home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Táska megunt pólóból
Barát Kinga
2021.05.25.
LXXVI. évf. 20. szám
Táska megunt pólóból

Zölden gondolkodni, cselekedni már-már divat lett az utóbbi időben. De ennek korántsem a divatról kell szólnia, hanem a felelősségről. Talán a legkönnyebb lépés a környezettudatosság felé vezető úton az egyszer használatos műanyag zacskókról való leszokás.

Valljuk be őszintén, mindannyiunk háztartásában van egy fiók, egy doboz vagy egy nagyobb zacskó, melyben zacskók vannak. Bosszantó, mert bármennyire is szabadulnánk tőlük, ha csak egy pillanatra nem figyelünk oda, már vissza is szivárognak a mindennapjainkba. A nejlonzacskók alkalmazása helyett válasszunk más dolgot, melybe pakolhatunk. Ha elég ügyesek vagyunk, magunk is elkészíthetjük, és ha ebbe a tevékenységbe az újrahasznosítást is bevonjuk, akkor egy újabb lépést sikerült tennünk a környezetünk védelméért.  

Számos olyan feleslegesnek tűnő tárgy vesz körül bennünket, amelynek — ahelyett, hogy kidobnánk — egy kis kreativitással új külsőt, új funkciót adhatunk. Ennek eredménye például az itt bemutatott táska is, melynek az alapanyaga egy régi póló. Az elkészítése nagyon egyszerű, gyors, szinte csak néhány vágásra lesz szükségünk hozzá.

Ami kelleni fog, az csupán egy rövid ujjú póló és egy éles olló. Kinőtt vagy megunt ruhája mindenkinek akad otthon, nem is kevés. Ezek kidobása helyett válasszuk inkább az átszabást. Az elkészítés menetét a számozott képeken lehet követni.

Mint látjuk, első lépésként a póló nyakát és az ujját kell levágni. Varrni nem szükséges, mert az eredeti váll- és oldalvarrások megmaradnak.

Az alján lévő nyílást tetszetős rojtokkal oldhatjuk meg, amihez be kell vagdosnunk az anyag, vagyis az átalakulófélben lévő póló alsó részét. A bevágások nagysága attól függ, hogy hosszabb vagy rövidebb rojtokat képzeltünk-e el. A kötözés lehetőleg szoros legyen.  

Ha nem szeretnénk rojtokat az aljára, arra is van megoldás. Ha az anyagot kifordítva kötözzük, akkor a rojtok a táska belsejébe kerülnek, így kívülről nem látszódnak.

Az eredmény pedig egy igazán mutatós, trendi bevásárlószatyor, melyet már vihetünk is magunkkal a piacra vagy az üzletbe. A különféle árucikkek elhelyezésére több ilyen „tasakot” is készíthetünk, és már mondhatjuk is, hogy köszönjük, de nem kérünk nejlonzacskót.

Ráadásul nem feltétlenül csak vásárláshoz használhatjuk ezt a táskát! Ha nem túl kopott, szép mintázatú pólót szabunk át, belerakhatjuk a törülközőt, a könyvet, a napolajat, és a nyáron indulhatunk is vele a strandra.

Nos, ez csak egy apró lépés a zöld gondolkodás útján. A világot nem váltjuk meg vele, de egy kicsit hozzá tudunk járulni a műanyagszemét csökkentéséhez, és már ez is sokat számít.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..