home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Táncpanoráma színesíti az augusztust
(gyg)
2015.08.19.
LXX. évf. 33. szám
Táncpanoráma színesíti az augusztust

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Interetno Fesztivált a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ augusztus 22-e és 26-a között. Az idei fesztivál minden eddiginél nagyobb szabású lesz, borutcával, gasztrofaluval, illetve közel nyolcvan kézműves kiállítóval várják a látogatókat, a gyerekeknek pedig kiemelt programokkal kedveskednek a szervezők.

A fesztivál alaphangulatát a kirakodóvásár határozza meg. A szervezők három éve követik azt az elvet, hogy ennek keretében hungaricumokkal ismerkedjenek a látogatók – idén Matyóföld kultúrájával. A kézművesek számában is rekordot dönt az ez évi rendezvény. Továbbra is elsőbbséget élveznek a régi mesterségeket űző iparosok, így 76 kiállító mutatkozhat be. A gasztrofaluban ételkülönlegességeket, a borutcában pedig mintegy tíz borászat termékeit kóstolhatjuk. Bemutatót tart a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, és az Aranykapu játszóház is változatos programmal, sőt, idén egy órával hosszabb nyitvatartási idővel, már 15 órától várja a csemetéket. De ezen kívül is számos meglepetésre, gólyalábasokra, mesemondásra és sok-sok játékra számíthatnak a lurkók.

Az Interetno arculata minden évben színes és dinamikus, akárcsak a fesztivál maga. Ebben Kanyó Ervin működött közre, aki Kanyó Janovics Erika festett selyemalkotásának felhasználásával készítette el a fesztivál arculati elemeit. A nagyszínpadon, a Városháza és a kék szökőkút között lesznek majd a táncpanoráma fellépései esténként, 20 órától, hogy színesre fessék az augusztust. Idén több mint hatvan tánccsoport jelentkezett a fesztiválon való részvételre, ezekből a csoportokból igyekeztek kiválasztani a legjobbakat, így hat hazai és kilenc külföldi csapat érkezik, nyolc ország – Chile, Kolumbia, Kirgizisztán, India, Magyarország, Paraguay, Románia és Oroszország – részvételével. A világzenei kisszínpad három éve van jelen a fesztivál programjában, itt este 18 órakor kezdődnek a programok, többek között fellépnek a néptánccsoportokat kísérő zenekarok, és mivel idén a gyermekeknek szentelik a fesztivált, gyerekprogramokkal, -közönségnek szóló koncertekkel várják az érdeklődőket.

A táncpanorámákat színvonalas koncertek követik: Csizmadia Anna és a Magony zenekar, Szalóki Ági és zenekara, Tarhonya banda, Chick Norris Band, Ravnica, Farkasházi Réka és a Tintanyúl. A fesztiválklubban a nemzetek táncházán a fellépő néptánccsoportoktól sajátíthatunk el tánclépéseket, illetve tanulhatunk meg egy-egy koreográfiát. Ahogyan azt már megszokhattunk, a táncoktatást késő éjszakába nyúló fesztiválbuli követi.

Idén is tájol a fesztivál, a tánckarok Magyarkanizsán és Zentán is felvonulnak, utóbbi helyszínen a Magony zenekar lemezbemutató koncertet is ad.

A fesztivál kísérőrendezvényei között kell megemlíteni az idén 7. alkalommal meghirdetett Ex Libris kiállítást is, melynek témája a hagyományápolás. Az év eleje óta közzétett nemzetközi pályázatra az egész földkerekségről folyamatosan érkeznek a munkák. A jelentkezés szeptember végéig áll nyitva, a beérkezett alkotásokból pedig októberben rendeznek kiállítást a Népkör MMK 145 éves fennállásának keretében. Fotópályázat is lesz, az Interetno Fesztivál képekben témájára október 1-jéig várják a szemfüles fotósok pillanatképeit, melyekből október 17-én rendeznek kiállítást.

A részletes programot az Interetno útlevélben találják meg a „világfalu” polgárai. A kis füzet számos engedményre is feljogosít, felmutatásával például fél áron mehetünk be a fesztiválklubba, a gyerekek arcfestést igényelhetnek, és a benne található szelvény révén a nyereményjátékon is részt vehetünk. Az útlevél az infopultnál igényelhető augusztus 20-ától, ugyanitt emléktárgyak is vásárolhatók.

Az Interetno Fesztivál a regionális együttműködések keretében két olyan szövetségbe is bekerült az elmúlt időszakban, amely segíti a rendezvény népszerűsítését. Egyre több az olyan vendég, aki ezeknek az együttműködéseknek köszönhetően vesz részt a fesztiválon. A szervezőcsapat elmondása szerint a fesztivál ennek ellenére mégis lassan vívja ki azt az elismerést, amit megérdemelne.

A rendezvény fő támogatója Szabadka város, magyarországi fővédnöke pedig Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. További támogatók: Bethlen Gábor Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Szekeres László Alapítvány, Szerb Kulturális Minisztérium, Tartományi Művelődésügyi és Tájékoztatási Titkárság, valamint számos szponzor. Az Interetno Fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye.

A program:










Kattintson az alábbi képre, és látogassa meg az Interetno Fesztivál honlapját:

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..