Tanulmányi kirándulás a Császárkertben

Tanulmányi kirándulás a Császárkertben

2016. július 12-én a gödöllői Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjának hallgatói tanulmányi kiránduláson vettek részt a muzslyai Császárkertben. A hallgatókat és a kísérő tanáraikat Madarász Gyula, a Császárkert Kft. igazgatója és Molnár Árpád, a kft. humanitárius agronómja és a Molnár Gazdaság vezetője fogadta.

Az igazgató elmondta, 2008-ban a megalakulásuk egyik fő oka az volt, hogy úgy érezték, a bánáti kertészeknek össze kell fogniuk, támogatniuk kell egymást, mert egyedül képtelenek a fejlődésre. Azóta ezt a célt elérték, és az új tervek megvalósítására törekszenek.

A hallgatók a kirándulás alkalmával Madarász Gyula által megismerhették a Császárkert történetét, működését, és Molnár Árpád vezetésével gyakorlati jellegű előadáson is részt vehettek. Meglátogatták a kft. területeit, a fóliasátrakat, az üvegházakat, a hűtőházakat és a Molnár Gazdaságot is. A muzslyai Aranykalász étteremben pedig megvendégelték az érdeklődő hallgatókat és a velük érkező tanárokat is.

A zentai Pósa Enikő most másodéves hallgató a karon. Mezőgazdasági technikus végzettséggel úgy érezte, folytatni szeretné tanulmányait, hogy minél nagyobb gyakorlati tudással járulhasson hozzá a családi gazdasághoz. „Gyümölcsöt és rózsát termesztünk, ezeket értékesítjük, de saját részre zöldségeket is termelünk, ezért is érzem nagyon hasznosnak a mai kirándulást, mert sok új információval gazdagodhattam” — mondta. Fontosnak tartja, hogy a mai fiatalok próbálkozzanak meg előbb itthon, Vajdaságban a munkavállalással, építsenek karriert, és úgy véli, mindehhez jó lehetőség rejlik a mezőgazdaságban, a kertészetben.

A zentaörsi Ali Krisztina és családja paprikatermesztéssel foglalkozik, és a Prosperitati Alapítványhoz benyújtott sikeres pályázatuknak köszönhetően mintegy egyhektárnyi területen teszik ezt. „Már a nagyszüleim is ezzel foglalkoztak, így ebben a környezetben felnövekedve nem volt kérdés számomra, hol folytatom tanulmányaimat. Mivel zöldségfélékre mindig is szükség lesz, úgy gondolom, a mi családi vállalkozásunk is biztosan fenn tud maradni, csak nem szabad meghátrálni, ha az ember akadályokba, nehézségekbe ütközik” — nyilatkozta Krisztina.

A hallgatók elméleti ismereteinek gyakorlatban való bemutatását is segítette ez a tanulmányi kirándulás, mely vélhetően mindenki számára hasznos és értékes volt.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Tanulmányi kirándulás a Császárkertben
Riport
Tanulmányi kirándulás a Császárkertben
Riport
Facebook

Támogatóink