home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Támogatás a szülés után is
Bíró Tímea
2021.06.08.
LXXVI. évf. 22. szám
Támogatás a szülés után is

A Zentai baba-mama klub munkája hiánypótló a régiónkban, ha ugyanis végignézzük a településeket, azt látjuk, hogy a várandósoknak és az újdonsült anyukáknak nincs kinek feltenniük a kérdéseiket, az egészségügyi szakemberek pedig annyira meg vannak terhelve, hogy az egyéni tanácsadás gyakran nem fér bele a munkaidejükbe. A közeli családtagok a kismama igazi támaszai lehetnek, de a megváltozott életmód és nevelési szokások miatt nem minden esetben alkalmazhatóak a régi módszerek.

Tomić Edina, a klub elnöke és IBCLC laktációs szaktanácsadó 2015-ben kismamaként találkozott a szomorú jelenséggel, hogy Zentán semmiféle lehetőség nem volt a szülésre és a szülőségre való felkészülésre. Ennek a fontosságát később érezte meg.


Tomić Edina

— Furcsa módon minden ösztönösen jött a szoptatásban, ám nagy kihívás volt számomra elfogadtatni a módszereimet a családom női tagjaival, akik évtizedekkel ezelőtt másként szoptattak, és a csecsemőgondozás terén sok egyebet is másként csináltak. Akkor éreztem, hogy mennyire fontos más nők támogatása, ezért eldöntöttem, hogy ezt megpróbálom megadni a kismamáknak, és elsősorban a szoptatás terén szerettem volna segítséget nyújtani. Elkezdtem kutakodni a témában, és mivel az IBCLC laktációs szaktanácsadó egészségügyi végzettséget követel, a néhány hónapos kisbabám mellett visszaültem az iskolapadba, illetve a szoptatással kapcsolatos tudásomra Belgrádban és Budapesten tettem szert. Mivel még aktívan szopott a kisbabám, az egész család utazott velem, a férjem támogatása nélkül nem sikerült volna elvégeznem ezt a képzést. 2017-ben alakult meg a Zentai baba-mama klub azzal a céllal, hogy gyakorlatias tanácsokkal segítsük az anyukákat, bátorítsuk őket. Álmodni sem mertem arról, hogy olyan nagy népszerűségnek örvend majd a klub, hogy Vajdaság-szerte mindenhonnan érkeznek hozzánk, és a programjainkon ötvenen is megjelennek. Külön öröm, hogy az apukák is részt vesznek a szülésfelkészítőkön és egyéb eseményeinken. Ennek kapcsán elmondanám, hogy nem muszáj megvárni a 2. vagy a 3. trimesztert, akár már korábban is lehet jelentkezni a szülésfelkészítőre, ahol általában tíz témát kínálunk.

Edina elmondta, nagyon fontos számára, hogy ne engedjék el a kismamák kezét a szülés után sem, ezért olyan előadásokat szerveznek, amelyek a későbbi időszakokat is felölelik, és amelyeket szakértők tartanak. A szülők olyan témákról tudhatnak meg többet, mint a csecsemőgondozás, szoptatás, pelenkázás, hordozás, fogápolás, mozgásfejlődés, a különféle mérföldkövek, babamasszázs, elsősegély-tanfolyam és a betegségek, emellett pedig a kerekítő mondókás-bábos foglalkozások, bábelőadások, Montessori-fejlesztőprogramok, valamint az egész család számára klubtalálkozók várják az érdeklődőket.

A klub elnökének szoptatási tanácsadóként is bőven van munkája, hiszen rengeteg tévhitet kell eloszlatni a kismamák körében.

