home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Táncolj a magyarral!
Dr. Csermák Zoltán
2022.06.06.
LXXVII. évf. 22. szám
Táncolj a magyarral!

Nem kisebb szándékot, mint a világ magyarságának összefogását tűzte ki célul a Táncolj a magyarral! című kezdeményezés. A négy éve született ötletet és annak eredményét Kovács Norbert — Cimbi, a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke eleveníti fel.

— A Mythos Produkciós Irodával és a Táncház Egyesülettel közösen álmodtuk meg a Táncolj a magyarral! virtuális tánc ötletét. A gondolatot tett követte, s egy évre rá el is készült a felvétel. Célunk volt, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarokat egy közös világkoreográfiában fogjuk össze. A munkát egy kiterjedt levelezés előzte meg, melyben az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület nevében kértük ki táncos honfitársaink véleményét a köztünk lévő kapcsokról és azok erősítéséről.  Nagyon szép válaszok érkeztek a világ minden részéről, melyekben méltatták oktatói munkánkat, a fesztiválokon való közös részvételt, a Kiscsőszön eltöltött napokat. Ezek a szép emlékek inspiráltak bennünket egy virtuális közös munkára. Ennek érdekében összeállítottunk egy nagyon egyszerűen megtanulható kalotaszegi folyamatot: csárdást, szaporát és legényest. A tánc többi részét improvizatíve hagytuk meg. Az alapot Gábor fiammal közösen táncoltuk fel, s egy kis „szamárvezetőt” is mellékeltünk a videóhoz. Ezt 2019-ben szétküldtük barátainknak a világ számos tájára, s az anyag alapján fel tudtak készülni. A csoportok első szóra, lelkesen vettek részt e virtuális közös munkában. Külön kérésünk volt, hogy olyan helyszínen vegyék fel a jó minőségű anyagot, amely jellemző országukra, s az átlagnéző számára is felismerhető. Ezekből a Dűvő együttes zenéjére vágtuk össze a felvételt, és készült el a Táncolj a magyarral! című montázs. Az imázsfilmmel a magyar tánckultúrát és az összetartozást kívántuk kifejezni. Egyúttal arra is rávilágítottunk, hogy a világ távoli részében is milyen magas színvonalon ápolják a magyar tánchagyományokat. Jóleső érzés ismét megtekinteni a Montevideóból, Észak-Amerikából, São Paolóból érkezett képeket, New Brunswick táncosait, akik egy iskolabuszt béreltek háttérként a hiteles helyszín érdekében, s a Los Angeles-i barátainkat, akik a világhírű Hollywood felirat alatt perdültek táncra. Természetesen közelebbről — Münchenből, Bécsből és Erdélyből — is „begyűjtöttük” a termést, és végeredményként egy nagyon színes, színvonalas anyag született. Jó a rosszban, hogy a pandémiás időszakban az emberek lényegesen több időt töltöttek a számítógép előtt, a kis mozi hamar bejárta az internetet. A világ minden részén hamar ráleltek a filmre, melynek nézettsége magáért beszél. A mag jó talajba hullott, a Hagyományok Háza a táncház napjára közzétett Világraszóló kalotaszegi táncház felhívására is nagyon sokan jelentkeztek, ebből az intézmény készített videót, és természetesen a kiscsősziek is ott ropják a filmkockákon.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..