a felszámolás veszélye fenyegetett.


Vidám hangulatban a délutáni foglalkozáson

Mint ismeretes, a több mint 60 éve működő, nyolcvan százalékában magyar diákokat befogadó intézményt az év elején az új községi iskolahálózat kialakításával megbízott bizottság bezárásra javasolta. A lakosság széles körű összefogásának és a Vajdasági Magyar Szövetség közbenjárásának köszönhetően ez a terv meghiúsult.

Az Alsóváros szívében levő épületben folyó munka szeptembertől új tartalommal, tehetséggondozó napközis, vagyis délutáni ott-tartózkodással bővült, amit a szülők is nagyszerű ötletnek tartanak. A projektumban az elsőtől a nyolcadik osztályig az intézmény 208 tanulója közül 80 tehetséges diák vesz részt. Ők a kötelező délelőtti oktatás után ebédet kapnak a felújított iskolai ebédlőben, délután pedig különórákon és más foglalkozásokon vesznek részt. Ez a fordulat arra késztette az óbecseieket, hogy ismét bizonyítsák a közösség erejét. Mivel az önkormányzat idei költségvetésébe még nem tervezhették be ezt a programot, az első félévben az ingyenes ebédről a helyi cégek és vállalkozók segítségével gondoskodtak.


Az új ebédlőben

Az új tanítási módszerről Daniela Ćuk angol szakos tanárral, a program koordinátorával beszélgettem. Elmondta, a szerbiai oktatási minisztérium azoknak az iskoláknak kínálta fel ezt a lehetőséget, amelyek korábban egy váltásban dolgoztak. Kaptak egy listát több mint negyven ajánlott aktivitással, melyek a tanítást követő délutáni programban valósíthatóak meg. 

— Mi kitaláltuk, hogy tehetséggondozással szeretnénk foglalkozni, de ennek az elképzelésnek a megvalósításához szükségünk volt a szülők véleményére és beleegyezésére is. Szülői értekezleteket szerveztünk, és megbeszéltük, mi az, amire szerintük igény van, illetve mivel tarthatnánk bent a gyerekeket reggel fél 8-tól délután fél 5-ig az iskolában. Nagyon jó ötletek hangzottak el a tananyag alaposabb és részletesebb begyakorlásától kezdve az angolnyelv-vizsgára vagy a matematikaversenyre való felkészítésen át a programozásig és a szerb konverzációs órákig a magyar diákok számára. Jelentkezett dr. Bene Annamária, aki egykor petőfis diák volt, jelenleg a szabadkai tanítóképző kar tanára, és felajánlotta, bérmentesen oktatna magyar nyelvet, nyelvhelyességet, szövegértelmezést. A szülők meglátása volt, hogy a tehetséggondozó programban a hétfő, szerda és péntek legyen az úgynevezett ütős nap, vagyis ekkor tartsuk a felsorolt foglalkozásokat. Úgy gondoltuk, azok a gyerekek sem maradhatnak ki, akik a sportban vagy a művészetekben kiemelkedőek, így a kedd és a csütörtök lett a rajz és a kreatív szakkör, valamint a sport napja. Focicsapatot alakítottunk kicsiknek és nagyoknak, működik a közlekedési, a versmondó, az újságírói csoportunk, emellett mindazok a szakkörök, amelyek korábban is megvoltak az iskolában, szintén bekerültek a programba. Az alsósoknak 5 órájuk van naponta, 12.20-kor fejeződik be számukra a tanítás. Elmennek ebédelni, a könyvtárban tanári felügyelettel házi feladatot írnak, majd a délutáni aktivitások kezdődnek. Az elsősök és a másodikosok 15 óráig maradnak, a 3—4. osztály 15.45-ig, vagyis a kilencedik óra végéig tartózkodik az iskolában, az 5—8. osztályosok fél 5-ig vannak bent mindennap, pontosabban azokon a napokon, amelyekre választottak aktivitást. A felsősök azt is megtehetik, hogy csak bizonyos tantárgyakat jelölnek be, a tanítás után hazamennek, és a 9—10. órára visszajönnek. Az iskola szinte minden tanulója részt vesz legalább egy aktivitásban. Mintegy 80-an vannak azok a diákok, akik rendszeresen járnak a tehetséggondozásra. Ők mindennap bent ebédelnek, és a legtöbb foglalkozásra feliratkoztak. Kialakítottunk egy új étkezőt, az étel nem az iskolában készül, ami viszont fontos, hogy a családoknak nem kell fizetniük érte.


Kreatív szakkör

A tanárnőtől megtudtam, a projektum szeptember 16-án indult, hathetes próbaidőszakkal. Október végén a szülőkkel elemezték az előrehaladást, illetve az addigi programot, és ahol szükségesnek bizonyult, változtattak rajta.

— A tervezetünk szerencsére nagyon dinamikus, a gyerekek érdeklődését és az igényeket követi. Egy-egy tantárgy esetében az óraszám növekedhet vagy csökkenhet menet közben. Az egész program a diákok köré épül, úgy alakítjuk, hogy a javukat szolgálja. Már az első eredmények is megszülettek, két ötödikesünk második lett a Lego-robotika országos versenyen. Nagy kihívás, de egyúttal lehetőség is ez mindenkinek, hiszen sokkal többet tudunk nyújtani, mint más általános iskolák. A szülők is elégedettek, a projektum minden mozzanatába bevonjuk őket, elmondhatják a véleményüket, javaslatokat tehetnek. A második negyedévet december 15-e után értékeljük, és közösen hozzuk meg a döntéseket a harmadik negyedévre. A tavaszra, amikor véget érnek az iskolai, községi és körzeti versenyek, újabb aktivitásokkal gazdagítjuk majd a programot. Addig is a minisztérium által elismert megmérettetéseken szeretnénk növelni a gyerekek teljesítményét. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy még több aktivitást kínáljunk fel, újabb embereket kapcsoljunk be, és hogy a hatékonyság érdekében kisebb csoportokban folyjék a munka. Mindezzel az a célunk, hogy a következő iskolaévre nagyobb anyagi támogatásról gondoskodjunk. Minden kolléga hatalmas lelkesedéssel végzi a vállalt feladatát, és rengeteget tesz azért, hogy a programot megfelelő szinten tarthassuk. Köszönöm a kívülről jövő támogatást is, hiszen egyedül erre nem lettünk volna képesek. Sok ember állt mellénk, és segíti az elképzelésünket. Nekik is tartozunk azzal, hogy a program sikeres legyen — mesélte Daniela Ćuk.

A tanév megkezdése után még egy jó hírt kapott az oktatási intézmény. A tartományi költségvetés átütemezésével ugyanis újabb 50 millió dinárt fordítanak az iskolaépületek karbantartására, felújítására. Pályázat útján 17 oktatási intézménynek — 12 általános és 5 középiskolának — ítélték meg a munkálatokhoz szükséges eszközöket, közöttük 2,9 millió dinárt az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolának.


Az alsós közlekedési szakcsoport (fotók forrása: az iskola Facebook-oldala)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..