home 2024. május 18., Erik napja
Online előfizetés
Tarts kormányt, muzsikus!
Kónya-Kovács Otília
2008.05.15.
LXIII. évf. 20. szám
Tarts kormányt, muzsikus!

A násznépA muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai másodízben tartották meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt. A délelőtti órákban megnyílt az etno-tárgyak vására a Petőfi előtti téren. Főleg a kézművesek jeleskedtek ezen a kis kirakodóvásáron, de volt cuk...

A násznép

A muzslyai Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének tagjai másodízben tartották meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényt. A délelőtti órákban megnyílt az etno-tárgyak vására a Petőfi előtti téren. Főleg a kézművesek jeleskedtek ezen a kis kirakodóvásáron, de volt cukrászmester, borász, a muzslyai virágtermelők pedig a szebbnél szebb színű virágaikból válogattak erre az alkalomra. A Petőfi nyári színpada felé ,,húzta” az emberfiát a ,,láthatalan” erő, ott illatozott ugyanis a híres, muzslyai birkapaprikás. Az amatőr szakácsok jóvoltából az idén három üstben főtt eladásra is a finom étel. Akik szeretik a birkapaprikást, azok éltek a lehetőséggel: már déltájban edényekkel iparkodtak az emberek a helyszínre, hisz évente egyszer van ilyen lakodalom...
Aztán koradélután a vásárt elmosta a zápor. A délutáni menyasszonyiruha-bemutatót is elhalasztották. Amikor már ismét sütött a nap, érkezni kezdtek lassacskán Vajdaság minden tájáról a vőfélyek, no, meg egy vőfélylány. Ez alkalommal tartották meg az 5. Vőfélytalálkozót. Estefelé az Amatőr Szakácsok és Hagyományápolók Egyesületének székházától kísérték a násznagyot, a násznagynét meg a násznépet a lakodalomba, ahol este nyolc órakor megkezdődött a lakodalmi hangulatú bál.
Török Károly és Antal, apa és fia Csókáról érkezett. Igaz, hogy bánátiak, de a vőfélyi öltözékük teljesen elüt a muzslyaitól. Károly 6 évesen kezdett ,,vőfénykedni'. Szerinte így az igazi, hisz így mondják Csókán. Hát elemezzük csak egy kicsit: vő+fény. Van benne valami...
- Több mint 50 év vőfénykedés áll mögöttem. Annak rendje-módja szerint először voltam kisvőfény, majd nagyvőfény, most meg már hivatásos vőfény vagyok. Nálunk még járunk hívogatni. Mivel tartok két lovat, meg fiákerem is van, felajánlottam a fiamnak, hogy így menjünk hívogatni.
Antal kisgyerekként el-elment az édesapjával a lakodalomba, de eleinte csak játszott, majd később komolyabban vette a vőfélykedést. Nem mondhatja, hogy már sok lakodalmat vezetett le, ezért magát még amatőrnek tekinti, de tetszik neki a vőfélység, és apja nyomdokain halad. Azt vallja, hogy egy-egy lakodalomkor valóban az egész ceremónia irányítása a vőfély dolga. Csókán még a rendőrök is tiszteletben tartják, ha menet közben a vőfély irányítja a forgalmat...
Károly még hozzátette: a sátoros lakodalomnak párja nincsen. å nemigen szereti a kocsmai, vendéglői lagzikat. Amikor otthon, a családi háznál nagy üstben fő a paprikás, a tyúkleves, nincs jobb annál. A régi időkben néha három napig is eltartott egy-egy lakodalom. Ott meg kellett ám egy vőfélynek állnia a helyét. Azt is megtudtam, hogy Csókán a régebbi időkben nem volt külön lakodalom a lányos, illetve fiús háznál, hanem egyben volt az ünnepség. A vőfélyt a vőlegény fogadta meg ,,gazdának”.
Katona Klaudia volt az idei, Muzslyai lakodalom egyedüli vőfélylánya. Királyhalmi születésű, de immár hét hónapja Horgoson él. Azt kérdeztem tőle, tudnak-e olyan jól ,,dirigálni” a vőfélylányok, mint a vőfélyek.
- Megoszlanak a vélemények. Szerintem ugyanúgy tudnak a lányok is irányítani, mint a férfiak. Semmivel sem különbözünk tőlük. Itt nem fizikai munkáról van szó, hanem egyszerűen szeretni kell az embereket, oda kell figyelni a másikra. A lakodalomban természetesen a két legfontosabb ember a menyasszony és a vőlegény. Úgy gondolom, általában csak egyszer van az embernek lakodalma. åk az esemény főszereplői, körülöttük kell forognia az egész ünnepségnek. Tehát nem a szülőket tartom a legfontosabbnak.
Klaudia elmondta, náluk nem szokás a lakodalomba való hívogatás, és a násznagyékat sem kísérik az otthonuktól a lakodalom színhelyéig. Közben azt is megjegyezte, a jó lakodalom sok mindentől függ: a zenészektől, a zenétől, a vőlegény, a menyasszony, a társaság hangulatától... Klaudia egyébként még iskolába jár, gépésztechnikusnak tanul Szabadkán. Még nem döntötte el, hogy továbbtanul-e, vagy sem... De otthon is van bőven munka, mivel konyhakerti veteményekkel, virágokkal is foglalkoznak...
A vőfélytalálkozó legfiatalabb részvevője Szarvák Zsolt kisvőfély volt, aki egy vendégbeköszöntőt is elmondott várakozás közben.
A násznagyék szerepét az idén is a Mári házaspár töltötte be, és nem hiányzott a népes násznép sem. Mivel nézelődőből is volt bőven, bizony jó néhányszor elhangzott: Jaj, de sokan néznek minket, áldja meg az Isten őket! A vendégvőfélyek persze a pikánsabb kurjantásokkal sem bántak szűkebben. De így kerek a világ!
A lakodalom egyik fénypontja a menyasszonyiruha-bemutató volt, a vőfélyek meg közben végezték a dolgukat. Minden vendéget beköszöntöttek, bemutatva tudományukat. A Zenészek és Énekesek Egyesületének zenéjére a vendégek hajnalig ropták a táncot.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..