Tanulmányok a régió gondjairól

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Tanulmányok a régió gondjairól

A találkozó részvevőiTanácskozásra gyűltek egybe Székelykevén a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek képviselői. Az újonnan megalakult egyeztető bizottság tematikailag módfelett sokrétű első szakmai eszmecseréjén nemcsak a magát képviseltető Fejértelep, Hertelendyfalva, Pancsova, Toron...

A találkozó részvevői

Tanácskozásra gyűltek egybe Székelykevén a dél-bánsági magyar művelődési egyesületek képviselői. Az újonnan megalakult egyeztető bizottság tematikailag módfelett sokrétű első szakmai eszmecseréjén nemcsak a magát képviseltető Fejértelep, Hertelendyfalva, Pancsova, Torontálvásárhely és Sándoregyháza, illetve a házigazdák magyarságának égető kérdéseire igyekezett választ találni, hanem azon településekére is, amelyeknek a képviselői ezúttal nem lehettek ott. A tanácskozás moderátori szerepét Szablyov István tanár úr, a dél-bánáti magyar művelődési egyesületek szemléi megszervezésének helybeli oszlopos tagja vállalta magára, négy napirendi pontra helyezve a hangsúlyt. A szemle dátuma május 21-ei keltezéssel került be az idei eseménynaptárba, aminek a megszokott tanácskozáson kívül a kilátásba helyezett március végi előtanácskozás is a hírnöke lesz. A térség magyarságának oktatási gondjairól a megbeszélés szerint a székelykevei Žarko Zrenjanin Általános Iskola igazgatója, Salamon Géza készít beszámolót, Kovács Antal a művelődési szférát veszi nagyító alá, Szatmári Mihály, a Székelykevei Igaz Szó havi lap főszerkesztője a tájékoztatási problémákról, illetve azok áthidalásáról készít összefoglalót. A nyelvhasználati kérdésekkel kapcsolatban a Magyar Nemzeti Tanács szakemberének a tájékoztatójára számítanak. Szablyov tanár úr bizakodó hangnemben egyúttal történelmi pillanatnak is nevezte ezt a kezdeményezést, hiszen a tanulmányok nyomán végre az MNT is áttekinthető képet kaphat a régió évtizedeken át nem adekvát módon orvosolt gondjairól. Felszólító módban hangzott el viszont, hogy a szólamok helyett a dél-bánsági magyarság megmaradása érdekében végre konkrét tettekre és felelősségvállalásra is szükség lenne! Ehhez az aktív nyelvhasználat lehetővé tétele és gyakorlása ugyanúgy hozzátartozik, mint az iskolai anyanyelvápolás ''visszahonosítása” vagy a (gyermek)kórusok revitalizációja. Szőnyegre került továbbá a régióban régi álomként dédelgetett szórványkollégium életre hívása. A menthetőt menteni kell, ehhez nem fér semmi kétség! A kérdés csupán ennyi: hogyan? A hozzászólók által vázolt, a témába szervesen illeszkedő településenkénti specifikumok erre egyértelmű választ nem adtak!
Az viszont máris biztosra vehető, hogy kísérőrendezvényekben az idei XXII. szemle sem szűkölködik majd. A kézimunkázók kiállításáról a helyi Szalmaszál ME keretében működő Varrócska kézimunkacsoport gondoskodik Kiss Teréz koordinálásával. Az idei szemlén alkalom lesz a székely kapuk bemutatására, valamint a regionális tájház felavatására is. Mivel az ötletadók szerint nemcsak ''székeli” vonatkozású, múltidéző tárgyak, eszközök, különböző szerszámok kerülnének oda, az 1900-as évekből való tárgyak begyűjtésére szóló felhívás máris átlépte a falu határát! A lazább ütemű programsémát szorgalmazók végezetül az ún. emberséges időtartamú színpadi fellépések előnyére is rámutattak, több időt követelve az oldottabb hangulatú társalgásnak is.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Tanulmányok a régió gondjairól
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.06.
  • LXXV. évfolyam 6. szám
Tanulmányok a régió gondjairól
Mérföldkő
  • Lábadi Loránd
  • 2020.02.02.
  • LXXV. évfolyam 5. szám
Facebook

Támogatóink