home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Tanulj velünk magyarul!  — online továbbképzés
Hodolik Boglárka
2021.04.24.
LXXVI. évf. 16. szám
Tanulj velünk magyarul!  — online továbbképzés

A Magyar Nemzeti Tanács, együttműködve az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karával és a szabadkai e-Régió Civil Szervezettel, akkreditált, online továbbképzést szervezett a magyar, mint környezetnyelv, illetve a magyar nyelv a nemzeti kultúra elemeivel tantárgyakat oktató tanárok részére. A projektet Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint Szerbia Oktatási, Tudományos és Technológiai Fejlesztési Minisztériuma támogatta.

Az egynapos szakmai továbbképzést, a járványügyi helyzetre való tekintettel, az online térben szervezték meg.

A Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált program célja a nyelvoktatás hatékonyságának növelése, a mindennapi munka minőségének javítása, valamint a Tanulj velünk magyarul! Magyar mint környezetnyelv – tankönyvpótló kiadvány (első osztályosok számára) bemutatása volt. Az érdeklődők a pedagógusok és diákok számára készült tankönyvpótló nyomtatott és digitális változatával egyaránt megismerkedhettek.

Az online konferenciát Vicsek Annamária oktatási államtitkár nyitotta meg. Kifejtette, hogy ez a tankönyv, valamint az online tartalmak és az online kurzus is nagyon hasznos, hiszen a szülők és a gyerekek önállóan használhatják és gyakorlásra is lehetőséget ad, ami a nyelv elsajátításának az egyik záloga.


Vicsek Annamária

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke elmondta, a képzés célja, hogy a nyelvoktatás hatékonyságát és a tanárok munkájának minősét növeljék, valamint a mindennapi munka megkönnyítése. Ebben a tanévben 31 önkormányzat területén összesen 86 általános iskolában 3151 diák tanulja a magyar nyelvet környezetnyelvként, vagy anyanyelvápolás keretében. A képzésen 25 önkormányzatból 76 pedagógus vett részt.


Jerasz Anikó

A képzés első felében dr. Pelcz Katalin, a Pécsi Tudományegyetem tanára és a Nemzetközi Oktatási Központ magyar nyelvű programjának vezetője tartott előadást az online nyelvoktatás kihívásairól. A második előadó Vermeki Boglárka, a Károli Gáspár Református Egyetem tanára és Belgrádi Egyetem Filológiai Kara Hungarológiai Tanszékének vendégtanára volt, aki a gyermekek nyelvtanulásával foglalkozik.

A képzés folyamán két vajdasági pedagógus tartott előadást, Vojnák Csorba Adrianna és Pámel Gizella, a Tanulj velünk magyarul! tankönyvpótló kiadvány szerzői.

A tankönyv az általános iskola elsős diákjai számára készült, a digitális változatot Námesztovszki Zsolt egyetemi tanár és csapata hozta létre. A kiadvány az alábbi linken mindenki számára elérhető: https://tinyurl.com/tanuljvelunkmagyarul.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..