home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Tanévkezdés
Fehér Márta
2019.09.08.
LXXIV. évf. 36. szám
Tanévkezdés

Rekordszámú elsős a fővárosban  — Elsőként a tanügyben kellene beszüntetni a létszámstopot — Örökzöld téma: az egyenruha — Tanévkezdési különszámot jelentetett meg a Danas

Rekordszámú elsős a fővárosban 

17 000 kisgyerek ült be az iskolapadokba elsősként Belgrádban. Soha nem volt még ennyi elsős a fővárosban — hangoztatta az oktatási és gyermekvédelmi titkár. Örömmel gratulált a tanévkezdéshez minden diáknak, különösen a most iskolába induló sokaságnak. Hangsúlyozta, az intézmények készen várták a szeptembert, és hozzátette, további felújításokat, javítási munkálatokat terveznek a jövőben. A fővárosi iskolákban megkezdett munkálatok összértéke jelenleg 800 millió dinár — részletezte Slavko Gak, és kiemelte: az a cél, hogy a tanítási rend megzavarása nélkül folytatódjanak a beruházások. Egyúttal türelmet kért az érintettektől, kiemelve, hogy a városvezetőség minden diák és intézmény számára szeretné megteremteni a lehető legjobb feltételeket. Tavaly számítógépek, padok, táblák és egyéb felszerelés, berendezés beszerzésére a titkárság 150 millió dinárt költött, 2019 augusztusáig pedig ehhez képest jóval többet, 180 millió dinárt — tájékoztatott. (Blic)

 

Elsőként a tanügyben kellene beszüntetni a létszámstopot

A tanévkezdés apropóján Mladen Šarčević oktatási miniszter arról beszélt, mindent megtesz azért, hogy az oktatás területén mielőbb feloldják a létszámstopot. A Politika lapnak nyilatkozva úgy vélekedett, nagy gond, hogy az IMF nyomására bevezetett népszerűtlen intézkedést nem lehetett szelektíven alkalmazni. A hivatalnokok számát kellett volna csökkenteni, ezen a téren történt ugyanis a legtöbb visszaélés — vélekedett. Szerinte az oktatásügyben téves lépésnek bizonyult a szigorítás. Példaként említette, hogy sok tanügyi dolgozó félelmében még szülési szabadságra sem mer menni, így igyekezve megőrizni a munkahelyét. Úgy értékelte, ez az egyén és az állam számára is gond. Legalább 20 000 nőt kellene alkalmazni a tanügyben — állítja. Meglátása szerint jelentős eredményeket lehetne elérni a natalitás terén, ha az oktatásügyre nem volna érvényes a létszámstop. Arról is beszélt, hogy az új tanévben ötször több digitális tanterem és a korábbinál lényegesen több robot várja a tanulókat az iskolai oktatásban. (Politika)

 

Örökzöld téma: az egyenruha

Szerbia-szerte folytatódik az iskolai egyenruhák bevezetésének projektuma. Annak ellenére, hogy a korábbi bejelentések szerint szeptembertől minden iskolában az egyen lesz a divat, a gyakorlatban igencsak változatos képet mutat az elképzelés megvalósítása. A Szerbiai RTV forgatócsoportja Nišben járva azt tapasztalta, hogy az általános iskolák dolgozói csinos egyenruhában várják a tanévkezdést jelző iskolacsengőt, a diákok körében viszont már nem ez a helyzet. Tavaly ugyan megpróbálkoztak azzal, hogy az elsősök valamiféle egyenruhának látszó öltözékben járjanak tanításra, ám időközben elálltak az ötlettől. Az egyik helyi iskola igazgatónője arról számolt be, inkább a nyolcadikosok számára teszik kötelezővé az egyforma ruhát, viszont majd csak októbertől. Hozzátette, az ízléstelen, nem alkalomhoz és helyhez illő öltözködéssel szemben szeretnék inkább egyenruhában látni a végzőseiket. (Szerbiai RTV)

 

Tanévkezdési különszámot jelentetett meg a Danas

Húszoldalas különkiadvánnyal várta olvasóit hétfőn a belgrádi napilap. A szerkesztőség tagjai megszólaltatták Mladen Šarčević oktatási minisztert, körbejárták a témát, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe a speciális gimnáziumi tagozatok, összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat az érettségiről, megnézték, minőség szempontjából mit nyújtanak a szerbiai magániskolák, és felkutatták az ország legjobb tanárait, akiket a kiadvány hasábjain mutattak be. (Danas)


Nyitókép: Profimédia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..