Tánclépéssel őrzik nemzeti örökségünket
Kőművesné Nyáry Márta
2019.08.09.
LXXIV. évf. 31. szám
Tánclépéssel őrzik nemzeti örökségünket

Az idén kilencven résztvevővel tartották meg Szajánban a II. Táncház és Tánctábort. Szervezője a helybeli Ady Endre Művelődési Egyesület és a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület volt.

A fiatalok Péterrévéről, Padéról, Nagykikindáról, Kisoroszról és Szajánból érkeztek. A táborlakókkal Fehér Martina, Resócki Rolland, Vázsonyi Csilla, Gyuranik Adorján és Kancsár Anasztázia csoportvezetők foglalkoztak.

A művelődési ház, a tábor színhelye, hangos volt a népzenétől és a táncosok dobbantásaitól, az épületben pedig a fiatal táncosok vidám arca és pergő tánca fogadott. A tábor egyéni szervezői, Tápai Róbert, Benyócki Sára és Fekete Mónika sokat tettek azért, hogy öt napon át kellemes légkörben folyjon a munka.


Lábadi Zoltán felvételei

Benyócki Sára, az Ady Endre ME elnök asszonya elmondta, nagy öröm számára ilyen sok gyereket együtt látni, akik szeretik a néptáncot és a népdalt. A táboruk közösségépítő szellemét pótolhatatlannak tartja.

A legfiatalabb táncosokkal Fehér Martina dolgozott. Segítőtársa Gábor Nikoletta és Kovács Diana volt. Szerinte nagy varázsa van a táncnak, melyre születni kell. A négy—kilenc éves gyerekeknek csillog a szemük, annyira szeretnek táncolni. A lépéseket gyakorolva hangosan énekelték: „Kettőt tojott a fekete kánya, engem szeret a kend barna lánya. Kikityenbe-kukutyinba, gyere, rózsám, a karomba.”

Tápai Róbert szervező, az Egység ME elnöke és a szajáni Móra Károly-iskola igazgatóhelyettese szerint a tánctábor népszerűbb, mint egy frontális foglalkozás, mert így könnyebb a gyerekeket megnyerni a népművészet ápolására, nemzeti öntudatuk elmélyítésére, örökségünk elismerésére.

Fekete Mónika szervező három fia — Ricsárd, Félix és Teodor — már a múlt évben is részt vett a táborban, hiszen az internet világában ők a néptáncot részesítik előnyben.

Resócki Rolland táncoktató lelkendezve mondta, hogy számára a néptánc életforma. A táncoskapcsolatok a Bánságban is építik a magyarság megmaradását.

Kalmár Klementina táncvezető csoportjában tizenhatan ropták a táncot, és a többi résztvevővel felpezsdítették a falu életét.

A tábor kézműves-foglalkozását, melyből kiállítás is nyílt, Mészáros Gizella, Hódi Olga és Ripcó Mária vezette.

A fiatalok Tisza menti, sárközi és somogyi táncokat, dalokat tanultak. A táborban nagy sikerrel tartott lemezbemutatót az adai Pendergő zenekar. A résztvevőknek nagy élmény volt a padéi Sövényházi-tanyához tartozó miniállatkertben tett kirándulás is. Az esemény táncházzal ért véget.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..