home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tavaszi felfrissülés a lakásban
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2022.04.06.
LXXVII. évf. 13. szám
Tavaszi felfrissülés a lakásban

A tavasz megérkezett, és általában ekkorra időzítjük a nagytakarítást, valamint néhány kisebb, gyors újításra is sort keríthetünk. Az alábbi változtatásokkal igazán új, tavaszi lendületet vihetünk otthonunkba.

Tervezzünk újra

Időnként megfeledkezünk a sok felesleges holminkról, mely már nincs hasznunkra. Ha nem szolgálja a javunkat, ha már nem esik jól ránézni, akkor helyezzük át, vagy egyszerűen csak szabaduljunk meg tőle.

Fessünk, vagy sem?

A teljes festés mindig teljes felfrissülést eredményez, ám ez óriási munka, és több időt igényel. Ehelyett egy-egy falrész átfestését mi magunk is bevállalhatjuk. Feldobhatjuk a lakásunkat egy friss, hangsúlyos színnel, esetleg extra tapétával. Az átalakítás tárgya lehet például nyílászáró is. A színek közül választhatunk harmonizálót vagy akár kontrasztosat, ami révén megváltoztathatjuk otthonunk hangulatát.

Berendezési tárgyak

A bútorainkat szintén felújíthatjuk. Néhány apró trükk segítségével hatalmas változást érhetünk el. Nem biztos, hogy saját kezűleg tudjuk kárpitozni a kanapét, de a székek ülőrészének huzatját könnyen lecserélhetjük. Ehhez nem sok eszközre van szükség, kanapéhuzatot bármelyik textilüzletben vásárolhatunk, csupán egy kis kézügyesség kell még. Hogy illeszkedjen a kanapénkhoz, ugyanabból az anyagból varrjunk díszpárnahuzatot, és máris megteremtettük az enteriőrünk egységét.

Fessünk bútort

Az újítási folyamat része lehet — persze, ha van elég bátorságunk —, hogy a bútorainkat is átfestjük. Vásároljunk a lakásunkhoz illő színvilágú festéket, mely bútorra is felvihető, a választásban biztosan segítenek nekünk a szakboltban dolgozók. Krétafestékekkel vagy tejfestékkel is érdekes eredményt érhetünk el. Előbbivel antikolt hatást alakíthatunk ki a bútor felületén, utóbbival pedig egyenletes felszínt kaphatunk. A bútor leginkább megunt fenyőbútor legyen, de az MDF-en is kipróbálhatjuk.

Növények

Néhány cserepes növény telepítése máris természetközelibbé varázsolja a tereinket. De ha nem szeretnénk cserepessel bajlódni, akkor a friss, vágott virág egy szép vázában is meghozza a kívánt eredményt.

Textilek

Az egyik gyakori hiba, hogy a szobánk méretéhez képest túl kicsi szőnyeget vásárolunk. Ügyeljünk arra, hogy az aktuális bútorgarnitúránk ráférjen a szőnyegünkre, tehát utóbbiból még véletlenül se a legkisebbet válasszuk. Ha tehetjük, és újat veszünk, akkor a mintát is gondoljuk át. Ha már a festéssel, tapétával új stílusra váltottunk, akkor ügyeljünk arra, hogy a szobához illő szőnyeget helyezzünk a padlóra. A kárpithoz, festéshez, szőnyeghez hasonlóan a függönyeinket is frissítsük fel egy-egy új darabbal, esetleg dekorfüggönnyel.

Dekorációs tárgyak

A művünket néhány különleges dekorációs tárggyal koronázhatjuk meg. Idetartozik a váza, festmény, lámpa, de a lehetőségek tárháza végtelen, és nem feltétlenül muszáj mindennek újnak lennie. Használjuk bátran a fantáziánkat.

Hozzunk tavaszi felfrissülést a lakásunkba a fent említett módok egyikével vagy akár mindegyikével, és máris derűsebben fogjuk magunkat érezni egy nehezebb nap után.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..