— A csecsemők táplálásának alapját évezredeken át az anyatej adta. Az elmúlt egy-két évszázadban a tápszerek megjelenésével és azzal, hogy a szoptatást egyre nagyobb mértékben váltották fel a tehéntejből készült termékek, a csecsemőtáplálás mesterséges mederbe terelődött. Ezekből az időkből ered a 3-4 óránkénti táplálás gyakorlata, mely még napjainkban is igen elterjedt tanács. Sok probléma adódik abból, amikor irreális elvárásokat állítanak fel maguk elé a szülők, mert úgy gondolják, hogy az élet majd ott folytatódik a szülés után, ahol a várandóság előtt tartott, holott nem véletlenül hívják ezt gyermekágyi időszaknak: egy újszülött biológiája nem egy emberhez, hanem egy egész nagycsaládhoz lett kitalálva. A másik kudarcélmény akkor jelentkezik, amikor azt látják az anyukák, hogy a babák nem alusszák át az éjszakát, és nappal sem bírnak ki 3-4 órát szopizás nélkül. Ekkor megijednek, és azt hiszik, hogy rosszul csinálnak valamit, nem jó szülők. Úgy látom, hogy az anyukák egy része önbizalomhiánnyal küzd, nem hisznek eléggé magukban és abban, hogy képesek babájukat saját testükből táplálni, van elegendő tejük. Az édesanyák mindössze három-négy százaléka nem tud szoptatni. A másik gyakori tévhit, hogy a baba allergiás az anyatejre. A legtöbb babának nem számít, hogy az édesanyja mit eszik vagy iszik. Esetenként azonban egyes gyermekek következetesen diszkomfortérzéssel reagálnak. Az anyai étrendben különösen a tejtermékek számítanak potenciális allergéneknek. Előfordulhat, hogy egy allergiára hajlamos baba az anya által elfogyasztott tejtől, illetve annak bizonyos fehérjéitől allergiás tüneteket produkál. Ez azonban nem indokolja, hogy minden anya megelőzésként lemondjon a tejtermékekről. Ha az anya úgy látja, hogy bizonyos ételek allergiás reakciót idéznek elő a csecsemőnél, meg kell próbálni azokat eliminálni az étrendjéből. A szoptatott gyermekek ételallergiája azonban közel sem annyira gyakori, ahogyan azt sokan gondolják. Egy kisbaba elég sokféle okból sírhat. Nyugtalanságának oka nem feltétlenül az anya táplálkozásában keresendő. A szoptató anyáknak a kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes táplálkozás a javasolt. Nincs szükség semmilyen étel és ital tiltására addig, amíg a csecsemő tünet- és panaszmentes — fejtette ki a laktációs tanácsadó.


A bábelőadás az egyik legközkedveltebb program (Tomić Edina felvétele)

Hogy ezek az információk a kismamák és az anyukák mellett a szakemberekhez is eljussanak, májusban a Zentai baba-mama klub egynapos akkreditált továbbképzést szervezett, melyen a járványhelyzeti korlátozások miatt 25 egészségügyi dolgozó vehetett részt.

— Mivel az elmúlt években rengeteget fejlődött a laktáció, vagyis a szoptatás tudománya, sok új információval gazdagodtunk. Ezek itt Vajdaságban még nem igazán érhetőek el, ezért az egyik célom az volt, hogy első körben a szakembereket ismertessük meg ezekkel a tudnivalókkal, hiszen az ő kezükben van a kulcs. Ebből adódóan született meg az az ötlet, hogy egy egynapos továbbképzés keretében az egészségügyi ellátórendszer különböző szintjein tevékenykedő szakembereket szólítsuk meg. Orvosok, szülésznők, nővérek, védőnők érkeztek hozzánk a főként gyakorlatorientált képzésre, melyen szó volt a szoptatásról, fejésről és arról, hogyan járjanak el, ha az édesanya elveszíti a babáját, vagy ha a kicsi valamilyen fejlődési rendellenességgel születik. Két magyarországi előadó érkezett, méghozzá Rózsa Ibolya okleveles andragógus és Márkus Anita neonatológus, gyermekgyógyász, mindketten IBCLC szoptatási tanácsadók is. Nagyon nagy szükség van az összefogásra és az együttműködésre, hiszen a szoptató édesanyák és a szoptatott babák támogatása rendkívül fontos feladat, mindannyiunk érdeke.

A Zentai baba-mama klub előadásai mindig telt házasak (Tomić Edina felvétele)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..