home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Tavasz a levegőben
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2024.03.13.
LXXIX. évf. 10. szám
Tavasz a levegőben

Az év eleji tervezős periódust ilyenkor már felváltja a tenniakarós időszak. Különösen igaz ez, ha olyan gyorsan beköszönt a tavaszi időjárás, mint ahogyan az a napokban is történik. Mindez bizony a lakásunk átalakítására és csinosítására is igaz.

Amikor a napsugarak fényesen ragyognak az ablakon, akkor a legtöbbünkben felébred a vágy az otthonunk felfrissítésére. Ilyenkor lekerülnek a meleg, nehéz textíliák, melyeket a tél kezdetén örömmel vettünk elő.

Március elején dobozoljuk el a téli lakásdekorációt, és vegyük elő a tavaszt sugalló világos, pasztellszínekkel teli elemeket. Ez a változtatás mindannyiunk számára felüdülést hoz majd.

Attól függően, hogy mekkora változásra vágyunk, nagytakarítással, illetve falfestéssel is kezdhetünk. A festés mindig teljes felfrissülést hoz, ám azt tudjuk, hogy ez sokkal nagyobb munka. Ha nincs szükség az egész lakás újrafestésére, akkor megtehetjük, hogy csak néhány falrészt díszítünk egy új színnel, vagy esetleg vidám, a tavasz jegyeit hordozó tapétát használunk.

A bútoraink frissítésével is jelentős eredményt érhetünk el néhány apró trükk segítségével. Egy kisebb kárpitozást is elvégezhetünk, például a székeken — mindehhez nem kell túlságosan sok eszköz birtokában lennünk. Kanapéhuzatot bármelyik textilüzletben találunk, a színvilágot pedig alakítsuk a lakásunkhoz. Ugyanabból az anyagból varrhatunk díszpárnahuzatot is. A bútoraink festésén szintén elgondolkodhatunk, ha elég bátornak érezzük magunkat. Krétafestékekkel vagy tejfestékkel érdekes eredményt érhetünk el — előbbivel antikolt hatást alakíthatunk ki a bútor felületén, utóbbival pedig egyenletes felszínt kaphatunk.

A növények egy otthonban mindig kellemes és szerethető látványelemek. A legjobb, ha beszerzünk néhány cserepes virágot, de ha nem igazán van türelmünk bajlódni velük, akkor a vágott virág az asztalon vagy egy komódon szintén csodálatos élményt nyújt.

Új szőnyeg vásárlásával is felüdíthetjük az otthonunkat. Ha a festéssel vagy a tapétázással új stílust alakítottunk ki, akkor a szőnyeggel is érdemes ezt követni. Figyeljünk arra, hogy a mintázat is igazodjon az új környezetbe, ne csak a szín.

A felújítás során kialakított új környezetet néhány különleges dekorációs tárggyal koronázhatjuk meg. Vásárolhatunk új képeket a falra, új padlólámpát, tárolódobozokat, de a lehetőségek tárháza végtelen, csak meg kell látogatnunk egy dekorációs üzletet, ahol kedvünkre válogathatunk. Nem kell azonban mindennek újnak lennie, a régi, már meglévő elemeink közül is válogathatunk, ha a szemünknek még üdítő a látványuk. A sok felesleges holmitól pedig könnyedén váljunk meg, hiszen a szekrényekben, sarkokban felhalmozott, már nem használatos dolgok nem szolgálják a javunkat, inkább csak a zsúfoltság érzetét keltik.

Ha megfogadjuk és követjük a fent említett tippek egyikét vagy akár mindegyikét, akkor máris vidámabbnak fogjuk érezni magunkat az otthonunkban egy-egy nehezebb nap után.


Forrás: Pexels

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..