home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Taroltak a birkózók
Tóth Tibor
2023.03.09.
LXXVIII. évf. 10. szám
Taroltak a birkózók

Magyarkanizsán az elmúlt héten hirdették ki 2022 legsikeresebb sportolóit, edzőjét és klubjait. A községi versenyzők rangsorolását a sportszövetség igazgatóbizottsága határozta meg a klubok által benyújtott nevezések és a tavalyi évben elért eredmények alapján.

A városháza dísztermében megtartott ünnepségen elsőként Borsos Csaba, a Magyarkanizsai Községi Sportszövetség elnöke köszöntötte a jelenlévőket.

— A 2022. év sport szempontjából sikeresnek bizonyult, hiszen rengeteg kiváló eredmény született, amiért köszönet illeti sportolóinkat és sportmunkásainkat. Elismerésünket fejezzük ki sportegyesületeink vezetőinek, edzőinek, sportolóink hozzátartozóinak, akiknek kitartó munkája, illetve támogatása nélkül nem születtek volna ilyen kitűnő eredmények. Az elmúlt évben világbajnokot fogadhattunk, a sport tömegesítésének köszönhetően az utánpótlás-nevelés is szép sikereket könyvelt el, és a szabadidő-sportolók száma is folyamatosan növekedett. Magyarkanizsa Község Önkormányzatával együttműködve a továbbiakban is teljes mértékben támogatjuk sportegyesületeink munkáját, és megpróbálunk minél jobb feltételeket teremteni sportolóink számára — mondta Borsos.


Az abszolút győztesek Fejsztámer Róbert polgármesterrel (Fábián Anna nem tudott jelen lenni az eseményen, a díjat húga, Fábián Orsolya vette át)

Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa Község polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy az idei díjkiosztó ünnepség különleges, mert a díjak 80-90 %-át a Potisje Birkózóklub vitte el. Arra bátorította a többi sportklubot, hogy ez ne vegye el a kedvüket, és továbbra is ugyanolyan lelkesedéssel és szakértelemmel foglalkozzanak a fiatalokkal, ahogy eddig tették.

— Az elmúlt évhez képest az önkormányzat az idén még nagyobb összeget különített el sportra. Remélem, hogy költségvetésünk évről évre nőni fog, és a sport támogatására szánt összeg is minden évben nagyobb lesz. Nemcsak Magyarkanizsán, hanem a község mind a tizenhárom településén sportolni kell, ezért is örülök, hogy több mint harmincöt sportegyesületet tudunk támogatni a község területén — mondta köszöntőjében a polgármester.

A köszöntők után elsőként a legjobb pionírkorú versenyzők vehették át az elismeréseket. A fiúk mezőnyében címvédés történt, az idén is Újhelyi Balázs, a Potisje Birkózóklub tagja vehette át a rangos elismerést. Újhelyi az elmúlt évben megnyerte a kötött- és szabadfogású országos bajnokságot, a Balkán-bajnokságon bronzérmet szerzett, az Európa-bajnokságon pedig a negyeddöntőig jutott. Jelölést kapott még Apró Máté (Testvériség Kajakklub), Vukašin Rakić (Kanizsa Úszóklub), Sarnyai Dominik (Gozo Shioda Harcművészeti Klub), Nikola Bilić, Mateja Marković (mindketten Kanizsa Cselgáncsklub), Dobó Dániel, Sulyok Marcell, Lengyel Kevin, Fehér Benjámin, Habi Dávid, Kovács Krisztián (mindannyian Potisje Birkózóklub). A lányok versengését Habi Orsolya (Potisje Birkózóklub) nyerte, aki az országos bajnokságon és a szerb kupán diadalmaskodott, valamint a World School Games elnevezésű, iskolák közötti világbajnokságon ezüstérmet szerzett. Rajta kívül a jelöltek listáján még Pilisi Zsófia, Sanela Aćić (mindketten Kanizsa Úszóklub), László Lejla, Holló Lara, Szecsei Réka, Bodnár Janka (mindannyian Testvériség Kajakklub) neve szerepelt.


A díjazottak

A serdülők mezőnyében a szerbiai kupaversenyeken és az országos bajnokságon több érmet szerzett, a Balkán-bajnokságon 4. helyezést elért Özvegy Dániel (Potisje Birkózóklub) végzett az 1. helyen, míg a lányok mezőnyéből a címvédő, a szerbiai és a magyar országos bajnokságon ezüstérmes, a Balkán-bajnokságon bronzérmes, a római serdülő-világbajnokságon is szőnyegre lépett Újhelyi Evelin (Potisje Birkózóklub) került ki győztesen. Elismerést vehetett még át Kovács Ádám, Ladányi Lídia (mindketten Testvériség Kajakklub), Muhi Ádám, Magosi Réka (mindketten Kanizsa Úszóklub), Teleki Dániel, Kovács Áron (mindketten Potisje Birkózóklub), Jakus Roland, Losonci Bence és Ana Vujaković (mindhárman Partizan Atlétikaklub) is.

