home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tanulni kell a hibákból
Talpai Lóránt
2012.07.26.
LXVII. évf. 30. szám
Tanulni kell a hibákból

Kókai Mernyák Melindát választották meg Topolya új polgármesterének. Megválasztása után kiemelte, hogy a siker kulcsát a csapatmunkában látja, s hogy bízik egy élhetőbb, fejlettebb, rendezettebb és sokszínűbb Topolyában.* Első ízben választották meg Topolya polgármesterének. Milyen örökséget...

Kókai Mernyák Melindát választották meg Topolya új polgármesterének. Megválasztása után kiemelte, hogy a siker kulcsát a csapatmunkában látja, s hogy bízik egy élhetőbb, fejlettebb, rendezettebb és sokszínűbb Topolyában.
* Első ízben választották meg Topolya polgármesterének. Milyen örökséget vett át, támaszkodhat-e az előző vezetőség munkájára, azaz elégedett-e az előző városvezetőség munkájával?
- Számos alkalommal kijelentettem, hogy az én elképzeléseim az előző városvezetőség munkájára épülnek. Folytatni szeretném az elkezdetteket. Bábi Attila volt polgármesterrel az elmúlt időszakban is kiválóan együttműködtünk. A volt polgármester most a telekrendezési hivatalban dolgozik jogászként, de segíteni fogja az én munkámat is. Még a megválasztásom előtt megegyeztünk abban, hogy segítségemre lesz, hiszen a városvezetési tevékenységet nem lehet egyik pillanatról a másikra elsajátítatni. Hasonlóan gondolkodunk ebben a tekintetben, annyi különbséggel, hogy én egy kicsit más módszereket alkalmazok a munkám során. Nagyon jó, hogy a város nem adósodott el, nem vett fel óriási hiteleket, ez pedig megkönnyíti az én feladataimat is. A következő községi képviselő-testületi ülésen a tervezettnél több pénzt, illetve tételt fogunk beemelni a költségvetésbe. Ez szintén azt bizonyítja, hogy az előző városvezetőség jól végezte a munkáját.
* Egyre kevesebb a magyar nemzetiségű polgármester Vajdaság-szerte, pedig a magyarság érdekérvényesítése szempontjából nagyon fontos lenne, hogy minél többen kerüljenek ilyen pozícióba. Mi a véleménye erről?
- Mint ahogy a kérdésben is elhangzott, sajnos nagyon kevés önkormányzatban választottak magyar nemzetiségű polgármestert. Talán ezért is nagyon büszke vagyok arra, hogy a topolyai polgárok bizalmat szavaztak nekem. Örülök annak is, hogy magyarként megválasztottak és annak is, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség színeiben nyertem. A többi önkormányzati eredmény kapcsán pedig azt állapíthatom meg, hogy tanulni kell a hibákból, de semmiképpen sem szabad sokáig búslakodni. Előre kell tekinteni, és hosszú távra kell tervezni. Ha pozitívan állunk a dolgokhoz, biztos vagyok benne, hogy négy esztendő múlva másféle választási eredmények fognak születni.
* Milyen célokat fogalmazott meg polgármesterként? Milyen Topolyát szeretne látni a jövőben?
- Én azt szeretném, hogyha Topolya és a hozzá tartozó 23 település fejlődőképes lenne továbbra is, ha szépülnének a falvak, ha tevékenyebbé válnának a polgárok. Olyan várost szeretnék, ahol az emberek véleményükkel és javaslataikkal folyamatosan segítik a város vezetőségét, ahol mindenki része a közösségnek, illetve magáénak érzi a várost, amelyben él. Különös figyelmet fogok fordítani a jövőben az oktatásra, a kultúrára és a hagyományápolásra. De mindezen területek fejlődéséhez nagy szükség van a gazdaság fejlesztésére is. Ezért jó kapcsolatokat szeretnék kialakítani a gazdasági tényezőkkel. Olyan gazdasági környezetet kell teremtenünk, amely megakadályozza az emberek elvándorlását erről a területről.
* Számíthatnak-e együttműködésre a Topolya környéki kis települések?
- E téren kifejezetten jeleskedett az előző önkormányzat vezetősége, azaz Bábi Attila három cikluson keresztül remekül építette, ápolta a kapcsolatokat a környező településekkel. Az előző városvezetőségnek köszönhetően egy település sem szakadt le, vagy maradt le a többitől, hiszen az volt a koncepció, hogy mindegyiket egyformán kell fejleszteni. Én ugyanígy fogom folytatni ezt a gyakorlatot. Mind a 23 településre egyformán fogok tekinteni, és mindegyiket azonos mértékben fogom segíteni. Ezenkívül fontosnak tartom azt is, hogy a Topolyát körülvevő más községekkel, falvakkal is jó kapcsolatot alakítsunk ki. Egymás után ünnepeljük a városnapokat, most jártunk például Adán és Csókán, nemsokára pedig Topolyán lesznek városnapok. Fontos, hogy mindenhol megjelenjünk, ahová hívnak bennünket, és hogy mi is meghívjunk másokat.
* Mivel Ön a közelmúltban a mezőgazdasági középiskola igazgatója volt, adódik a kérdés: milyen helyzetben van a mezőgazdaság Topolya községben? Mennyire fontos ez az ágazat az önkormányzat számára, és van-e lehetőség a fejlesztésére?
- Jelenleg nagyon nehéz helyzetben van a mezőgazdaság. Most talán az is érzékeli mindezt, aki nem foglalkozik vele, hiszen az óriási szárazság tönkretette a termést. Kukorica például alig lesz, de a búza és az árpa hozama is jelentős mértékben csökken. Mindez pedig nagyon kedvezőtlenül fog kihatni az állattenyésztésre is. Segítenünk kell tehát a mezőgazdasági ágazatot. Az önkormányzatunkban egy tanácsost és egy polgármestersegédet kértünk meg, hogy próbálják feltérképezni a problémákat, együttműködve a mezőgazdasági civil szervezetekkel. A környező községekkel és a tartománnyal is próbálunk összefogni annak érdekében, hogy felmérjük a szárazság okozta károkat. Mi a saját költségvetésünkből 2 millió dinárt fogunk olyan pályázatokra szétosztani, amelyekre egyéni mezőgazdasági vállalkozók jelentkezhetnek. Tudjuk, hogy ez csepp a tengerben, de mint a közmondás tartja: sok kicsi sokra megy.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..