home 2023. január 29., Adél napja
Tanulmányi út Szabadkán
Hodolik Boglárka
2022.05.14.
LXXVII. évf. 19. szám
Tanulmányi út Szabadkán

A Magyar Nemzeti Tanács a komplex ösztöndíjprogramjában nagy hangsúlyt helyez arra, hogy a középiskolás diákok számára alkalmat nyújtson az itthoni továbbtanulási lehetőségek minél alaposabb megismerésére. Ezért már több éve tanulmányutat szerveznek a harmadikos középiskolásoknak, akik egy egynapos kirándulás keretében meglátogathatják a szabadkai és az újvidéki egyetemi karokat/főiskolákat, ahol az intézmények vezetői, tanárai és a Magyar Nemzeti Tanács demonstrátorai fogadják őket, akik bemutatják az intézményt, a keretében működő szakokat és megválaszolják a kérdéseket.

Dr. Szedmina Lívia, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola tanára, az intézmény nemzetközi ügyekkel megbízott koordinátora és Baráth Gábor Gergely, a Magyar Nemzeti Tanács Oktatási Bizottságának elnöke fogadta a diákokat Szabadkán. 

— Nagy megtiszteltetés, hogy az idén intézményünkben kezdődik a programsorozat. Értékes alkalom, hogy vendégül láthatjuk a vajdasági magyar közösség fiataljait, akik képet kaphatnak arról, milyen a felsőoktatás, milyen lehetőségek vannak Vajdaságban és itt, Szabadkán. Megpróbáljuk a jövőjüket előrevetíteni. Demonstrátorok adnak betekintést, milyen az egyetemistaélet, milyen tapasztalataik vannak. A továbbtanulással megnőnek a munkavállalási opciók és a karrierépítési lehetőségek, az itthon maradást és az itt érvényesülést próbáljuk támogatni — mondta el dr. Szedmina Lívia.

Építőmérnöki Kar, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, a Jogi és Gazdasági Akadémia, a Közgazdasági Kar, valamint az Óvó- és Edzőképző Szakfőiskola.

— A Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően a diákok időben megismerhetik az felsőoktatási intézményeket és a szakokat. A tanítóképzőn már szervezzük a felvételi felkészítőt, melyre nagy szeretettel várjuk a diákok jelentkezését — nyilatkozta Pintér Krekity Valéria, a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar oktatási dékánhelyettese.

Baráth Gábor Gergely elmondta, a program célja, hogy a középiskolások megismerjék a felsőoktatási intézményeket, minél többen tanuljanak tovább, és itthoni egyetemi kart válasszanak. A nyári szünet folyamán szerb nyelvi felzárkóztató kurzust is szerveznek, hogy ne legyen akadály a szerb nyelv a tanulmányok alatt. A rendezvény résztvevői a tanárok és a diákok szemszögéből is megismerhették az intézményeket.

Fényképezte: Hodolik Boglárka

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..