Tegyük jobb hellyé az internetet!
Tóth Lívia
2019.02.13.
LXXIV. évf. 7. szám
Tegyük jobb hellyé az internetet!

Az Európai Unió ösztönzésére minden év februárjában megtartják a biztonságos internet napot (Safer Internet Day).

Az esemény célja, hogy ráirányítsa a szélesebb közönség, ezen belül is elsősorban a fiatalok figyelmét a mobiltelefon és az online technológiák tudatosabb használatára, az internetezés alapszabályaira. Vagyis a világháló előnyeire és veszélyeire, például a zaklatásra, a gyermekpornográfiára és más illegális vagy káros tartalmakra.

Ebből az apropóból a hatóságok, az informatikai cégek, a civil szervezetek különféle programokat, szakmai fórumokat rendeznek, versenyeket, pályázatokat hirdetnek. A közösségi média, a hírközlés, a kiberbűnözés stb. szakemberei pedig a tapasztalataikat osztják meg. A kezdeményezés az idén is a közös felelősségre fókuszált, mert „mindannyiunk dolga, hogy az internetet jobb hellyé tegyük magunk és egymás, de különösen a fiatalok számára”.

Az én generációm tagjait digitális bevándorlóknak szokás nevezni, hiszen már megéltünk két-három vagy több évtizedet, mire megérkeztek otthonunkba, munkahelyünkre az első számítógépek, majd később a mobiltelefonok is. Igen, mi még az úgynevezett betárcsázós módszerrel csatlakoztunk, és kezdtük meg ismerkedésünket vagy inkább felfedező kalandunkat a világhálón. Nemrégiben láttam egy gyermekrajzot, melynek alkotója úgy ábrázolta magát az édesanyja pocakjában, hogy már ott is az okostelefonját nyomkodta.

Gondoljuk csak át! Az egyiptomi hieroglifák története nagyjából i. e. 3000-ben, a betűírásé pedig i. e. 1000 körül kezdődött. A kódexek a III. században jelentek meg, Gutenberg 1447-ben nyomtatta ki az első könyvet. Az internet szó 1974-ben került a köztudatba, a világháló 1981-ben kezdett kiépülni, a honlapok és a keresőgépek az 1990-es évek közepére váltak általánossá. Tehát: az írástól a kódexig 4000 évre volt szükség, a kódextől a könyvnyomtatásig 1150 év telt el, a könyvnyomtatástól az internetig 524, az internettől a keresőgépekig, illetve a Google-ig pedig már csak 25 év kellett. (Az adatok Robert Darnton Könyvtár az új korszakban című tanulmányából származnak.)

És eljutottunk oda, amikor szükségessé vált hangsúlyozni, hogy a világháló ugyan helyet és teret ad ahhoz, hogy hasznos információkat osszunk meg másokkal, segítsünk egymásnak, de veszélyeket is rejt. Arról nem is szólva, mennyire fontos volna, hogy a digitális világban is tiszteljük egymást!

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Heti Jegyzet rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..