home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Tanévnyitó gondolatok
Martinek Imre
2019.09.17.
LXXIV. évf. 37. szám
Tanévnyitó gondolatok

Annak rendje s módja szerint ez a nyári iskolaszünet sem szűkölködött munkálatokban. Mindezekről lapunknak Vidrács Krisztina, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola igazgatónője nyilatkozott.

— Több, korábban megkezdett projektumunkat — köztük az épület nagy formátumú nyílászáróinak cseréjét sikerült bevégezni. Pontosabban a teljes elképzelésünk első etapját — az iskolaépület A és B szárnyát egybekapcsoló folyosónak, továbbá a fő- és mellékbejáratok ajtó- és ablakszárnyainak felújítását, illetve az illeszkedő falak meszelését/festését, amit a tartományi oktatási titkárságtól megnyert pályázati összegből tudtunk megvalósítani. Az energiatakarékosságot is szem előtt tartva a következő felújítási munkálatok során mindenképp tantermeink ablakainak cseréje kerül majd előtérbe. Az oktatási segédeszközök beszerzésekor az MNT pályázatán megnyert összegből tizenhat iskolapadot és az ezekhez tartozó székeket vásároltuk meg.

Biztatóan jelen vannak továbbá az olyan úgynevezett lokális kezdeményezések is, amelyek nemcsak a diákokat és a tantestületet mozgósítják, de a falubelieket is csatasorba állítják. Függetlenül attól, van-e iskolaköteles hozzátartozójuk vagy már/még nincs!


Vidrács Krisztina (a szerző felvétele)

— Az elektromos hulladékok begyűjtése továbbra is aktuális marad. Folyamatosan szorgoskodunk, amihez az egész falu felzárkózott. Alkalmasint a cikkek raktározását is vállalva saját otthonukban, egészen a felvásárlás pillanatáig. Az értékesített holmikból befolyt pénzösszeg eddig már négy vadonatúj függöny vásárlásához nyújtott fedezetet, illetve egy-két új bútordarabot is tudtunk venni tantermeinkbe. Folytatódik persze a biológus kollégánk által immár tizedik éve eredményesen szervezett kupakok és fém italosdobozok gyűjtése is, mindeközben pedig megbízható felvásárlót keresünk az ugyancsak kilátásba helyezett papír- és kartongyűjtő akcióinkhoz. Egyébként tanintézményünk egy, az oktatási minisztérium által meghatározott projektumba is bekapcsolódott. Ennek értelmében a vonatkozó felkészítő tanfolyamot elvégző mind a tizenkét tantárgyoktatónk és osztálytanítónk munkahelyi használatra modern informatikai felszerelést kap. Torontálvásárhelyen ezúttal sajnos nemcsak a tanévkezdést jelző iskolacsengő szólalt meg, de sokunkban harang is kondult egy-két versnyit. A korábbi év(tized)ek nyitányához viszonyítva ugyanis eggyel kevesebb osztálytanító szólíthatta „szárnyai alá” a helyi kisdiákokat. 7-en magyar, 23-an pedig szerb tagozaton indultak. Számukra Antalfalva Község és a Magyar Nemzeti Tanács adományozott beiskolázási tanszercsomagot.

Vidrács Krisztina igazgatónő elmondása szerint az általános iskolák által megvalósítható osztály-/közösségi kirándulásokat érintő tartalmi újítások végre a külföldi tanulmányutak szervezésére is vonatkoznak. Ezzel összhangban kívánják folytatni a magyarországi testvértelepülésekkel és tanintézményekkel már létező együttműködéseket. A sikeresen megnyert, Járd végig! elnevezésű anyaországi pályázat lehetőségeire építkezve például az itteni hetedikeseknek a közeljövőben Győr-Moson-Sopron megyébe lesz alkalmuk ellátogatni.

Beszélgetésünk zárásaként egy újabb kezdeményezés körvonalait is érintettük. Ha a felsőbb instanciák is rábólintanak, a dél-bánsági falu kétnyelvű általánosában hamarosan egy korszerű tanulókuckó is kitárhatja kapuit.

— Az ötlet megvalósítását elsősorban azok a munkaviszonyban lévő szülők és nevelőszülők szorgalmazták, akik minden igyekezetük ellenére csak a késő délutáni órákban tudnának leülni tanulni a gyerekeikkel. Egyeztetések garmadáján túljutva, továbbá a tantestület, a szülők tanácsa stb. témába vágó ülésein a legapróbb részletekig mindent megbeszélve készült el az elaborátum. Folytatólagosan pedig a cél elérését elősegítő tantermek átalakítása, a szabványoknak megfelelően. A napközis diákokkal nevelőtanár foglalkozna, emellett pedig a tervezet által felkarolt tanulóink számára a napi háromszori étkezésről, azaz a reggeliről, az uzsonnáról és az ebédről is gondoskodnánk, catering formájában — ismertette az elképzelést az igazgatónő.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..