home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Tanévkezdő központi ünnepség Hajdújáráson
Tóth Tibor
2023.08.31.
LXXVIII. évf. 35. szám
Tanévkezdő központi ünnepség Hajdújáráson

A Magyar Nemzeti Tanács szervezésében a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskolában tartották meg a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepségét. A tanévnyitó rendezvényen az említett iskola első osztályába induló 24 kisiskolás (Hajdújáráson 17, Királyhalmon 6, Noszán pedig 1 diák kezdi meg tanulmányait) az anyaországi támogatásnak köszönhetően tanszercsomagot és iskolatáskát vehetett át.

Vajdaság 71 általános iskolájában 1299 diák kezdi meg tanulmányait magyar nyelven. Az MNT a magyar kormánnyal karöltve 2011 óta minden iskolakezdéskor segíti az elsős kisdiákokat a Vackor beiskoláztatási csomaggal.

A tanévnyitó ünnepségen elsőként Szűcs Anna, a hajdújárási-királyhalmi Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója köszöntötte az elsősöket és szüleiket, valamint a megjelent vendégeket, és örömét fejezte ki, hogy a Petőfi Sándor Általános Iskola adhat otthont a vajdasági szintű központi ünnepségnek. A tanulók tanévnyitó műsora után Fremond Árpád, az MNT elnöke szólt a jelenlévőkhöz, aki a holnap iskolába induló elsősöknek egy Arany János-idézettel kívánt sikeres iskolakezdést.

— Az iskolától nem kell félnetek, hiszen a pedagógusok és a szüleitek is mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlődjetek, okos gyermekek legyetek. Már az első hetekben megtanultok írni-olvasni, számolni, és az iskolában rengeteg jó dolog fog történni veletek. A pedagógusoktól kérem, hogy teljes szívvel és hittel végezzék munkájukat, hiszen a gyermekek életében meghatározó, hogy milyen a tanítójuk. Az első négy év meghatározza az alapokat, a későbbiekben erre lehet alapozni. Továbbra is ilyen hittel és elkötelezettséggel végezzék a munkájukat és segítsék a gyermekeket minden téren. Az MNT a jövőben is segíteni fog, és mindent megtesz annak érdekében, hogy minden egyes gyermek anyanyelvén tanulhasson itt, Szerbiában. Nemcsak az általános iskolában, hanem későbbi tanulmányaik során, a középiskolában és az egyetemen is segíteni próbáljuk a tanulókat. Természetesen a magyar kormány támogatása nélkül erre nem lenne lehetőségünk, vagy nem tudnánk ennyi mindenben segítséget nyújtani számukra. A magyar kormány számára fontosak a határon túli magyarok. A főosztályvezető asszonynak külön megköszönném a segítségét és támogatását a Nemzetpolitikai Államtitkárság részéről, és személy szerint külön azt az odafigyelést és segítséget, amit a határon túliaknak nyújt. Idén tanszercsomaggal és iskolatáskával próbáljuk megkönnyíteni az iskolakezdést a családok számára. A tanszercsomagot a Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, az iskolatáskákat pedig a Rákóczi Szövetségnek köszönhetően tudjuk ma átadni az elsősöknek. A vajdasági magyarság megmaradásához elengedhetetlen, hogy mindenkinek lehetősége legyen anyanyelvén tanulni, nekünk pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az itthon maradt gyerekek minőséges magyar nyelvű oktatásban részesüljenek — mondta köszöntőjében Fremond Árpád.

A köszöntő elhangzása után az elsősök átvehették a gazdag tanszercsomagot és az iskolatáskát.

Az eseményen többek között tiszteletét tette Pirityiné Szabó Judit, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága Délvidéki és Diaszpóra Főosztályának vezetője, Pálinkás Gábor, Magyarország belgrádi nagykövetségének első beosztott ideiglenes ügyvivője, dr. Kaizinger Tibor, Magyarország szabadkai főkonzulátusának első beosztott konzulja, dr. Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezetője, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Kovács Elvira, a VMSZ és a Szerbiai Képviselőház alelnöke, Fremond Árpád, az MNT elnöke, Szakállas Zsolt, a Tartományi Kormány alelnöke, tartományi jogalkotási, közigazgatási, nemzeti kisebbségi — nemzeti közösségi titkár, Kern Imre, Szabadka alpolgármestere, valamint a VMSZ államtitkárai, tartományi és önkormányzati képviselői.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..