home 2024. május 04., Mónika napja
Online előfizetés
Támogatni szeretnék a tehetséges fiatalokat
Kónya-Kovács Otília
2023.07.21.
LXXVIII. évf. 29. szám
Támogatni szeretnék a tehetséges fiatalokat

Tizenötödik alkalommal szervezték meg Muzslyán a Líra Popfesztivált. Ezúttal kilenc versenyző vett részt a rendezvényen — hallottuk a fő szervezőtől, Molnár Gábortól, a Muzslyai Zenészek és Énekesek Egyesületének elnökétől.

— Az idén kisebb jubileumot ünnepelünk. Az idei rendezvényünket úgy szervezgettük, hogy több településre is eljutottunk népszerűsíteni a fesztiválunkat, és így elég szép számban jelentkeztek a megmérettetésre. A fellépőket ezúttal két csoportba tudtuk osztani, mert voltak egészen fiatalok és egy kicsit idősebbek is, így lett tini és ifjúsági kategória. Hatan versenyeztek a tini kategóriában, míg az ifjúságiban hárman léptek színre. Mi azt tapasztaltuk, hogy most már egyre nehezebb fiatal énekeseket találni, nagyon kevés van belőlük, nemcsak Muzslyán, hanem egész Vajdaságban is. Végül létrejött a popfesztivál, viszont előtte elég sokat fáradoztunk. Remélem, hogy a jövőben egyre több jelentkező lesz, mivel mi tudjuk támogatni mindazokat, akik énekléssel szeretnének foglalkozni, sőt némiképp segítséget is tudnánk nekik nyújtani a további munkájukhoz, hiszen az egyesületünk azt is célul tűzte ki, amikor megalakult, hogy a tehetséges fiataloknak valami módon utat mutasson, segítse őket, támogassa, istápolja. Ennek vetületében elmondhatom, a jövőben is várunk mindenkit, ha szakmai tanácsra lenne szüksége, fordulhatnak hozzánk, és abban bízunk, akik az idén nem tudtak eljönni, de hallottak a Líra Popfesztiválról, a közeljövőben társulnak hozzánk. Muzslyán igazából mindenféle zenei irányzat megtalálható, szoktunk fesztiválokat szervezni, illetve különféle bulikat. A Líra Popfesztivál már hagyománnyá vált, a COVID-időszakot kivéve minden évben megtartottuk, és voltak jelentkezők is. A fiatal tehetségek felkarolásáért tett erőfeszítéseinket felismerte két fő támogatónk, a Magyar Nemzeti Tanács, illetve a tartományi oktatási titkárság, és nagyrészt nekik köszönhetően jött létre a rendezvény, valamint még néhány helybeli és nagybecskereki segítőnk is volt — mesélte Molnár Gábor.


A fellépők csoportképe

A zsűri tagja volt Hallai Diána, aki jól ismeri a fiatal énekesek helyzetét, hiszen ő is többször fellépett Muzslyán a Líra Popfesztiválon, de más versenyeken is szerepelt. Mellette a bírálóbizottság munkáját erősítette Urbán János zenész és hangszerkészítő, aki aktív zenei életet él, és jó rálátása van, milyennek is kell lennie egy-egy énekesnek a színpadon. A harmadik zsűritag Kenderesi Zoltán zenepedagógus, zenész volt. Mint fogalmaztak, nagyon erős volt az idei mezőny, és bizony nem volt könnyű a döntés, hiszen majdnem mindenki megérdemelte volna a legjobbnak kijáró elismerést.

A tini kategóriában elsőként a tizenkét éves, muzslyai Bacsó Letícia mutatkozott be, akinek ez volt az első ilyen jellegű fellépése, Kaszás Attila Fényév távolság című dalát adta elő. Második fellépőként a tizenhárom éves, szentmihályi Miller Szimóna lépett színre, és Kis Kevin Esőben című dalát adta elő. A tordai Csíkos Annamária a Zanzibár együttestől énekelte a Szerelemről szó sem volt című számot. Kocsis Tesza muzslyai, tizenhárom éves lány az LGT egyik slágerével, a Neked írom a dalt cíművel kápráztatta el a nézősereget, nem is meglepő, hogy ő vitte haza a közönségdíjat. A tizenhárom éves, törökbecsei Erős Lilla tavaly is, és az idén is a legjobbnak bizonyult ebben a mezőnyben. Ezúttal a United együttes Végső állomás című szerzeményével érkezett. A hatodik fellépő a tizenegy éves, szentmihályi Miller Erik volt, aki az Erdő közepén járok című dalt adta elő.

Az ifjúsági kategóriában az első fellépő a helybeli Szalma Árpád volt, ő tizennyolc éves, és már némi tapasztalattal felvértezve érkezett a versenyre, ezúttal Varga Viktor Lehet zöld az ég című dalával szerepelt. A törzsudvarnoki Gúth Emília huszonkét évesen már fontos tévés szereplésen is túl van, szép sikerekkel dicsekedhet, a Líra Popfesztiválon ezúttal a kategória legjobbjának bizonyult. Rúzsa Magdolna Nekem nem szabad című dalát választotta erre az alkalomra. Váci Zsolt nagybecskereki és harmincéves, az Omega együttestől a Babylon című dalt hozta el.  

— Azért jöttem erre a versenyre, mert szeretek énekelni, és nagyon élvezem, amikor kiállok a színpadra, mert engem ez megnyugtat, és ilyenkor mindig boldog vagyok. Van egy lányzenekarom, vele szeretném folytatni az éneklést. Törökbecsére járok iskolába, most fejeztem a hatodik osztályt. Szabadidőmben énekelni szoktam, vagy pedig néptáncolok — mondta Erős Lilla.


Erős Lilla

Az ifjúsági kategória győztese, Gúth Emília megerősítette, hogy már számos versenyt tud maga mögött.

— Többször nyertem helyezést, és most elértem az első helyet, ami számomra még egy utat nyitott, és büszke vagyok magamra. A dalt azért választottam, mert szerintem elég nehéz is, és jó üzenete van, hogy az életben mindig tovább kell menni. Az éneklést mindenképp folytatom, és ahogy mindig is elmondom, szeretnék egy együttest, melynek tagjaival együtt alkothatnánk, de ahhoz egy kicsit több idő kellene.


Gúth Emília

A közönségnek Kocsis Tesza dala tetszett a legjobban.

— Másodszor vettem részt a Líra Popfesztiválon, szeretek énekelni. Igaz, rendszerint lámpalázam is szokott lenni, amikor kiállok a színpadra, de az nem fékez meg, hogy fellépjek. A terveim is olyanok, hogy szeretnék a továbbiakban is énekelni, mert én egyszer énekes akarok lenni, és nagyon örülnék, ha ez az álmom valóra válna.

A szervezők elmondása szerint ennek a rendezvénynek lesz folytatása, a fellépők pedig már elkezdhetnek gyakorolni a következő Líra Popfesztiválra.


Kocsis Tesza

Fotó: Zsáki Ervin 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..