home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Tárolók, díszek a tavasz színeiben
Szakáll Laura
2023.03.26.
LXXVIII. évf. 12. szám
Tárolók, díszek a tavasz színeiben

A tavasz, a közelgő húsvét a megújulás ideje. Ilyenkor az otthonukat is felfrissítik, feldíszítik az emberek. A tavaszi virágok színeiben pompázó dekorációs elemek bármilyen stílusú lakásba szépen illeszkednek. A Szabadkán élő, horgosi Guci Szilvia is kedveli a pasztellszíneket, az általa készített alkotásokat is kedvenc árnyalatai jellemzik.

Szilvia mindig kreatív volt, a kézművesség több műfajában kipróbálta magát. Most, hogy a gyermekei felnőttek, több szabadideje lett. Munkája során sok emberrel találkozik, így néha jólesik az otthona melegében alkotni. Úgynevezett pólófonállal dolgozik, gyermekeknek és felnőtteknek szánt tárolókat, díszeket, kiegészítőket készít, de az ünnepek közeledtével egyedi dekorációkat, ajándéktárgyakat horgol. Most húsvéti lázban ég, tavaszias, üde színekkel alkot.

— Szeretem a szép dolgokat, a színek harmóniáját. Mindig kézimunkáztam, gyermekkoromban a szomszéd néniktől is tanultam. Amikor a fiaim születtek, nekik horgoltam, és kevesebb idő jutott az alkotásra. Mivel már mindkét fiam megnősült, rengeteg időm van az alkotásra. Valamivel el kell ütni az időt, amikor itthon vagyok, a munka után. A COVID idején, a bezártság alatt is kezdeni kellett valamit magunkkal. Terepen dolgozom kereskedelmi utazóként, sok helyen járok. Az egyik boltban tette elém valaki a pólófonallal készített kézimunkákat, és nagyon megtetszettek. Ő megmutatta az alapokat, majd az interneten képeztem magam tovább. Főleg gyerekeknek való kis tárolókat készítek, melyekbe apróságokat tehetnek a kislányok és a kisfiúk egyaránt. Lakásdekorációk is kikerülnek a kezem alól, valamint gyümölcsöstálak, horgolt tálcák, ajtódíszek, kopogtatók is. Újszülötteknek is készülnek például pelenkatartók.

* Mi határozza meg a formát? Hogyan születnek az ötletek?

— A szín határozza meg az alkotást. Az élénk színeket nem, inkább a pasztellárnyalatokat kedvelem. Nagyon szeretek gyerekeknek horgolni, szívesen készítek macis vagy méhecskés tárolókat. Az internetről is sok ötletet lehet meríteni. Ami a felnőtteket illeti, arra törekszem, hogy a színek harmóniában legyenek, illetve az a meghatározó, kinek készítek tárgyat, a személy milyen stílust, színeket szeret. Ha ismerem a megrendelőt, tudom, milyen a lakása, az már kiindulópont ahhoz, hogy milyen színekkel dolgozhatok. Nálunk nagyon nehéz beszerezni a megfelelő anyagot, gyakran kell Magyarország felé kacsingatni. Bizonyos tárolóknak faelemeik is vannak, ehhez egy hölgy gyártja a szükséges darabokat. Már az nagy segítség, hogy ezt itt Vajdaságban be tudom szerezni. Meg kell tervezni a mintát, és előfordul, hogy kifejtem, mert megcsinálom, de nem tetszik. Ilyenkor kezdem elölről. Ha nekem nem tetszik, akkor addig dolgozom rajta, amíg tökéletes nem lesz.

A pólófonal vastagabb a hagyományosnál, így a munka gyorsabb, jobban lehet vele haladni. Főleg tárolókat, díszeket készítenek ebből az anyagból, de táskákhoz és szőnyegekhez is kiváló. Kétféle pólófonal létezik: a prémium és az újrahasznosított. 

* Mi minden készül ilyenkor az ünnepekre, illetve a tavaszi időszakra?

— Nagyon sok nyuszis tárolót és ajtóra való kopogtatót készítettem. A már említett hölgytől gyönyörű famotívumokat szerzek be, ezeket körbehorgoltam, kidíszítettem. A halványsárga, az almazöld, a törtfehér a legnépszerűbb, de sok szürke, kék és rózsaszín árnyalatot is használok, főleg, amikor gyerekeknek készítek valamit.

* Mekkora az érdeklődés a kézművestárgyak iránt?

— Sok rokonunk és ismerősünk él külföldön, ők könnyedén megvehetnek mindent. Mit tudunk nekik adni, ami egyedi, amiről érzed, hogy ezt te adtad, ez tőled van? Kézművesterméket. Éppen ezért sokan keresnek ilyen apróságokat szeretteiknek. Magyarországon jóval megbecsültebbek a kézművestermékek, nálunk még nincs rájuk akkora kereslet, de azért egyre többen érdeklődnek. Ezek kézzel készült munkák, egyediek, hiszen pontosan ugyanazt nem lehet kétszer megalkotni. Főleg az ismerőseim keresnek fel, hogy születésnapra mennek, esetleg babalátogatóba, horgoljak valamit, vagy az ünnepekre díszítenék fel az otthonukat. Most húsvéti őrület van, mindent a közelgő ünnep határoz meg a nyuszis és a tojásos motívumokkal.

* Hogyan éled meg az alkotás folyamatát? Egész nap emberekkel dolgozol, jólesik néha egy kicsit elvonulni?

— Akkora felüdülés, hogy ebben ki tudok kapcsolódni. Amikor hazaérek a munkából, és már nem megyek sehova, akkor ez nagyon jólesik. Horgosi vagyok, beköltöztem Szabadkára, itt az emberek el vannak idegenedve egymástól. Főleg, ha lakásban élsz, szinte a szomszédaidat sem ismered. Ha egyedül vagy, nagyon jó dolog, hogy valamivel le tudod magad kötni. Ha valaki kér tőlem valamit, akkor az olyan, hogy egy részemet odaadom. Az az én munkám, és én örülök, ha valaki azt mondja, hogy szép, esetleg lofotózza, kiposztolja. Nekem az nagyon sokat számít.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..