home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Támogatás Csóka községnek
(Tha)
2006.03.01.
Támogatás Csóka községnek

A kormányelnök az óvodások között - A szerző fotóiBojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke a munkatársai kíséretében abból az alkalomból látogatott Csókára, hogy a község nagyobb összegű támogatást kap a vajdasági kormánytól és a Köztársasági Fejlesztési Alaptól. Az üzembe h...

A kormányelnök az óvodások között - A szerző fotói

Bojan Pajtić, a Tartományi Végrehajtó Tanács elnöke a munkatársai kíséretében abból az alkalomból látogatott Csókára, hogy a község nagyobb összegű támogatást kap a vajdasági kormánytól és a Köztársasági Fejlesztési Alaptól. Az üzembe helyezés előtt álló húsgyárnak 100 millió dinár, a szanádi általános iskolának 3 millió dinár jut, a padéi egészségház felújításába pedig már beruháztak 4 millió dinárt.
A szanádi nyolcosztályos általános iskolában, ahol 120 diák tanul, nincs központi fűtés. A termek melegítését kályhákkal oldották meg, a tantermek füstösek, a gyerekek ezen a télen is gyakran ültek kabátban. Ugyanebben az épületben van az óvoda is, ahol a legkisebbek közül 30-an töltik a napjaikat. Mivel az ebédlő mellett csak egy helyiségük van, délelőtti és délutáni váltásban igyekeznek elsajátítani a tudnivalókat. Bojan Pajtić keserűen állapította meg, hogy az egész Vajdaságra jellemző népszaporulat-csökkenés ezt a falut sem kíméli, hiszen az első osztályban mindössze hatan ültek a padokban. A tartományi kormány kötelessége, hogy megteremtse a megfelelő feltételeket a tanuláshoz, ezért 3 millió dinárral támogatja a központi fűtés bevezetését a szanádi iskolába és óvodába. A segítséget Martonosi Klára, a csókai Jovan Popović Általános Iskola igazgatónője köszönte meg.
A tartományi küldöttség ezután Padéra utazott, ahol október óta folyik az egészségház épületének külső és belső tatarozása. A tartományi kormány eddigi beruházása négymillió dinár, de emellett 700 ezer dinárt juttatott mentőautó beszerzésére. Dobrivoj Ðelošević, az egészségház igazgatója elégedettségét fejezte ki a jelentős támogatásért, amely lehetővé teszi a fogászattal és gyógyszertárral is rendelkező objektum teljes felújítását, amely márciusra készül el.
Predrag Mijić, Csóka község polgármestere az újságíróknak elmondta, rendkívül nagy szükségük van mindazoknak a segítségére, akik ezt megtehetik. A tartományi végrehajtó tanács elsőként próbál megoldást találni a legfontosabb problémáikra. Az első helyen a húsgyár áll, amely tulajdonképpen a község létezésének és fejlődésének a kulcsa. Ezer családnak jelent majd biztos bevételt, ami a 14 ezer lakoshoz viszonyítva nem kevés. A polgármester reményét fejezte ki, hogy az eredményekre és a pozitív változásra nem kell sokáig várniuk, de természetesen bizonyos időre van szükség, hogy elmozduljanak a holtpontról.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..