home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Tartalmas idotöltés az idosek számára
Józó Mónika
2008.09.24.
LXIII. évf. 39. szám
Tartalmas idotöltés az idosek számára

- Nacsa István igazgató (Csincsik Zsolt felvétele)Egy társadalom fontos értékméroje, hogy hogyan bánik az idosekkel, ám ahhoz, hogy az idos ember jól érezze magát a társadalomban, megfelelo segíto környezet szükséges. Ezt a fajta segíto környezetet teremti meg már évtizedek óta a moholi Ido...

- Nacsa István igazgató (Csincsik Zsolt felvétele)

Egy társadalom fontos értékméroje, hogy hogyan bánik az idosekkel, ám ahhoz, hogy az idos ember jól érezze magát a társadalomban, megfelelo segíto környezet szükséges. Ezt a fajta segíto környezetet teremti meg már évtizedek óta a moholi Idosek és Nyugdíjasok Otthona, melynek dolgozói néhány éve már a saját lakásukban, házukban élo idos személyek gondozását is ellátják, sot, az intézmény hamarosan megnyitja Adán, Törökfalun és Völgyparton az idosek klubját, melyben a községbeli idos személyek részére nyílik majd lehetoség tartalmasan nappali idotöltésre. Az intézmény tevékenységérol és az idosek klubja nyújtotta lehetoségekrol Nacsa István, a moholi Idosek és Nyugdíjasok Otthonának igazgatója számolt be.
- A moholi Idosek Otthona 2003 óta foglalkozik az elaggott emberek intézményen kívüli ápolásával, gondozásával - magyarázta Nacsa István igazgató. - A községbeli idos rászorulóknak nyújtunk segítséget, attól függoen, hogy milyen egészségügyi állapotban vannak. Ha egy olyan személyrol van szó, aki bizonyos mértékben el tudja magát látni, annak a szükséges dolgokban segítséget nyújtunk, a mozgásképteleneket pedig gondozzuk. Az intézménynek az arra hivatott szakcsoportja a szolgáltatást igénylo személlyel és a hozzátartozókkal együtt fölméri, hogy hetente hányszor van szükség segítségre, gondozásra, és ennek alapján vállaljuk az idos személy ápolását. Ha kéri, meleg ételt is biztosítunk számára. Jelenleg 18 személy gondozását, ápolását végzzük Adán és Moholon, valamint naponta negyvenöt helyre viszünk ötven ebédet.
- Mikor nyílik meg Adán az idosek számára kialakított klubhelyiség?
- Mivel a szolgáltatások igényloinek száma 2003 óta folyamatosan no, úgy gondoltuk, hogy Adán, Törökfalun és Völgyparton is létrehozunk egy-egy klubot, az idosek nappali tartózkodóját. Moholon már muködik ilyen a Petofi Sándor utcában. A Vöröskereszt adai szervezetében kap helyet az idosek klubja, kialakítására anyagi segítséget kértünk és kaptunk a tartományi szociálisügyi titkárságtól. Az így szerzett pénzbol nemcsak az átalakítás költségeit fedezzük, hanem a helyiség berendezéséét is. A munkálatok alkalmával a villanyhálózatot is felújítottuk és földgázt vezetettünk be a helyiség futésére, illetve hogy meleg vizünk legyen a teakonyhában és a mellékhelyiségekben. 2008 áprilisában anyagi támogatást kaptunk a völgyparti és a törökfalusi helyi közösségek épületében létesítendo idosek klubjának kialakítására és berendezésére. A munkálatok itt is folyamatban vannak, és úgy véljük, hogy szeptember derekára be is fejezodnek. A három klubot a Napsugaras osz rendezvénysorozat alkalmával szeretnénk megnyitni.
- Milyen idotöltésre lesz bennük lehetoség?
- Az idos polgárok mindennapi kellemes idotöltésére nyílik majd bennük lehetoség. Meghallgatjuk az igényeiket, de már eleve mind a három helyiségben gondoskodtunk nagyobb képernyoju tévékészülékrol, számítógéprol és különbözo társasjátékokról. Mód lesz továbbá arra is, hogy személyzetünk különbözo apró vizsgálatokat elvégezhessen, pl. vérnyomás- és cukorszintmérést stb. De leginkább természetesen arra törekszünk, hogy gondoskodjunk az idosek tartalmas idotöltésérol. Már tudjuk azt is, hogy a törökfalusi nyugdíjasok szeretnék megalakítani a nyugdíjas-egyesületüket, és kezdeményezésüket mi is támogatjuk. Pillanatnyilag két személy dolgozik nálunk a közmunkaprogram keretében. Egyikük egyetemet, a másikuk foiskolát végzett, ok sajnos csak december másodikáig maradnak nálunk. A klubok megszervezésének munkáját megfelelo személyekre szeretnénk bízni, valamint néhány kiszolgálószemélyre is szükség van, az ide látogató idosek ellátására. Természetesen minden tevékenység anyagi befektetéssel jár. Reméljük, hogy az újonnan alakult községi képviselo-testület méltányolni és támogatni fogja ezt a törekvést.
- Hány idos személyt fogadhatnak a klubban?
- Az adai klub 40-50 férohelyes. De naponta akár 80-100 ember is megfordulhat benne. Egyelore igyekszünk népszerusíteni a helyet. Nagyon szépen felújítottuk a helyiséget, a kert felol teraszt is létesítettünk, egyelore fedél még nem került rá, de hamarosan arra is sor kerül. A nagyterem és a teakonyha bútorait már beszereztük. Ugyanígy járunk el Törökfalun is és Völgyparton is, azzal a különbséggel, hogy az utóbbi két településen nem tudunk gázfutést beszereltetni, a helyiségek futését más módon, szilárd tüzelovel oldjuk majd meg. A klubhelyiségek októbertol muködnek majd, de a muködési rendet még nem határoztuk meg - mondta Nacsa István, az otthon igazgatója.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..