home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
Tavaszi hangverseny
Kónya-Kovács Otília
2024.04.11.
LXXIX. évf. 15. szám
Tavaszi hangverseny

A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus tavaszi koncerttel lepte meg a kórusmuzsika kedvelőit. Az estet, melyre vendégeket is hívtak, a székesegyházban szervezték meg.

— A járvány óta a kamarakórus munkája lelassult, egy kicsit meg is fogyatkoztunk. Elhatároztuk, évente legalább három hangversenyt rendezünk, húsvétkor, karácsonykor és októberben. A további tervünk, hogy részt vegyünk a Bursać Fesztiválon, valamint a Kóruspódiumon, a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozóján, vagyis évente öt olyan eseményünk lenne, amely lendületet adna a kórus munkájához. A tavaszi hangverseny volt az idei első koncertünk. A közönség húsvétra vonatkozó szerzeményeket hallhatott, majd következtek a világi és a tavaszi művek — mesélte Dutina Vilma, a kórus karnagya, aki azt is hozzátette, szeretnék bővíteni és fiatalítani is az énekkart.

A koncert első része húsvéti dalokból tevődött össze: Húsvéti szekvencia, Volly István: Kálvária véres orma, Kodály Zoltán: Áll a gyötrött, Alleluja örvendezzünk, Krisztus feltámadott, Gordon Young: Alleluia. Žugić Annamária Babits Mihály Húsvét előtt című versét mondta el. A vendégek között voltak a Josif Marinković Zeneiskola tanárai, valamint bemutatkozott Ana Aleksić-Šajrer szoprán, aki Caccini Ave Maria című szerzeményét énekelte el, kísérte Rontó Márta zongorán. Ugyancsak ő kísérte a másik vendéget, Süveg Tibort, aki J. S. Bach Arioso című darabját adta elő. A fellépők mindig nagy szeretettel fogadják az Emmanuel Kamarakórus meghívását, hiszen évek hosszú sora óta gyümölcsöző a kapcsolat közöttük.

A hangverseny második részében főleg tavaszi tematikájú dalok csendültek fel az Emmanuel Kamarakórustól, illetve olyanok, amelyek a dalról, a tavaszról, a természetről szólnak. Ezek között volt Megyeri Lajos Fölszállott a sármány, Michael Praetorius Szép vagy, muzsika, Henry Purcel A rigók, Petrovics Emil Játszik a szél, Kodály Zoltán Kis kece lányom című szerzeménye, illetve zárásként a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal feldolgozása. 

Kelemen Imre, a kórus elnöke a visszajelzések tükrében is pozitívan értékelte a tavaszi koncertet.

— Fontos volt ez a hangversenyünk, mert több hónap után álltunk ki a közönség elé. Az év elején tervet készítettünk, ez alapján járjuk az utunkat. Az idén részt vettünk a magyar kultúra napja alkalmából rendezett esten, valamint a nemzeti ünnepünkre szervezett műsorban. Az aradi vértanúkra való megemlékezés keretében, mint már nagyon régóta, ebben az évben is mindenképp tartunk koncertet. Ez október 5-én lesz, október 6-án viszont Eleméren, a szentmisén mi adunk szolgálatot a kórus tagjaival. A terveink szerint nem marad el a karácsonyi fellépésünk sem. Egy újdonságról is beszámolhatok, ez a sikeres pályázat eredménye. Az ősszel a zentai Musica Sacra kórussal közösen adunk két koncertet, egyet Zentán, egyet pedig Nagybecskereken, Bárdos Lajos zeneszerző születésének 125. évfordulója alkalmából. A két kórus külön-külön is színre lép, de közös produkcióval is készülünk.

A kórusmuzsika rajongói bizonyára nagy örömmel fogadják az ilyen jellegű esteket, hiszen a tavaszi hangverseny iránt is nagy volt az érdeklődés.

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..