home 2024. szeptember 20., Friderika napja
Online előfizetés
Tanévnyitó
o. i.
2006.09.06.
LXI. évf. 36. szám
Tanévnyitó

Ünnepélyes tanévnyitó a Majsai Úti Általános Iskolában: előtérben a kis elsősök - Szabó Attila felvételeSzabadkán, a Majsai Úti Általános Iskola előtt egy nagypapa fényképez: illedelmesen kivárjuk, míg lencsevégre kapja, amint kis unokája (a mamája kezét fogva) először lép be az iskola kapu...

Ünnepélyes tanévnyitó a Majsai Úti Általános Iskolában: előtérben a kis elsősök - Szabó Attila felvétele

Szabadkán, a Majsai Úti Általános Iskola előtt egy nagypapa fényképez: illedelmesen kivárjuk, míg lencsevégre kapja, amint kis unokája (a mamája kezét fogva) először lép be az iskola kapuján. Az előcsarnokban minden szék foglalt: elöl az ünnepeltek, az elsősük ülnek, mögöttük a szülők, kistestvérkék és nagyszülők. A negyedikesek kedves ünnepi műsorral készültek: annak a négy tanító néninek a diákjai, akik most lettek ötödikesek, a tanító nénik pedig az elsős gyerekeket fogadják. TÓTH Szilvia igazgatónő köszöntötte a vendégeket -- KUCSERA Géza polgármestert és PINTÉR MOLNÁR Editet, az önkormányzat oktatási felelősét --, mindenekelőtt pedig az elsősöket és szüleiket. Az iskolába induló kicsik biztató szavakat kaptak tőle. A szülőktől bizalmat és együttműködést kért, hogy ők és az iskola egymást segíthessék. A tanévet ünnepélyesen megnyitó polgármester az elsősöknek átadta az önkormányzat ajándékcsomagját. A négy tanító néni pedig névsorolvasást tartott, s ki-ki (a szülők kíséretében) a tanterembe vezette a maga osztályát.
Szeptember 1-jén, pénteken megszólalt az iskolacsengő, amely mindenképpen a kis első osztályosok és szüleik számára jelentett ünnepet. Szabadkán 1390 gyerek indult az általános iskola első osztályába: 969 szerb, 372 magyar, 49 elsős pedig horvát tannyelvű tagozaton tanul majd. Ami a magyar tagozatokat illeti: a korábbi 12 helyett 9 általános iskolában nyílt magyar első osztály. Nem lesz magyar első osztály a sándori Szent Száva, a Prozivka lakótelepi Sonja Marinkoviæ és a lakóteleptől nem messze lévő Matko Vukoviæ iskolában. A félelmekkel ellentétben megnyílik viszont a magyar tagozat a Miloš Crnjanski iskolában. Kritikus pont volt ez (8 tanulót írattak ide), hiszen a magyar első osztály megnyitása jelképesen és érzelmi szempontból is fontos: arról az általános iskoláról beszélünk, amely a hajdani tanítóképző hajdani gyakorlóiskolája volt. A 9 magyar első osztályt is indító iskola közül azért választottuk tanévnyitó napján a Majsai úti intézményt, mert itt nem egy, hanem két magyar első osztály nyílt.
Szabadka községben egyébként nem a legjobb hangulatban teltek a tanévnyitó előtti napok. Pintér Molnár Edit, az önkormányzat oktatási felelőse előbb a sajtóban adott hangot aggodalmainak, majd az önkormányzat nevében, átirat formájában jutatta el azokat a köztársasági oktatási minisztériumhoz és a tartományi titkársághoz. A lényeg: az észak- és a nyugat-bácskai oktatási körzetvezető tagozat-összevonásokat fontolgat, ami indokolatlanul megemelné a munkaerő-felesleg számát, s azt tervezi, hogy egyes tantárgyak tanítását a szerb anyanyelvű tanárokra bízná a magyar osztályokban is, ez viszont csorbítaná az anyanyelvű oktatásra való jogot. Az oktatási körzet vezetője, Gradimir Markoviæ a Magyar Szó hasábjain válaszolt az aggodalmakra. Mondván: ő csak jóindulatúan felhívta az iskolaigazgatók figyelmét bizonyos dolgokra, amire vagy a törvény vagy a köztársasági illetékesek hivatalos álláspontja kötelezi őket. Például: ne alkalmazzanak igazgatóhelyettest, ha annak bérét nem lesz miből kifizetni; senkit nem nyilváníthatnak munkaerő-felesleggé; stb. Az ésszerűsítés szükségességéről beszélt, de cáfolta, hogy ennek leple alatt az elegendő óraszám nélkül maradó szerb anyanyelvű tanárokat a magyar tannyelvű osztályokba osztják be. ,,Ez a tanítás degradálását jelentené, és senkinek sincs ilyen szándéka... Egyvalami biztos: senkinek sem sérülhet az anyanyelvű képzéshez való joga' -- nyilatkozta.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..