home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Táncház Napja az éterből
Csermák Zoltán
2020.05.09.
LXXV. évf. 19. szám
Táncház Napja az éterből

A FolkStúdióból közvetíti a jeles napot a Hagyományok Háza

A Hagyományok Háza idén kilencedik alkalommal rendezi meg a Táncház Napját. A különleges helyzetre való tekintettel ezúttal a szervezők a FolkStúdióból várják kilencórás programmal az érdeklődőket.

A FolkStúdió, a Hagyományok Háza online műsorfolyama közvetíti idén a Táncház Napját. A gazdag műsorkínálatban muzsika, tánc, zene, mese, beszélgetés szerepel, mindaz, ami a táncházmozgalom aktivistáit és a népművészet kedvelőit összeköti. A kilencórás élőadásban a nézők a kezdeményezés részleteiről kaphatnak részletes információkat, s a táncház szeretetéről folytatott beszélgetésbe is bekapcsolódhatnak. Emellett megismerhetik az idei Halmos Béla-vándordíjast és -emlékérmest is, valamint szó esik arról is, hogy az elismerés névadója miként fordult egykor az építészmérnöki pályától a népzene felé.


Táncház Napja 2019, Liszt Ferenc tér (Várnai György felvétele)

A talpalávalót ezúttal a Borfolk zenekar húzza. A Halmos Béla történetei a Paradicsomból című portréműsort követően Fábián Éva mesél, és az esti koncert alkalmával az új zenészgeneráció tagjai lépnek színpadra. A gálaműsor neve is hívogató: Dédapáink székely zenéje. A 19 órakor kezdődő esten a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék hallgatói szerepelnek, közreműködik a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes tánckara.

A FolkStúdió elnevezés is új lehet a Hagyomány Háza programjait követőknek, egyelőre csak annyi publikus, hogy a széleskörű, online műsorfolyam e jeles napon, kísérleti jelleggel debütál, részletesebb információt működéséről később ad ki az Intézmény.

A Táncház Napját a megálmodói azért alapították, hogy a Kárpát-medencei magyarság megmutathassa - az UNESCO által is elismert - táncházmozgalom értékeit a külvilágnak. Ez egyben tisztelgés a mozgalom alapítói és tagjai előtt, akik napról napra adják át, estéről estére éltetik, hétről hétre dokumentálják, és évről évre őrzik hagyományainkat.

Ennek nyomán, nyolc évvel ezelőtt - az első táncház 40 éves évfordulóján - a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület hagyományteremtő szándékkal egész napos szabadtéri rendezvényt kezdeményezett a május 6-ához legközelebb eső szombatra. A rendezvény minden évben tudatosan az önkéntességre épül, ezzel is hangsúlyozva a táncházmozgalom alulról építkező, közösségszervező jellegét, s ezáltal is demonstrálja a közösségekben rejlő alkotóerőt.


Pünkösdi táncház a flemingtoni Magyar Iskolában (2014)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..