home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Tanszéknap, mesterképzés, kérdőjelek
(o. i.)
2007.10.31.
LXII. évf. 44. szám
Tanszéknap, mesterképzés, kérdőjelek

- Az érettségizők első nemzedékének a búcsúztatása után a Kosztolányi-gimnázium nevében is tehetséggondozó gimnázium lesz - Szabó Attila felvételeÚjvidéki Egyetem: négy tantárgyat magyar nyelvenTanév eleji mozaikunkat egy közérdekű, mielőbbi jelentkezőket váró információval kezdjük. Előzmény...

- Az érettségizők első nemzedékének a búcsúztatása után a Kosztolányi-gimnázium nevében is tehetséggondozó gimnázium lesz - Szabó Attila felvétele

Újvidéki Egyetem: négy tantárgyat magyar nyelven
Tanév eleji mozaikunkat egy közérdekű, mielőbbi jelentkezőket váró információval kezdjük. Előzményként csak annyit: Bunyik Zoltán tartományi oktatási titkár idejében újból bevezették, hogy az Újvidéki Egyetemhez tartozó karok a nemzeti kisebbségek nyelvén is kötelesek megszervezni a felvételi vizsgát. A következő lépés annak a megszervezése volt, hogy az egyetem különböző karain szerb nyelven tanuló magyar hallgatók néhány általános tantárgy előadásait anyanyelvükön hallgathassák. Ennek megszervezését a Vajdasági Magyar Felsőoktatási Kollégium vállalta magára, amely az idei tanévben is felhívással fordult a fiatalokhoz: ,,Minden érdekelt egyetemi hallgató felveheti magyar nyelven a szociológia, a pedagógia és a pszichológia tantárgyakat a TTK-n és BTK-n, valamint néhány tantárgyból a Jogtudományi Karon is be lehet kapcsolódni a magyar tannyelvű foglalkozásokba. Részletesebb információt a VMFK ad (Újvidék, Forum-ház, Vojvoda Mišić u. 1., telefon: 021/557-237, vagy 063/88-26-36-8, vagy a www.felkol.org.yu révén kaphatnak. Felzárkóztató képzési programra is lehetőség van, mely kapcsán a VMFK értesíti azokat az első éves hallgatókat, akik az Újvidéki Egyetem valamely karán természettudományok közé tartozó tantárgyakat hallgatnak (kémia, fizika, matematika, biológia), és szerb nyelven nehezen tudják követni az előadásokat, gyakorlatokat: beilleszkedésük megkönnyítése érdekében vegyék igénybe a magyar egyetemi tanárokból álló oktatócsoport egyéni konzultációs szolgáltatásait. ,,Felhívjuk az érdekelteket, hogy minél előbb jelentkezzenek a konzultációs program vezetőjénél, dr. Mészáros Szécsényi Katalinnál, a TTK Kémia Tanszékének tanáránál (Dositelj Obradović tér 3., IV. emelet, 10-es szoba) csütörtökönként 10 és 11 óra között. Tőle eligazítást kaphatnak, hogy melyik szaktanárnál milyen időpontban vehetnek részt egyéni foglalkozásokon, amelyek célja a szerb szaknyelv megismertetése és az esetleges tudásbeli hiányosságok korrigálása. Lelkes egyetemi tanárok kínálják fel segítségüket - az érintett fiatalok dolga, hogy méltányolják a gesztust, és éljenek a lehetőséggel.
Tanszéknap és a Sinkó Ervin Irodalmi Díj átadása
Az Újvidéki Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke a tanszékalapító Sinkó Ervin székfoglaló előadásának időpontjához (október 21) igazítja az intézmény napját. A hagyományos tanszéknap idei ünnepségén dr. Láncz Irén tanszékvezető elmondta: ,,Ez a nap alkalom arra, hogy Sinkó Ervinre emlékezzünk, de arra is, hogy megemlékezzünk a csaknem fél évszázados vajdasági egyetemi szintű magyartanárképzésről. A máról szólva kitért az új felsőoktatási törvény és a bolognai oktatási rendszer bevezetésével járó változásokra, amelyek a tanszék életébe is változásokat hoztak. Az idei tanévtől két tanrend szerint tanítanak: az első és a második évfolyam hallgatói az új, a felsőbb évfolyamosok pedig a régi tanrend szerint tanulnak. Az átmeneti állapot nehézségekkel, viszontagságokkal jár, ugyanakkor a tanszék történetébe bekerül majd a 2007/08-as tanév, a mesterképzés kezdetének éve. 2007. október 19-én 9 hallgató kezdte meg tanulmányait az ötödik évfolyamon, jövőre pedig elkezdődik a doktori stúdium is. Változást hoz a