Tegyék meg tétjeiket!

Tegyék meg tétjeiket!

Nem csak szavazni, fogadni is lehet — Mobilmentes iskola — Kis szerbiai abszurd

Nem csak szavazni, fogadni is lehet

A hétvégén Belgrádban választást tartanak. A fogadóirodák szerint a haladók nyerik majd a voksok 42,3 százalékát, azaz 363 350 szavazatot. A haladó Irena Vujović a legesélyesebb polgármesterjelölt, hat lista pedig küszöb alatt marad majd — állította egy héttel a nagy nap előtt az egyik legnagyobb fővárosi fogadóiroda, a Mozart vezetője. A polgárok fogadhatnak, hogy hány választási lista lépi majd át a küszöböt, és hány szavazattal. A fogadóiroda vezetője szerint a becsléseik sokkal közelebb állnak a valósághoz, mint a közvélemény-kutatások, hiszen ezekhez a számításokhoz pénz társul, anyagi érdek, nem pusztán politikai elkötelezettség és cél. A legesélyesebb polgármesterjelöltre, Irena Vujovićra 2,5-ös szorzóval lehet fogadni, a város jelenlegi első embere, Siniša Mali 3,5-öt ér, a futottak még kategóriába tartozó öt jelöltet pedig 750-es szorzóval számolják. A fogadóiroda szerint a tétek azt mutatják, a legesélyesebb az Aleksandar Vučić — Mert Szeretjük Belgrádot elnevezésű lista 42,23-os támogatottsággal. Dragan Đilasnak, Belgrád egykori polgármesterének a listája 16,2 százalékkal a második helyet foglalja el. (Blic)

 

Mobilmentes iskola

Nišben biztosan elsőként, de a Blic szerint Szerbiában is úttörőként mobiltelefon-mentes oktatási intézménnyé alakult át a Radoje Domanović-iskola. A diákok és a tanárok számára egyaránt tilos a mobilhasználat, nemcsak az épületben, hanem az udvaron is. Az igazgatónő arról számolt be a lapnak, hogy ezáltal szeretnék csökkenteni az erőszakot és javítani a kommunikációt. Azt tapasztalták ugyanis, hogy tanulóik annyira a készülékekhez „tapadtak”, hogy a szüneteket a folyosói roueterek közelében töltötték, nem uzsonnáztak, illetve nem is beszélgettek egymással. Végül a szülők javasolták, hogy az iskola legyen kütyümentes övezet. Szeptember 1-je óta az intézmény így is működik, és azóta kiváló eredmények születtek: visszaszorult az internetes erőszak, kevesebb a telefonlopás, a folyósokat pedig ismét gyerekzsivaj tölti be. Nem volt könnyű megszokni, teszi hozzá az intézmény vezetője, több diákot és tanár kellett figyelmeztetni, ám idővel mindenki rájött, hogy vezetékes telefonnal is megoldhatóak a napközben felmerülő gondok. Viszont nem csak ebben első a niši iskola: a tanárok számára a napokban kötelezővé tették az egyenruha viselését. (Blic)

 

Kis szerbiai abszurd

Elhalasztják az állami vagyon összeírását, 2020 az új határidő. Ezt Ana Brnabić kormányfő közölte újságírói kérdésre, azzal az indoklással, hogy a helyi önkormányzatoknak nincs kapacitásuk a saját vagyonuk összeírására. Ez már a hatodik sikertelen próbálkozás, a kormányfő pedig úgy fogalmazott, ez botrányos, és óriási pénzektől esünk el emiatt. Véleménye szerint az önkormányzatoknak sokkal komolyabb hozzáállást kellene tanúsítaniuk, hiszen az ebből befolyó adó saját bevétel számukra. A miniszterelnök azt ígérte, az Országos Közigazgatási Akadémia folyamatos továbbképzéseket szervez majd a hivatalnokok számára. Egyúttal pedig arra is emlékeztetett, hogy az anyakönyvi rendszer elektronikus átvezetése, mely sokkal egyszerűbb munka volt, több mint hét évig tartott. (Danas)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Belgrádi Szemmel rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Tegyék meg tétjeiket!
Belgrádi Szemmel
Facebook

Támogatóink