Az ifjúsági korosztályban Berec Dávid és Fábián Orsolya (mindketten Potisje Birkózóklub) bizonyult a legjobbnak. Berec aranyérmet szerzett a szerbiai kupaversenyen, az országos bajnokságon és a tartományi bajnokságon. Fábián pedig a junior-, a 23 éven aluli és a felnőtt-országosbajnokságon sem talált legyőzőre. Elismerő oklevélben Dobó Petra (Testvériség Kajakklub), Pavel Soraić (Partizan Atlétikaklub), Vrábel Áron és Rekecki Botond (mindketten Potisje Birkózóklub) részesült.

A felnőttek mezőnyében Losonc Szabolcs és Fábián Anna (mindketten Potisje Birkózóklub) vitték el a pálmát. Losonc junior-, U23-as és felnőtt-országosbajnoki címet szerzett, és részt vett Rómában a junior-Európa-bajnokságon. A tizenhárom éve birkózó Fábián Anna a 23 éven aluliak Európa-bajnokságán ezüstérmet nyert, és ezzel a szerbiai női birkózás történetének eddigi legjobb eredményét érte el. Emellett megnyerte a szerbiai és a magyar felnőttbajnokságot, élete első felnőttvilágversenyén, az Európa-bajnokságon pedig az 5. helyen végzett. Ebben a kategóriában Kovács Izabella (TSC Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub), Bognár Csilla (Kanizsa Úszóklub), Nikola Berić, Magyari Ákos (mindketten Partizan Atlétikaklub), Gazdag Krisztián, Petrović Dejan és Nagy Fanni (mindhárman Potisje Birkózóklub) kapott még elismerést.

A legsikeresebb csapatnak a TSC Magyarkanizsa Női Labdarúgóklub felnőttegyüttese bizonyult. A lányok az elmúlt évben az 5. helyen fejezték be a Szuperligát, a kupában pedig a negyeddöntőig jutottak. A szegedi Szent Mihály együttesével közösen megszervezték a Királynők Kupája elnevezésű női labdarúgótornát, melyen a szervezők mellett a montenegrói Breznica és a szabadkai Spartacus vett részt. Elismerésben részesült még a Potisje Birkózóklub 13 éven aluli csapata, valamint a Testvériség Kajakklubból a Dobó Petra — Ladányi Lídia, az Apró Máté — Takács Alex, a László Lejla —Remete Csenge, a Szecsei Réka — Bicskei Jázmin, a Pekla Martin — Vass Ádám és a Holló Lara — Bicskei Szofi alkotta kajak kettes egység.

A legjobb edzőnek Fábián Ákost (Potisje Birkózóklub) választották, aki a Vajdasági Birkózóakadémia női szakágának, a Potisje Birkózóklub női versenyzőinek és a szerbiai női utánpótlás-válogatottnak az edzője. Rajta kívül Apró István (Testvériség Kajakklub) kapott oklevelet.

Újdonságként a szervezők két díjat osztottak ki a nem olimpiai sportágak kategóriájában, melyek nyertesei Muhi Ádám és Pilisi Zsófia (mindketten Kanizsa Úszóklub) lettek. Muhi saját korosztályában (14—15 évesek) és abszolút kategóriában is megnyerte a szerbiai hosszútávúszó-kupát, míg Pilisi a 10—11 évesek mezőnyében nyerte meg az országos kupát, és több mint húsz érmet szerzett a szerbiai kupaversenyeken.

A legsikeresebb sportegyesületnek a Potisje Birkózóklub bizonyult.

— Több országos bajnoki cím, Fábián Anna Európa-bajnoki ezüstérme, Nagy Szebasztián világbajnoki címe, Balkán-bajnokságon és Mediterrán Bajnokságon elért érmek jellemezték az elmúlt évet. Versenyzőink közül Losonc Szabolcs és Nagy Fanni az U23-as Európa-bajnokságra készülnek, de jó eredményeket várunk a Balkán-bajnokságon bronzérmes Újhelyi Evelintől és Újhelyi Balázstól, valamint a többi országos bajnokunktól is hasonló folytatásra számítunk. Az év eleje óta szlovákiai és horvátországi viadalokon, valamint a hazai kupaversenyeken vettek részt birkózóink, márciusban következik a vajdasági, majd az országos bajnokság, melyet az Európa- és világbajnokság követ. A napokban Kispiacon is megkezdődnek az edzések, ahova huszonöt-harminc gyerek jelentkezett — mondta Rekecki Rudolf, a Potisje Birkózóklub elnöke.

Az abszolút győztesnek járó serleget Fábián Anna és Losonc Szabolcs vehették át.

Fényképezte: Tóth Tibor

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..