tanszék életébe, hogy három kiemelkedő tanára - dr. Bányai János, dr. Gerold László és dr. Papp György - nyugdíjba vonul. Dr. Bányai és dr. Gerold nem válik meg végleg a katedrától, továbbra is tart előadásokat, Papp tanár úr azonban egyelőre nem tudja vállalni az oktatást. A kollektíva nevében dr. Láncz Irén köszönte meg mindhármuknak mindazt, amit a tanszékért tettek. A tanszéknapi ünnepség keretében adták át az idei Sinkó Ervin Irodalmi Díjat. A rangos elismerést Orcsik Roland irodalomtörténész kapta. A bírálóbizottság nevében ifj. Virág Gábor elmondta: a zsűri azt az irodalmi eleganciát díjazta, amellyel Orcsik egyszerre tud jelen lenni itthon, de Szegeden is, egyidejűleg tudja megjeleníteni a helyi színt a globalizált világéval, miközben otthonosan mozog a magyar, de a szerb irodalomban is.
A szabadkai tanítóképző karon szakosítás is lesz
A bolognai oktatási rendszer bevezetésével járó viszontagságokat a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar is a saját bőrén érzi. A meghirdetett mesterképzés iránt kezdetben nagy volt az érdeklődés, ám megcsappant, amint híre ment: a szerbiai parlament kiegyenlíteni készül a már megszerzett egyetemi diplomákat a bolognai master diplomákkal. Az a meggyőződés uralkodott el, hogy ,,az egyéves mesterkurzust fölösleges elvégezniük a diplomásoknak, mert drága, többlettudást pedig nem ad. Pedig - a legújabb magyarázat szerint csak státusbeli kiegyenlítésről van szó. A parlamenti döntés meghagyja majd a különbséget a régi diploma és a mesterfokozat között, csak az általuk szavatolt jogokat emeli egy szintre. A szabadkai tanítóképzőben a mesterképzés elvégzése mellett érvelnek. Az intézményben, ha jóváhagyják az elképzelést, specializációra is lehetőség lesz. A hátrányos helyzetű gyerekekkel, tanulási nehézségekkel küzdő diákokkal való foglalkozásra lehet majd egyéves szakosításra iratkozni. Erre a szakosításra azonban csak azok jelentkezhetnek, akik befejezték a mesterfokozatot!
Kosztolányi és Jovan Jovanović Zmaj
Kosztolányi Dezsőről egy új, négy évvel ezelőtt alapított nyelvi gimnáziumot neveztek el szülővárosában, Szabadkán. A patinás újvidéki gimnázium (1810-ben alapították) hosszú évtizedek óta a város szülöttjének, az orvos, költő, lapszerkesztő Jovan Jovanović Zmajnak a nevét viseli. A két intézményben az a közös, hogy a tartományi illetékesek kezdeményezésére - Vajdaság oktatástörténetében először - mindkettőben sporttagozat nyílt. A sporttehetségeket felkaroló tagozaton Újvidéken szerb, Szabadkén magyar nyelven folyik a tanítás. Az előállt helyzetnek megfelelően a Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium az intézmény nevének megváltoztatását kérte: mivel nem pusztán filológiai gimnázium többé, így nevében is tehetséggondozó lesz. A névváltoztatást - Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium - jóváhagyta a szabadkai községi képviselő-testület, majd az illetékes tartományi bizottság, s ezt a döntést nyilván a tartományi parlament is megerősíti.
Az újvidéki Zmaj-gimnázium esetében is kezdeményezés történt a névváltoztatásra - ennek azonban politikai oka van! A radikális párti vezetésű Újvidékén a radikális többségű városi művelődési tanács javasolta, hogy az intézmény vegye vissza az eredeti nevét: Újvidéki Szerb Pravoszláv Nagygimnázium. A gimnázium egykori diákjai az interneten aláírásgyűjtésbe kezdetek, hogy a gimnáziumnak maradjon meg a mostani neve: ,,A Jovan Jovanović Zmaj Gimnáziumba nemcsak szerb és pravoszláv diákok járnak, ezért szerintünk a névváltoztatás elfogadhatatlan, mert a tanulók egy csoportját előnyben részesíti a többiekkel szemben. Ugyanakkor az iskolákban nem kell a vallásos jegyeket hangsúlyozni, mert azok állami intézmények, az állam pedig elkülönül az egyháztól... Az aláírásgyűjtés tart - nem tudni, milyen sikerrel.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..