home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Tanévnyitó hírek
Dienes Brigitta
2016.09.11.
LXXI. évf. 36. szám
Tanévnyitó hírek

A sikeres júniusi tanévzárás után a nyár folyamán számos feladatot kellett elvégezni a tiszaszentmiklósi Dr. Tihomir Ostojić Általános Iskolában, hogy szeptemberben felkészülten várják a diákokat.

 

— Gyakran önerőből, az itt dolgozó személyzet, valamint a pedagógusok munkájával próbáltunk az elmúlt hónapokban szebb környezetet teremteni, új oktatási eszközöket beszerezni a tanulóinknak — nyilatkozta Antonije Cicmil, az intézmény igazgatója.

A Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával sikerült az iskolát egy új interaktív táblával és egy számítógéppel felszerelni. A hódegyházai kihelyezett tagozaton tanulók pedig a Magyar Nemzeti Tanács, Csóka község és a helybeli Kodály Zoltán Magyar Kultúrkör jóvoltából új hangosítási berendezéseket kaptak. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke személyesen adta át az ajándékokat.

A tiszaszentmiklósi általános iskola immár tizenegy éve szervezi meg képzőművészeti táborát a nyári szünidő végén. A rendezvényen a helybeli tanulókon kívül a környékbeli gyermekek is jelen voltak, valamint eminens festők, szobrászok érkeztek egész Szerbiából. A rendezvény mottója ezúttal a vajdasági táj volt.

A jelen lévő tizennégy diákkal az iskola képzőművészet szakos tanárai és a vendégművészek: Milutin Mićić, Radomir Brkušanin, Igor Smiljanić, Milenko Aćimović, Braco Azarić, Micsik Nándor, Simon Karolina, valamint Jelena Milošev és Bicók Andrea Beáta irodalmárok foglalkoztak. Nemcsak festettek, hanem fűzfavesszővel és agyaggal is dolgoztak a részvevők. Az alkotói hét a táborban készült munkák kiállításával ért véget, fellépett Danilo Anđelković belgrádi hegedűművész.

— Iskolánk multikulturális közösség, melyben a több nemzethez tartozó gyermekek oktatása és nevelése folyik. Fő célunk, hogy a tanulókat toleranciára neveljük. Hiszem, hogy a művészet összeköti az embereket, a barátkozva alkotás pedig erősíti az közöttük levő kapcsolatokat. Pavel Sokolovski, Lengyelország belgrádi konzulja iskolánk minden jelesebb megmozdulását és rendezvényét megtiszteli jelenlétével, amire nagyon büszkék vagyunk — hangsúlyozta Antonije Cicmil igazgató.

A képzőművészeti napokat Csóka község önkormányzata, a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület, a Csóka Művelődési és Oktatási Központ, a régi öntöde, valamint a tiszaszentmiklósi helyi közösség támogatta.

A most megkezdődött iskolaévben Tiszaszentmiklóson öt, Hódegyházán hat magyar ajkú elsős kisdiák ült be a padokba. A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából a gyermekek megkapták a beiskolázási tanszercsomagot, illetve a csókai önkormányzat is hozzájárult a megajándékozásukhoz.


Danilo Anđelković


Balázs Ferenc, Csóka község alpolgármestere, Jerasz Anikó és Antonije Cicmil


Ajándék az elsősöknek

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..