home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Támogatás a szórványmédiumoknak
(tv.)
2005.12.06.
LX. évf. 49. szám
Támogatás a szórványmédiumoknak

Magyarcsernyén az MNT küldöttsége. A képen: Biacsi Antal, Pásztor Bálint, Klemm József, Csanádi Attla, Halász GyörgyPásztor Bálint, a Magyar Nemzeti Tanács intézőbizottságának az elnöke, Klemm József, az MNT IB tájékoztatási kérdésekkel megbízott tagja, valamint Csanádi Attila, az MNT infor...

Magyarcsernyén az MNT küldöttsége. A képen: Biacsi Antal, Pásztor Bálint, Klemm József, Csanádi Attla, Halász György

Pásztor Bálint, a Magyar Nemzeti Tanács intézőbizottságának az elnöke, Klemm József, az MNT IB tájékoztatási kérdésekkel megbízott tagja, valamint Csanádi Attila, az MNT informatikai megbízottja december 1-jén két szórványmédium szerkesztőségébe, illetve egy teleházba látogatott el, hogy átadja az MNT és a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési Minisztériumának közös adományát. A műszaki lehetőségek javítására szolgáló számítógép- és szoftvercsomagot a Magyarcsenyei Újság, a Nagybecskereki Rádió magyar szerkesztősége, illetve a Temerini Teleház Társaság kapta.
Magyercsernyén az adományokat nagy örömmel fogadták, kisebb műsort keretében a Petőfi Sándor Általános Iskola könyvtárában. Halász György, a Magyarcsernyei Újság munkatársa az alkalmi ünnepségen elmondta, hogy nagyon nagy szükség volt erre a találkozóra, mert a szórványban élő magyarság egyre inkább érzi úgy, hogy mindenki megfeledkezett róla.
- Köszönjük az adományt, minek hála ablakot nyithatunk a nagyvilágra. A Csernyeiek Klubjának mindeddig nem volt számítógépes felszerelése. A kapcsolatot erősíteni kell az MNT-vel annak érdekében, hogy a Magyarcsernyéhez hasonló magyar közösségek továbbra is megmaradhassanak - hangsúlyozta Halász György.
Pásztor Bálint a Magyar Nemzeti Tanács nevében köszöntötte az egybegyűlteket, és elmondta, hogy az MNT megalakulása óta fontosnak tartja a szórványmagyarság kérdésével is foglalkozni, hiszen a vajdasági magyarság jelentős része a szórványban él. A magyarcsenyeiek számára e számítógép- és szoftvercsomag által lényegesen gördülékenyebbé vált a tájékoztatás és a kapcsolattartás a világgal.
Klemm József maga is a szórványban született, és teljes mértékben megérti az itt élők problémáját.
- Amikor a Magyar Nemzeti Tanácson belül megpróbáltuk megfogalmazni a tájékoztatási stratégiát, akkor tudatában voltunk annak, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak a tájékoztatásban a kisközösségi médiumok. Számunkra is nagyon fontos, hogy Vajdaságban megmaradjanak ezek a médiumok - mondta Klemm József.
Csanádi Attila, az MNT informatikai megbízottja arról beszélt, hogy az MNT immár másodízben nyújtott támogatást a magyarcsernyeieknek. Ebben az évben a közép-bánáti kis településre is eljutott az e-Magyar pont, vagyis Magyarcsernyén is van már szélessávú internet-hozzáférés. A médiumok infrastrukturális fejlesztése révén vált lehetővé, hogy az MNT az idei év folyamán több kisebb szerkesztőséget részesítsen eszköztámogatásban, jelentősen megnövelve ezáltal a tájékoztatás minőségét, továbbá a Kistérségi Hírmondó Web-portál segítségével sok médium hozzáférhetővé vált a világhálón is (a www.hirmondo.info címen lehet felkeresni). Az e-Magyar pontok Vajdaság 14 helységben működik, de a közeljövőben további 19 település kap még internet-hozzáférést - mondta Csanádi Attila.
Az alkalmi ünnepség kötetlen beszélgetéssel folytatódott. Ezután az MNT küldöttsége Nagybecskerek felé vette az útirányt, és ott a helyi rádió magyar szerkesztőségének egy számítógépet és egy nyomtatót adott át. Az MNT és az IHM közös adományát a Zrenjanini Rádió magyar szerkesztőségének két munkatársa, Molnár Aranka és Rézmán Piroska vehette át. Az újságírókon kívül az átadási ünnepségen részt vett Smit Ferenc, a muzslyai helyi közösség tanácsának elnöke, önkormányzati képviselő, Tordé Rozália, a községi tanács tagja és dr. Tordé László önkormányzati képviselő. Temeriniben Sági Mihály, a Temerini Teleház Társaságának az elnöke fogadta a vendégeket, megköszönte a számítógép- és szoftvertámogatást, és részletes beszámolót tartott az intézmény szerteágazó tevékenységéről. Elmondta, a temerini teleház célja, hogy aktív részese és szorgalmazója legyen a település működésének, munkájának és fejlődésének a megfelelő informatikai és telekommunikációs eszközök segítségével. Sági Mihály azt is hozzátette, hogy a négy és fél éves fennállása óta körülbelül 60 ezer látogatója volt az intézménynek, és több mint 600 tanfolyam közül válogathattak az érdeklődők. Az MNT küldöttségének körútja az esti órákban ért véget.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..