home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tartalmas szünidei foglalkozás
Tóth Tibor
2023.01.21.
LXXVIII. évf. 3. szám
Tartalmas szünidei foglalkozás

A Horgosi Művelődési Ház és a magyarkanizsai József Attila Könyvtár horgosi fiókkönyvtárának szervezésében a Mesés Téli Napok rendezvényen vehettek részt a gyerekek a helyi könyvtárban. Az első három napon az óvodások, a négy—hat éves korosztály, csütörtökön és pénteken az alsósok, a hét—tizenkét éves gyerekek népesítették be a tágas termet.

Ottjártunkkor erdőkkel, erdei állatokkal, fákkal kapcsolatos foglalkozást tartottak a jelenlévőknek, akik előbb erdei állatokról szóló történetekről hallhattak, majd saját elképzelésük szerint jelenítették meg az erdőt és az ott lévő állatvilágot a fehér papírlapon. A későbbiekben faágakból, levelekből és termésekből könyvjelzőket készítettek.

— Az ötnapos tábor első napján a gyümölcsök volt a téma, alakzatokkal, formákkal, színekkel játszottunk, és ezeket dolgoztuk fel egy mese köré építve. Ma az erdő, a fák és az erdei állatok, a harmadik napon pedig a közlekedés kerül előtérbe. Kedvező időjárás esetén a gyerekekkel megtekintjük a teljesen felújított vasútállomást, és a vasúttal, valamint a vonatközlekedéssel kapcsolatos tudnivalókat ismerjük meg. A foglalkozás utolsó két napján az iskolás korosztályt szólítjuk meg, áttekintjük Harry Potter meséit, történeteit, kvízekkel, társasjátékokkal, különféle játékos feladatokkal. Naponta legfeljebb tíz gyereket fogadunk, ez ugyanis az a létszám, amely elegendő a tartalmas és minőségi munkához. A gyerekek ahogy a nyári táborban, úgy itt is nagyon jól viselkednek, élvezik a feladatokat, szeretnek a könyvtárban, mi pedig örülünk, hogy a téli szünet utolsó napjain minket választanak. Januárban még Ringató foglalkozásokkal és zumba fitnesszel várjuk a helyieket, illetve a településre látogatókat. A horgosi fiókkönyvtárral közösen legközelebb áprilisban szervezünk eseményt, amikor a magyar költészet napja alkalmából a Verskötél elnevezésű rendezvényen verseket aggatunk a művelődési ház előtti téren — mondta Sós Nóra, a művelődési ház programkoordinátora, és hozzátette, a Mesés Téli Napokon Kenyeres Klaudia könyvtárossal várják az érdeklődőket.


Az ovisok ottjártunkkor az erdő témakörét járták körül

Amíg mi beszélgettünk, a gyerekek szorgalmasan rajzoltak, és hamarosan fák, virágok, különféle állatok elevenedtek meg a papíron.

Lubascsik Zoé a maci és a fák mellé barlangot is rajzolt.

— A már látható állatok mellé továbbiakat is rajzolok, hogy melyeket, azt még majd kitalálom. Tegnap gyümölcsöket rajzoltunk, kiszíneztük őket, majd társasjátékoztunk. Tetszett a gyurmázás is, szőlőt formáztam.

Vanger Bence erdejében a medve mellett megjelent a róka is.

— A színezést szeretem legjobban, de a többi foglalkozás is elnyerte tetszésem. Tegnap gyurmáztunk, gyümölcsöket, almát és szőlőt, valamint zöldségeket csináltam — mondta Bence.

Kenyeres Alíz rajzán a medve kijött a barlangból, és nem látta meg saját árnyékát.

— Tegnap gyümölcsöket keresgéltünk a könyvek között, banánt, almát, citromot és narancsot. Hármat megtaláltam, a testvérem pedig ötöt. Gyurmából szőlőt és csigabigát készítettem, a szőlőt a sok bogyója miatt nehezebb volt, sok türelem kellett hozzá — mondta Alíz.

A gyerekek változatos napokat töltöttek a könyvtárban, játszottak, tanultak, játszva tanultak az ott töltött idő alatt.


A kisiskolások is tartalmas foglalkozásokon vehettek részt 

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..