home 2024. május 20., Bernát napja
Online előfizetés
Tanoda és helyi értékek Péterrévén
(Tha)
2023.12.04.
LXXVIII. évf. 48. szám
Tanoda és helyi értékek Péterrévén

A Vajdasági Magyar Szövetség december 4-ei kampányrendezvényein részt vett Koncz Zsófia magyarországi energiaügyi miniszterhelyettes. Dr. Pásztor Bálinttal, a VMSZ megbízott elnökével a délutáni és esti órákban Péterrévére látogattak. A küldöttség tagja volt Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke, Deli Andor, az Európai Parlament képviselője, aki egyébként péterrévei származású, Vicsek Annamária oktatási államtitkár, Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Rigó Pál Zsófia, az MNT alelnöke, valamint a VMSZ tartományi és köztársasági listájának több jelöltje. 

A péterrévei programban szerepelt a Tanoda Fejlesztő Központ megtekintése, munkáját Kulcsár Sarolta mutatta be. Elmondta, 2020-ban kezdték el a működést a Prosperitati Alapítvány támogatásával.

— A kezdés számunkra azt jelentette, hogy logopédiai, pszichológiai és testneveléssel kapcsolatos fejlesztésekkel foglalkozunk. Négy kolléga volt a kezdő csapatban, jelenleg 15-en vannak. Hetente mintegy 250 gyermek fordul meg nálunk, Szabadkától Újvidékig, Topolyától a bánáti térségig vannak érdeklődők. Az egyik elv az, hogy csakis diplomával rendelkező, Vajdaságban élő, magyar anyanyelvű szakembereket alkalmazunk. Nagyon örülök annak, hogy ezt az álmomat a szülőfalumban, Péterrévén sikerült megvalósítanom. Most is pályázni szeretnénk a Prosperitati Alapítványnál eszközbeszerzésre, és bízom benne, hogy a tevékenységünkkel hozzá tudunk járulni a vajdasági magyar gyerekek sikerességéhez, beiskolázásához, az óvodások és az általános iskolások fejlesztéséhez. Külön erőnk a szerb nyelvű képzés, amit sok magyar gyermek vesz igénybe. Ez csoportos foglalkozás keretében valósul meg, de a fejlesztő foglalkozásaink egyébként általában egyénre szabottak — hallottuk Kulcsár Saroltától.  


Fotók: Tóth Lívia

A vendégek Csasznyi Imre és Magdolna kalauzolásával megismerkedtek a péterrévei tájház értékeivel és a Dr. Kiss Imre Művelődési Kör tevékenységével.

Az egyesület immár huszonhárom éve foglalkozik hagyományőrzéssel. Nagyon fontosnak tartják a helyi kulturális, szellemi, tárgyi értékek őrzését és átadását a következő generációk számára. Mivel Péterréve sajátossága a tamburazene, annak oktatását kiemelt fontosságúnak tartják. Jelenleg csaknem 40 gyermek és fiatal — az óvodásoktól a felnőttkorig — játszik a hangszeren zenetanáruk, Bolyos Miklós vezetésével. A művelődési körnek van leány- és asszonykórusa, szólóénekesei, a szakkörökben pedig makraméval, hímzéssel és tojásírással ismerkednek az érdeklődők.

— Minden csoportnak kiváló oktatója van, amit a kimagasló eredmények is bizonyítanak. A sikeres munkához a szülők segítsége is hozzájárul, hiszen arra törekszünk, hogy közösségben dolgozzunk, együtt ünnepeljünk. 2010 óta szervezzük meg nyaranta a nemzetközi Tücsök Népművészeti Tábort, melyet a Magyar Nemzeti Tanács a kiemelt jelentőségű rendezvények közé sorolt — ismertette Csasznyi Magdolna, majd felkérte Koncz Zsófiát, gyújtsa meg az adventi koszorún az első gyertyát. A hangulatot a jelen lévő tamburások játéka tette különlegessé. 

A látogatás a Nagycsaládos Házban lakossági fórummal zárult, melyen az egybegyűltekhez Deli Andor, Koncz Zsófia, Kovács Elvira és Pásztor Bálint szólt.

Pásztor Bálint a péterrévei rendezvényről a következőket írta Facebook-oldalán: „Örömmel mutattam be a helyi VMSZ csapatát és közösen elért eredményeink egy részét Koncz Zsófia miniszterhelyettes asszonynak. Szavazzunk az eddigi nemzetpolitika folytatására december 17-én! A magyar-magyar összefogás kézzel fogható eredményeit nap, mint nap tapasztaljuk, de sok még a tennivalónk. Köszönöm Koncz Zsófia biztató szavait és különösképp azt, hogy mindig számíthatunk egymásra! Inspiráló gondolatait igyekszünk megfogadni.

Molnár Viktornak, Kiss Igornak és minden helyi képviselőjelöltünknek, a VMSZ szimpatizánsnak és aktivistának sok sikert és jó munkát kívánok a hátralevő 12 napra!

Összefogásunk eredménye új távlatokat nyit közösségünk számára.


Fotó: dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala


Fotó: dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

Fényképezte: Tóth Lívia

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..