home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Téged is vár a sportsuli!
Bíró Tímea
2018.10.23.
LXXIII. évf. 42. szám
Téged is vár a sportsuli!

A zentai Medica Netter orvosi rehabilitációs és fizikoterápiás rendelőben megnyitotta kapuit a MINI-MAX sportiskola, melyről Süli Mónika sportorvossal és okleveles gyógytornásszal beszélgettünk.

* Melyik korosztályt öleli fel a foglalkozásotok, és hány évesen érdemes elkezdeni a sportolást?

— A programot háromtól kilencéves gyermekek számára fejlesztettük ki, és éppen azt nyújtja nekik, amire ebben a korban szükségük van. Minden egy helyen: rekreáció, játék, beszédfejlesztés, érzelmiintelligencia-fejlesztés, helyes fejlődés, szakértői megfigyelés, korrekció, tánc, öröm és nevetés. A gyermekkorban elkezdett sportolás segíti a helyes testtartást, erősíti a törzsizmokat, ezáltal megakadályozza az egyébként gyermekeknél is előforduló hátproblémák kialakulását. Azoknak, akik kiskorukban hozzászoknak a rendszeres aktivitáshoz, később is jobb állóképességük, erőnlétük lesz. Az egészen piciknek is van lehetőségük a sportolásra, ilyen például a babaúszás, illetve a baba-mama torna, melybe a nagyobbak is bekapcsolódhatnak. Kétéves kor fölött a kis játékmotorok, illetve a háromkerekű gyermekbiciklik segíthetik fejleszteni a gyermekek koordinációs készségét. Ötéves kortól nagyon sok sportág kipróbálható, ám a szülőknek mindig figyelembe kell venniük gyermekük igényeit, kívánságait és hajlandóságát.

* Miért ajánlanád a szülőknek a sportiskolát, milyen jótékony hatása van a gyerekekre?

— A sportiskola úgy lett kifejlesztve, hogy a gyermekek szervezete fokozatosan fel tud készülni a program intenzitására. Többféle sportot ki tudnak próbálni. A csapatsportok kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a gyerekek játékosan tanulják meg a szociális kapcsolatok kiépítésének alapjait. Vannak azonban olyanok, akik szívesebben választanak egyéni sportot. Segítségével tekintélytiszteletet tanulnak a gyerekek, továbbá a szabályok betartását, a csapattársak és ellenfeleik megbecsülését. Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a sportoló gyerekek az iskolában is jobban teljesítenek. A fiúk általában a focit szeretik, a lányok pedig szívesen táncolnak. Természetesen nem kell ragaszkodnunk a nemek szerinti felosztáshoz, bárki kipróbálhat és űzhet bármilyen sportágat, melyben örömét leli. Az sem baj, ha a gyermek egyetlen sportághoz sem ragaszkodik, hanem minél többet szeretne kipróbálni. Mindegy, hogy a dzsúdó, a tenisz, a karate, az atlétika, a kézilabda, a balett vagy valami más mellett dönt, hiszen a sport fejleszti a motorikus képességeit, illetve segít csökkenteni az iskolai stresszt és frusztrációt. Nem az a cél, hogy a gyermekből élsportoló legyen, hanem az, hogy örömét lelje a mozgásban.

* Milyen játékokkal és tevékenységekkel találkozhatnak a gyerekek?

 A feladatok olyan aktivitást igényelnek, mint a futás, séta, ugrás, kúszás, dobás, mászás stb. A sportiskola minden gyermek számára tökéletesen megfelel, és fő célja, hogy a gyakorlatokkal megelőzzük a tipikus csont- és izomdeformációkat (például gerincferdülést, lúdtalpat). Ezek a játékos gyakorlatok lehetővé teszik a gyermek számára, hogy a finommotorikai érzék, illetve a koordináció is megfelelően fejlődjön, hiszen éppen ebben a korban alakulnak ezek a területek a gyermekeknél a legintenzívebben. Meghatározott MINI-MAX órákon professzionális sportolók is részt vesznek, és bemutatót tartanak a saját sportágukról. Igyekszünk minél több sportolót elhívni, hogy a gyerekeknek minél nagyobb legyen a rálátásuk a sportágak világába. Minden MINI-MAX sportiskolás kisdiák az iskola elvégzésével — ez három hónapig tart — kap egy tanúsítványt, meghatározva, melyik sportág áll hozzá a legközelebb. A MINI-MAX sportiskolába egész évben be lehet iratkozni, ehhez arra van szükség, hogy a szülő kitöltsön néhány kérdőívet a helyszínen. Elérhetőségeink: info@medicanetter.com, 024/811-194, 069/33-11-012. Minden új kisdiákot szeretettel várunk! 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..